Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 2509 LV Den Haag der Staten-Generaal Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1a Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA DEN HAAG Telefax (070) 333 40 33

Uw brief Ons kenmerk ABG/DB/03/35075

Onderwerp Datum Beantwoording vragen van het lid 13 mei 2003 Kraneveldt over IDW en EVC.

./. Hierbij doe ik u de antwoorden toekomen op de vragen die het lid Kraneveldt (Lijst Pim Fortuijn) heeft gesteld tijdens het Algemeen Overleg WAV (d.d. 20 maart 2003) over Elders Verworven Competenties (EVC) en Internationale Diploma Waardering (IDW).

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(mr. A.J. de Geus)




2




Vraag 1
Wat is op dit moment de stand van zaken van de activiteiten met betrekking tot IDW en EVC?

Antwoord

IDW:
In het kader van de uitvoering van het plan van aanpak arbeidsmarktpositie hoger opgeleide vluchtelingen (TK 2001-2002, nr. ABG/DB/2002/16793) is geregeld dat vanaf 1 januari 2003 eenieder die over internationale diploma's beschikt bij de 131 Centra voor Werk en Inkomen (CWI) kosteloos zijn diploma kan aanbieden voor een waardering. Voor eenieder die nog moet inburgeren, kan het resultaat van de IDW worden opgenomen in het Advies Inburgering. Dit advies wordt teruggekoppeld aan en besproken met de inburgeraar en de gemeente. De daadwerkelijke diplomawaardering wordt uitgevoerd door de Expertise Centra IDW, zijnde de vereniging van landelijke organen beroepsonderwijs (Colo) voor het beroepsonderwijs en de NUFFIC voor het algemeen vormend en hoger onderwijs (HBO en universiteit). CWI heeft daartoe een Convenant afgesloten met deze Expertisecentra. Colo en NUFFIC zorgen tevens voor de eventueel noodzakelijke vertalingen door het Tolken en Vertaal Centrum Nederland (TVCN) te Utrecht.
Medewerkers van CWI zijn op de procedures, de inhoudelijke verwerking en advisering met betrekking tot IDW getraind. Informatiemateriaal is verspreid en beschikbaar op onder meer de site www.cwinet.nl\minderheden en www.idw.nl.

EVC:
Bij EVC (Erkenning van Verworven Competenties) worden competenties die op enigerlei wijze zijn opgedaan (bijvoorbeeld tijdens werk of onderwijs) in kaart gebracht (bijvoorbeeld met behulp van een individueel portfolio of via een demonstratie van het eigen kunnen). Competenties en competentiebewijzen worden vergeleken met een standaard (bijvoorbeeld de kwalificatiestructuur beroepsonderwijs). Eventueel worden de competenties erkend met een Nederlands diploma. In de meeste gevallen zal er echter een (aanvullend) opleidingstraject nodig zijn om een Nederlands diploma te verkrijgen.
Met behulp van subsidie van EZ, SZW en OCenW is het Kenniscentrum EVC opgericht voor de periode 2001-2004. Het Kenniscentrum EVC ontwikkelt, verzamelt en verspreidt kennis over de EVC-systematiek. Deze kennis komt ten behoeve van werkgevers (-organisaties), werknemersorganisaties, overheid, opleiders en intermediairen op de arbeidsmarkt. Vertegenwoordigers van CNV, FNV, VNO-NCW, MKB Nederland, CWI Nederland, HBO- raad, BVE-raad, Paepon, Colo en de overheid vormen de Adviesraad. Deze adviseert het Kenniscentrum EVC over uit te voeren activiteiten. De meerjarendoelstelling van het Kenniscentrum EVC is het stimuleren van de toepassing van de EVC-systematiek op het niveau van branches en sectoren en het vorm en inhoud geven aan een signaleringsfunctie van de trends en ontwikkelingen die zich op het terrein van de EVC-systematiek voordoen.
In de eerste twee jaren van het EVC-kenniscentrum zijn de randvoorwaarden ingevuld, daarbij ging het onder meer om de inrichting van het kenniscentrum, het opbouwen van het nationale en internationale netwerk, het verzamelen van goede voorbeelden, het uitvoeren van onderzoeksvragen en kennisverspreiding. De focus van het Kenniscentrum EVC zal nu komen te




3
liggen op versnelling van de implementatie van EVC op de werkvloer. De Begeleidingscommissie (bestaande uit EZ, OCenW enSZW) zal de implementatie van EVC, vanuit haar beleidsverantwoordelijkheid ondersteunen.

Toegankelijkheid, transparantie en kwaliteitsborging van EVC-procedures zijn belangrijke randvoorwaarden voor de implementatie en worden door het kenniscentrum verder uitgewerkt. De mogelijkheden om EVC fiscaal aftrekbaar te maken worden onderzocht. Op basis van de uitkomsten van het onderzoek zal het kabinet in een latere fase besluiten over de fiscale aftrekbaarheid van EVC-procedures. Overigens vallen de kosten van EVC-procedures die onlosmakelijk verbonden zijn met een scholingstraject al onder de huidige scholingsdefinitie. EVC is met name voor de kwetsbare groepen interessant aangezien niet alleen rekening gehouden wordt met de diploma's, maar met alle competenties die iemand bijvoorbeeld door werk heeft opgedaan. EVC maakt het daarmee ook mogelijk om tot maatwerk te komen wat betreft opleidingsaanbod en om werken en leren te combineren.

Vraag 2
Kunt u aangeven of er op dit moment sprake is van internationale uitwisseling van kennis, ervaring en inzichten op het gebied van IDW en EVC?

Antwoord

IDW:
Op het gebied van internationale diplomawaardering (IDW) bestaan er in Europa drie netwerken. In de sfeer van het hoger onderwijs zijn dat twee gevestigde netwerken van erkennigsinformatiecentra: het European Network of Information Centres on Recognition and Mobility (ENIC) van de Raad van Europa en de UNESCO en de National Academic Recognition Information Centres (NARIC) van de Europese Commissie. Beiden netwerken werken nauw samen. Het NUFFIC is door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen aangewezen als het Nederlandse erkenningscentrum binnen zowel het ENIC- als het NARIC-netwerk. De NUFFIC is zeer actief binnen deze netwerken en levert op dit moment de voorzitter van het ENIC netwerk. De belangrijkste doelstellingen van genoemde netwerken zijn het gezamenlijk ontwikkelen van de methodologie en procedures voor diplomawaardering, het toepassen en uitleggen van de werking van de relevante internationale regelgeving, alsmede het uitwisselen van kennis en informatie.
Het derde netwerk, the National Reference Points (NRP), is een recent initiatief en bestrijkt het veld van de Beroeps- en Volwassenen Educatie (BVE-veld) in Europa. Colo is het Nederlandse NRP.
EVC, of in het Engels Prior Accreditation of Prior Learning (APL), is in 2001 op de beleidsagenda van de ENIC/NARIC netwerken gezet. De doelstelling is om ook internationaal een bijdrage te leveren aan de integratie van diplomawaardering en EVC-methodieken, om op deze manier alle soorten kwalificaties leerwegonafhankelijk, dus ook verworven op grond van bijvoorbeeld werkervaring, te kunnen waarderen.

EVC:




4




Wereldwijd zijn er veel initiatieven en stimuleringsprogramma's gericht op levenlang leren en de invoering van erkenning van verworven competenties (EVC) waar Nederland de vruchten van kan plukken of anderzijds zelf een bijdrage aan kan leveren. Dat blijkt uit een onderzoek dat het Kenniscentrum EVC heeft laten uitvoeren. In dit onderzoek zijn de beleidsagenda's van vier internationale organisaties: Raad van Europa, UNESCO, Europese Unie, OESO naast elkaar gelegd. Doel van dit onderzoek is te inventariseren waar het Kenniscentrum EVC haar pijlen op moet richten bij het verzamelen van kennis over EVC. In het onderzoeksverslag staan veel verwijzingen naar relevante internationale beleidsdocumenten, die voor beleidsmedewerkers interessant kunnen zijn.
Ten aanzien van de internationale kennisuitwisseling van EVC kan verder worden opgemerkt dat het kenniscentrum participeert in het `Forum on Transparancy of Vocational Education and Training' van de Europese Commissie. Doel hiervan is kennisuitwisseling op het vlak van praktijkvoorbeelden, methoden en procedures. Daarnaast heeft het kenniscentrum een kernnetwerk van Europese voorlopers op het gebied van EVC ontwikkeld. Dit kernnetwerk bestaat uit een beperkte groep landen: Noorwegen, Zwitserland, Ierland en Frankrijk en kan worden benut voor specifieke leerpunten en invulling van de 'missing links' in de Nederlandse EVC-systematiek.

In het kader van het Equal-programma voor 2000-2006 is, gelieerd aan het Kenniscentrum EVC, een transnationaal Empowermentcentre EVC voor niet-traditionele doelgroepen (werkzoekenden, herintreders, vluchtelingen, migranten, gedeeltelijk arbeidsgehandicapten) opgericht. In het kader van het thema `asielzoekers' lopen 6 projecten. Internationale samenwerking was voor de toekenning van subsidie voor deze projecten een voorwaarde. De ervaringen die in de verschillende lidstaten worden opgedaan met EVC, zullen via een proces van mainstreaming worden vertaald naar een bredere toepassing in het beleid van de overheden, van sociale partners en van het bedrijfsleven.