Nieuw-Vlaamse Alliantie


Franstaligen willen faciliteiten in heel Vlaanderen (13/05/03)

Volgens Franstalige juristen leidt de ratificatie van het beruchte Minderhedenverdrag ertoe dat de faciliteiten voor Franstaligen niet langer beperkt blijven tot de zes randgemeenten rond Brussel, maar in heel Vlaanderen van toepassing worden. Dat blijkt uit een advies van acht Franstalige experts die werden aangeduid door de federale regering, de Franse gemeenschapsregering en de Waalse gewestregering. N-VA-voorzitter Geert Bourgeois kon er de hand op leggen. Bourgeois lanceert onmiddellijk een oproep aan alle Vlaamse partijen om nog voor de verkiezingen gezamenlijk aan de Franstaligen duidelijk te maken dat het Minderhedenverdrag onder geen beding zal worden goedgekeurd .

Onder zwaar protest van de N-VA, werd het Minderhedenverdrag al door alle regeringen van dit land ondertekend. Alvorens het echter in werking kan treden, moet het nog geratificeerd worden door alle parlementen die het land rijk is. Daarom besliste paars-groen dat een werkgroep moet uitwerken welke de exacte gevolgen zijn van de definitieve goedkeuring van het verdrag en wat juist wordt bedoeld met een minderheid. Een commissie met juridische experts aangeduid door de verschillende regeringen, moest op deze vragen een antwoord geven.

Het advies van de Franstalige juristen laat aan duidelijkheid niets te wensen over. Volgens hen leidt de goedkeuring van het verdrag er automatisch toe dat de Franstaligen en de Duitstaligen erkend worden als minderheid. De Vlamingen zouden op hun beurt erkend worden als een minderheid in Brussel en in Wallonië.

Het formuleren van een voorbehoud bij de goedkeuring van het verdrag kan dit niet verhinderen, aldus de Franstalige experts. Het verdrag zélf sluit uit dat het kan ondertekend worden zónder dat de Franstaligen in heel Vlaanderen worden erkend als een minderheid.

"De N-VA heeft hier van in het begin voor gewaarschuwd. Vlaamse juristen interpreteren het verdrag wel anders, maar dat helpt ons niet verder. Alleen al het feit dat er zoveel juridische betwisting bestaat omtrent de gevolgen van het minderhedenverdrag, wijst erop dat Vlaanderen dit gewoonweg niet mag goedkeuren. Niemand weet immers wat het gevolg zal zijn, wanneer de Franstaligen met het verdrag in de hand een klacht indienen bij het Europees Hof" zegt N-VA-voorzitter Geert Bourgeois.

"De gevolgen van de definitieve goedkeuring zijn immens. De juristen zeggen duidelijk dat Franstaligen, wanneer zij het vragen, overal in Vlaanderen recht zouden hebben op een administratie in het Frans, een tweetalige justitie, alle officiële borden in het Frans, Franstalig onderwijs enz. Zo wordt Vlaanderen één grote faciliteitengemeente. We willen toch niet terug naar het francofone Vlaanderen van 1830? Voor de N-VA is dit volstrekt onbespreekbaar."

Het is volgens Bourgeois trouwens een illusie te denken dat Vlamingen in Wallonië ook zulke rechten zouden opeisen: "De Vlamingen hebben zich in Wallonië perfect geïntegreerd, in tegenstelling tot de rijke Franstalige bourgeoisie in de faciliteitengemeenten en in de rest van Vlaanderen. We gaan toch heel onze wetgeving niet veranderen voor een handvol rabiate Franstaligen die zich weigeren aan te passen".

De N-VA verzet zich "met 200 %" tegen de goedkeuring van het minderhedenverdrag "maakt niet uit in welke vorm of met welke beloftes, nooit zal er juridische zekerheid zijn dat de Franstaligen die in Vlaanderen wonen, geen verregaande rechten kunnen afdwingen voor een Europese rechtbank". Bourgeois eist van alle Vlaamse partijen dat ze nog voor de verkiezingen duidelijk laten weten dat ze het Minderhedenverdrag nooit zullen goedkeuren. Andere landen, zoals Frankrijk, Nederland en Luxemburg doen dat trouwnes ook niet. 1 op de vier lidstaten van de Raad van Europa heeft het minderhedenverdrag niet geratificeerd, de Vlaamse partijen moeten zich dus door niets of niemand laten opjagen.

Auteur:
Nieuw-Vlaamse Alliantie
Geert Bourgeois, algemeen voorzitter

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be