Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie

Rotterdam, 13 mei 2003

Onderstaand persbericht over de Wet SAMEN is opgesteld door het LOM, FORUM en het LBR. De organisaties vrezen dat door de economische neergang in Nederland de aandacht voor de verbetering van de achterblijvende arbeidsmarktpositie van allochtonen zal verslappen. Deze achterstandspositie lijkt in een nieuw te vormen kabinet geen prioriteit te krijgen. LOM, FORUM en LBR waarschuwen voor de negatieve consequenties van de afschaffing van wetgeving. Zij vrezen dat zonder wetgeving of andere inspanningen van het ministerie van SZW de werkgevers geen multicultureel personeelsbeleid zullen realiseren. LOM, FORUM en LBR zullen een rapport over de juridische actie aanbieden aan minister De Geus, met een begeleidende brief waarin zij hun zorgen uiten. Zie verder onderstaand persbericht.

Persbericht

Verslechterde arbeidsmarktpositie allochtonen vraagt om continuering wettelijke verplichtingen

Wettelijke verplichtingen zoals de Wet SAMEN zijn noodzakelijk om bedrijven aan te sporen multicultureel personeelsbeleid te voeren. Dit blijkt na toetsing van de naleving van de Wet SAMEN in een gezamenlijke actie van het Landelijke Overlegorgaan Minderheden (LOM), Instituut voor Multiculturele Ontwikkeling FORUM en het Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie (LBR). De Wet SAMEN verplicht bedrijven, instellingen en de overheid om jaarlijks te rapporteren wat zij doen om allochtonen in dienst te nemen en te houden. De mogelijkheid voor maatschappelijke organisaties om de rechter in te schakelen bij niet-naleving van de Wet SAMEN, dient volgens de initiatiefnemers duidelijk als stok achter de deur. Gezien de slechte vooruitzichten op de arbeidsmarkt is deze maatschappelijke druk hard nodig.

LOM, FORUM en LBR hebben bedrijven en gemeenten aangeschreven die niet aan hun verplichtingen voldeden. Onder juridische druk zijn al deze organisaties overstag gegaan om alsnog de Wet SAMEN na te leven. Duidelijk werd dat de instellingen niet onwelwillend tegenover de Wet SAMEN staan. Er zijn geen klachten of twijfels geuit over bijvoorbeeld administratieve rompslomp, stigmatisering of het nut van de wet. Sommige instellingen verlangden wel praktische ondersteuning om de wettelijke verplichtingen na te kunnen komen.

De Wet SAMEN wordt momenteel geëvalueerd. Minister De Geus kondigde eerder naar aanleiding van kamervragen aan de Wet te willen beëindigen. Naar zijn oordeel hoeft niet voor regelgeving i.c. de Wet SAMEN gekozen te worden. Naar het oordeel van LOM, FORUM en LBR is wetgeving juist nodig om bedrijven zo ver te krijgen dat zij een multicultureel personeelsbeleid voeren. Bestaande instrumenten ter bevordering van de arbeidsdeelname van allochtonen worden momenteel afgeschaft dan wel sterk ingeperkt. Op die manier blijven er weinig alternatieve instrumenten over om allochtonen naar werk te begeleiden of aan het werk te houden. Gelet op de economische neergang in Nederland zal de aandacht voor de verbetering van de achterblijvende arbeidsmarktpositie van allochtonen verslappen. Des temeer omdat deze positie in een nieuw te vormen kabinet geen prioriteit lijkt te krijgen.

LOM, FORUM en LBR waarschuwen voor de negatieve consequenties van de afschaffing van wetgeving. De initiatiefnemers twijfelen ten zeerste of zonder wetgeving c.q. andere inspanningen van het ministerie van SZW de werkgevers een multicultureel personeelsbeleid zullen realiseren. Zij pleiten daarom uitdrukkelijk voor de voortzetting van wettelijke verplichtingen eventueel met aanvullende maatregelen. LOM, FORUM en LBR zullen het rapport over de juridische actie aanbieden met een begeleidende brief waarin zij hun zorgen uiten, aan minister De Geus.

Inlichtingen: Radj Ramcharan, FORUM 030-2974321, Najat Bochhah, LBR 010-2010201, Philip Jie, Surinaams Inspraak Orgaan 030-2316014.