Amsterdam RAI

Ecotech 2003
28 apr 2003

Prominente rol voor instructieplein op ecotech 2003

De vakbeurs ECOTECH 2003 nadert met rasse schreden. Ruim honderd exposanten zullen van dinsdag 13 tot en met donderdag 15 mei in Amsterdam RAI tonen wat ze in huis hebben op het gebied van inzamelen en verwerken van afval.

Een prominente rol is tijdens ECOTECH 2003 weggelegd voor een ruim 1.500 m2 tellend instructieplein. Hier tonen ongeveer twintig exposanten op een interactieve manier hun nieuwste producten. Bezoekers kunnen zelf producten uittesten en behendigheidstests uitvoeren. Verder komen actuele themas aan de orde met betrekking tot efficiency, veiligheid, ergonomie, regelgeving en arbo. Marc Sterel, Product Manager van Amsterdam RAI: Op het instructieplein wordt ook het omzetten van afval tot brandstof zichtbaar gemaakt door ICOVA, die in samenwerking met de afdeling facilitaire zaken van Amsterdam RAI de gehele afvalproductie van de RAI zal tonen en uiteindelijk zal omvormen tot energie. ICOVA is overigens op het instructieplein onder andere ook aanwezig met het Ecovision ondergrondsysteem en de bijbehorende vrachtwagen met autolaadkraan van het Stadsdeel Amsterdam Noord. Nieuw is dat een groot deel van het ECOTECH instructieplein wordt verzorgd door Stichting Professionele Arbeid (SPA). Van SPA-Opleidingen zullen verschillende instructeurs en veiligheidskundigen aanwezig zijn op het gebied van
veiligheidskleding, verkeersveiligheid en ergonomie. Op de SPA-stand kunnen bezoekers zich laten informeren over verschillende afvalinzamelvoertuigen, veegmachines, gladheidbestrijding, autolaadkranen en container-afzetsystemen. Er zullen ook twee speciale voertuigen met een lage instapcabine staan en instructeurs geven uitleg over de ergonomie van deze voertuigen. Ook kunnen bezoekers zelf remproeven houden in een echte testauto, of hun kennis testen over de wettelijke eisen welke gelden voor de veiligheidskleding.

Sprekende afvalbak
ECOTECH 2003 kent een uitgebreid en voor iedereen toegankelijk congresprogramma. Zo is er een themadag van de vereniging voor afval- en reinigingsmanagement NVRD, een bijeenkomst georganiseerd door Federatie Herwinning Grondstoffen (FHG) en een congres met het thema waste-to-energy dat wordt georganiseerd door FEAD (European Federation of Waste Management). Ook zijn er diverse workshops van ondermeer VROM en VNCI. Naast inhoudelijke kennisoverdracht kent ECOTECH 2003 ook de nodige technische noviteiten, waaronder bijvoorbeeld een nieuwe manier om kauwgom van straatstenen te verwijderen. Arnold Merkus van ATC Europe: De huidige methode van kauwgom verwijderen is zeer arbeidsintensief en veroorzaakt veel overlast. ATC Europe heeft hiervoor de kauwgom-verwijderingmachine ontwikkeld die tijdens ECOTECH zal worden getoond. Deze machine is in staat om de vastzittende kauwgom en restvervuiling op straten en pleinen in één werkgang zonder chemicaliën geheel te verwijderen. In deze werkgang wordt tevens het vuile water opgezogen en meegenomen en er ontstaat een totaal schone ondergrond. De machine is zo ontwikkeld dat de omstanders er weinig of vrijwel geen last van ondervinden. Het reinigingssysteem is totaal ingekapseld dus er komt geen damp en spatwater vrij. De machine is daarom bijzonder geschikt om in winkelcentra en op pleinen en dergelijke te reinigen. Volgens Arnold Merkus ligt de capaciteit van deze kauwgomverwijderaar tussen de 500 en 1.000 m2 per uur, afhankelijk van de bereikbaarheid en de mate van vervuiling. De machine heeft een watertank met een inhoud van 1.000 liter, die zowel schoon als vuil water mee kan nemen. Om de actieradius van de machine te vergroten, wordt op de transportoplegger in een geïntrigeerde buffertank 2.500 liter schoon water meegenomen en kan het vuile water mee worden teruggenomen. Merkus: Dit heeft voor de opdrachtgever het grote voordeel, dat deze zich totaal niet hoeft bezig te houden met de logistiek van het vuile en schone water. Door een zelf ontwikkeld recyclingsysteem dat in de oplegger is ingebouwd, is het mogelijk om met één vulling een volle dag te kunnen doorwerken. Dit geeft dan een capaciteit van 3.000 tot 6.000 m2 per dag. Tijdens ECOTECH 2003 zorgt ook Delta Products voor de nodige noviteiten en vernieuwende producten, waaronder een sprekende afvalbak. Met zijn vriendelijk lachende inwerpopening wordt iedereen die afval in de bak deponeert netjes bedankt. De inhoud van de afvalbak is naar wens aan te passen van 50 tot maar liefst 240 liter. De vele mogelijkheden van de spraakchip maken de sprekende afvalbak geschikt voor tal van toepassingen en locaties. Winkelcentra, parkeerplaatsen, bushaltes, stationspleinen, maar ook kinderspeelplaatsen behoren tot de toekomstige plekken waar we de sprekende afvalbak kunnen vinden. Op één chip kunnen vijftien verschillende teksten worden ingesproken, zoals dank u wel of houdt de stad schoon. Een groot applaus behoort ook tot de mogelijkheden.

FHG RecyclingAward
Tijdens ECOTECH 2003 wordt voor de eerste maal de FHG RecyclingAward uitgereikt. Herman Voskamp van de Federatie Herwinning Grondstoffen: Binnen een aantal bij de FHG aangesloten organisaties leefde al enkele jaren de gedachte, een recyclingprijs in te stellen. Daarmee wil de branche haar waardering uitspreken voor bijzondere, innoverende bijdragen aan de verdere ontwikkeling van recycling in de dagelijkse praktijk. Of om hiermee personen, bedrijven of instellingen in het zonnetje te zetten, die in positieve zin hebben bijgedragen aan de reputatie van de branche. Bij toerbeurt zal steeds één van de aangesloten organisaties zich met de realisatie bezig houden van deze tweejaarlijkse FHG-prijs. De Metaal Recycling Federatie (MRF) valt de eer te beurt, de première te verzorgen. Op dinsdag 13 mei wordt tijdens het Jubileumcongres van de MRF in het RAI-Congrescentrum de eerste FHG RecyclingAward uitgereikt. Een deskundige jury, onder voorzitterschap van FHG-voorzitter dr. Ad Lansink, zal de nominaties beoordelen en de winnaar bepalen. De jury bestaat verder uit dr. Chris Dutilh (coördinator veiligheid en milieu Unilever), prof.dr. George Molenkamp (partner KNMP Sustainability) en MRF-voorzitter Cees Kroesemeijer.

SUSTAIN 2003
Het verbranden van afval, waste-to-energy en biomassa vormen belangrijke themas op ECOTECH 2003. Mede daarom heeft beursorganisator Amsterdam RAI ervoor gekozen om het evenement tegelijkertijd met de internationale vakbeurs SUSTAIN 2003 te laten plaatsvinden. SUSTAIN is de belangrijkste beurs op het gebied van duurzame energieopwekking en trekt ruim 6.500 bezoekers uit binnen- en buitenland.

Meer informatie over ECOTECH is te vinden op www.ecotech2003.com.

Amsterdam, 28 april 2003