Praktijkonderzoek Veehouderij

Een kijkje in de keuken van Denemarken

Een impressie van een bezoek aan Denemarken met tien veehouders en tien onderzoekers. Een aantal beelden kan mogelijk perspectief bieden voor de verdere ontwikkeling van de Nederlandse melkveehouderij. Heeft u vragen en/of suggesties! Neem contact op met Frank Lenssinck.

De stal van V.d. Berg in aanbouw. Links op de voorgrond is het looppad en rechts het zandligbed in wording. Op de achtergrond buiten de stal ziet u het bezink bassin, waar het zand dat met de mest de stal uitschuift naar de bodem zakt. De mest wordt overgepompt naar de mestsilo. Zand als ligbed lijkt ideaal. Het verbruik per koe (soms wel 15 kg/ box/dag!) kan een probleem zijn. Keuze van het "soort'' zand is hierbij van groot belang.

De nieuwe stal van de familie Kooijmans. Een prachtige stal met frisse blauw kleuren. In de stal staan twee melkrobots diagonaal opgesteld. Zodoende heeft u vanaf de voergang een beter overzicht op de melkrobot en mogelijk iets voordeel bij inloop.

In de stal geeft Arie Kooijmans uitleg aan de deelnemers van de studiereis. Ook hier de verfrissende blauw kleuren. Voor de veiligheid (wettelijke eis) mag de mestput niet dieper zijn dan 1,2 meter.

De stal van de familie V.d. Beest. De stal van de familie V.d. Beest is ruim opgezet met het nieuwe ventilatiesysteem met opblaasbaar doek om de ventilatieruimte af te sluiten. Links ligt het gebouw met de wachtruimte en de melkstal. De koeien lopen buitenom naar de wachtruimte. De stal is zo gesitueerd dat er eenvoudig nog zo'n ligboxenstal bij geplaatst kan worden. De wachtruimte heeft een dichte schuin oplopende vloer. De klauwen worden behandeld met schuim, als voetbad tegen klauwproblemen. `Draagarmen` voor de melkstellen om de arbeidsomstandigheden te verlichten. (schouders!)

Revolutionair, deze ronde stal waar maar liefst 330 koeien in kunnen. Met een hoogte van 26 meter (en op een heuvel gebouwd) een blikvanger. Kosten per stand ongeveer 5900 euro. Let wel; de stal is op te schalen naar 600 koeien zonder uitbreiding van de melkstal. Bij deze omvang komen de korte looplijnen beter tot hun recht. Het grote volume verdoezelt de beperkte ventilatie.

De ronde melkstal van 60 (!) melkstanden kan naast het melken ook gebruikt worden als voerstal/-station voor het verstrekken van het totale rantsoen (inclusief ruwvoer!). Het principe is dat de koeien 4 keer een half uur een bezoek brengen aan de melkstal waarvan ze 2 keer zowel gevoerd als gemolken worden. Een eigen proef heeft aangetoond dat een totale vreettijd van 2 uur voldoende is.

Vanaf de balustrade werpt u een blik in de melkrotor. De wisseling in de rotor is per koe en is gebaseerd op een verblijftijd in de rotor van 30 minuten. De grote hoeveelheid mest kan een probleem worden. Door de enorme omvang heeft de rotor veel onbenutte ruimte.

Een blik vanaf de balustrade in de ligboxenstal laat zien dat er veel `gangbaar' materiaal is ingezet (zwevende boxen). De tweelingroosters staan met de `bolle' kant tegen elkaar. Bij een kleinere melkstal kan het spits toelopen van de boxen in de binnenste rij een probleem worden.

De aansluitarm van een AMS melkrobot in actie op een bedrijf waar zowel voeren als melken geautomatiseerd is.

Kalveren nieuwsgierig als altijd en gezellig met z'n tweeën in een hok.

Een blik in de stal waar zowel het jongvee, de melkkoeien als de vleesstieren gehuisvest zijn. Dit mede om het automatisch voersysteem volledig te benutten. Echter gezamenlijk huisvesten maakt ventilatie complex.

De Mix-feeder, voertrein met een inhoud van ongeveer 4 m3, voor het automatisch voeren van het totale gemengde rantsoen. De feeder kan maximaal een afstand van 180 meter (inclusief loze voergangmeters) voeren. Om de accu's op te laden is minimaal 6 uur `rusttijd' nodig.

De Mix-feeder, voertrein, in actie. Hij brengt het voer precies naar de juiste groep en dat 6x per dag. Het voersysteem kan maximaal 16 (!) verschillende rantsoenen aan verschillende groepen voeren.

De voorraad bunkers waar het ruwvoer in opgeslagen ligt en van waaruit de mix-feeder wordt gevuld. Het systeem kan 6 verschillende ruwvoersoorten aan en daarnaast 10 verschillende mengvoerder grondstoffen inclusief de toediening van een mineralenmengsel.

De Mix-feeder onder de vulopeningen van de voorraad bunkers. Door de smalle voergang (1 meter) kan bij nieuwbouw een kostenbesparing van 70.000 euro plaatsvinden.

Een overzicht van de nieuwe onderzoeksstal in Foulum. Hier wordt vergelijkend onderzoek tussen Yersey en Holstein melkvee uitgevoerd. Het melkrobotbezoek door Yerseys is veel hoger vanwege hun nieuwsgierige karakter. Mogelijk worden hiermee de hogere mastitisproblemen bij Yersey melkkoeien opgelost.

De melkrobot van Delaval in de onderzoeksstal in Foulum.

Opvallend is het trage tempo van het aansluiten van de melkbekers. De machine oogt mooi en is strak afgewerkt.

Het jongvee in Foulum met op de achtergrond de melk-/drinkautomaat en de krachtvoerbox.

---

© Praktijkonderzoek Veehouderij - Wageningen UR. Laatst bijgewerkt: 13-05-2003 14:15.