Gemeente Wassenaar

Verrassend Paauwconcert op 11 mei 2003
07-05-2003

Op zondag 11 mei 2003 12.00 uur zal het raadhuis De Paauw in Wassenaar bol staan van jong muzikaal talent. Laureaten van het Prinses Christina Concours verzorgen dan een verrassend en gevarieerd concert, zowel qua instrumenten, als in repertoire.

Erik Bosgraaf (blokfluit) en Ishar Elias (gitaar) spelen werken van Castello, Takemitsu en Van Eyck. Paul Langerman (trombone) en Caecilia Boschman (piano) spelen werken van Guilmant, Rimsky-Korsakov, Saint-Saëns en Marcello en de pianiste Marsha Molenaar (piano) sluit het programma af met werken van Bach, Chopin, Liszt en Ginastera.

ERIK BOSGRAAF, blokfluit
Erik Bosgraaf (1980) is op 9-jarige leeftijd begonnen met blokfluit- en hobolessen. Op 16-jarige leeftijd werd hij toegelaten tot het Noordnederlands conservatorium. Hij studeerde er tweeëneenhalf jaar blokfluit bij Pia Elsdörfer en klavecimbel bij Johan Hofmann. In 1999 vestigde hij zich in Amsterdam om er blokfluit bij Walter van Hauwe en Paul Leenhouts te studeren.

Ook is hij zich er gaan toeleggen op muziekwetenschap aan de universiteiten van Utrecht en Amsterdam. De afgelopen jaren heeft hij een aantal prijzen gewonnen. Hij was een van de winnaars van de nationale finale van het Prinses Christina Concours (1998) en eindigde twee maal als hoogste bij het concours van de Stichting Jong Muziektalent Nederland (1999 en 2000).

Recentelijk heeft hij zich toegelegd op het uitvoeren van nieuwe composities. In dit verband heeft de samenwerking met binnen- en buitenlandse componisten geleid tot een aantal nieuwe composities voor zijn instrument. Als lid van het ensemble gespecialiseerd in renaissancemuziek The Royal Wind Music, onder leiding van Paul Leenhouts, heeft hij tournees gemaakt door bijna alle Europese landen.

CAECILIA BOSCHMAN, piano
Caecilia Boschman studeerde piano bij Frans van Hoek aan het Rotterdams Conservatorium, waar zij de diploma's Docerend en Uitvoerend Musicus behaalde. Vervolgens studeerde zij enkele jaren bij Jan Wijn en volgde masterclasses bij Imogen Cooper, Oxana Yablonskaja en Horacio Gutierrez.

Caecilia maakt deel uit van diverse kamermuziekensembles, waaronder het Dordts Kamermuziekensemble en vormt een duo met celliste Xiaojia Xu. Met altvioliste Karin Dolman bereikte ze een finaleplaats tijdens het Internationale Duoconcours in Vierzon.

Naast het verzorgen van kamermuziekconcerten is Caecilia veelvuldig actief als begeleider; als repetitor is zij verbonden aan verschillende koren (waaronder Bravi bravi) en begeleidde ze enige jaren de masterclass tijdens het Belcanto Festival. Tevens verleende zij haar medewerking aan muziektheaterproducties als Attila ( Verdi) van de Rotterdamse Opera en de opera Achnaton van Philip Glass, een productie van Muziektheater Hollands Diep. Zij werkte dit jaar mee aan het Prinsengrachtconcert als begeleider van het Volendams Operakoor.

IZHAR ELIAS, gitaar
Izhar Elias (Amsterdam, 1977) kreeg vanaf zijn zevende jaar gitaarles van Ton Terra. Hij studeerde aan het Noord Nederlands Conservatorium in Groningen bij Remco de Haan en Erik Westerhof (Groningen Guitar Duo), en bij Zoran Dukic aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag. In 2002 sloot hij zijn 2e fase opleiding af met een 9,5 met onderscheiding en de Nicolaï prijs.

Elias volgde een opleiding aan de 'Accademia di Studi Superiori l´Ottocento' bij Carlo Barone in Italië (uitvoeringspraktijk 19e eeuwse muziek). Van de violist Kees Hendrikse kreeg hij interpretatielessen. Hij volgde master classes bij o.a. Hubert Käppel, David Russell en Roberto Aussel.

Izhar Elias behaalde eerste prijzen tijdens het Nationaal Concours voor Jonge Gitaristen (1991), het Prinses Christina Concours (1991) en het nationaal concours van de Stichting Jong Muziektalent Nederland (1996). In 1994 was hij prijswinnaar van het internationale gitaarconcours 'Printemps de la Guitare'.

Hij won in 1998 de tweede prijs tijdens het Tromp Muziek Concours (Benelux). Elias gaf reeds tal van concerten in binnen- en buitenland, o.a in Japan, Italië, Frankrijk, Noorwegen, Finland en Estland. Hij was diverse malen te zien en te beluisteren op radio en televisie. Hij trad op als solist met o.a. het Residentie Orkest, het Radio Symfonie Orkest in tv-programma 'Jonge mensen op het concertpodium', het 'Orchestra da Camera dell'Accademia l'Ottocento', het Brabants Orkest en het Belgisch kamerorkest 'Prima la Musica'.

In 2000 vertolkte Elias J. Rodrigo's Concierto de Aranjuez met het 'Joven Orquesta Nacional de España' in Spanje en in de grote zaal van het concertgebouw te Amsterdam. In 2002 werd hij uitgenodigd voor master classes en een concert, samen met Carlo Barone, tijdens het Darwin International Guitar Festival in Australië.

Izhar Elias is gespecialiseerd in de uitvoeringspraktijk van vroeg 19e eeuwse muziek. Hij beschikt hiervoor over een originele gitaar uit 1812 (C. Guadagnini, Turijn), waarvan de aanschaf mede mogelijk werd gemaakt door het Prins Bernhard Fonds. Verder is hij actief als kamermusicus, met o.a. fluitiste Jacqueline van der Zwan (Duo Elias/van der Zwan), fagottist Bram van Sambeek (Duo Riccioli) en gitarist Michiel Hollanders (Tiranduo).

PAUL LANGERMAN, Trombone
Op 6 jarige leeftijd is Paul A.M.V. lessen gaan volgen bij de muziekschool van muziekvereniging Crescendo Sliedrecht. Na op les diverse instrumenten uitgeprobeerd te hebben koos hij na 2 jaar voor de trombone. De trombone lessen werden gegeven door Hugo Verwey. Toen Paul 9 was schreef hij een briefje naar Peter Jan Rens van het televisie programma GEEF NOOIT OP. Zijn wens was om samen op te treden met de Dutch Swing College Band. Zijn wens kwam uit en Paul had de dag van zijn leven.

Bij de plaatselijke muziekvereniging is hij gaan spelen in het leerlingorkest, vervolgens in het jeugdorkest en speelt nu in het groot orkest. Bij alle 3 de orkesten heeft hij diverse solos mogen spelen voor het orkest. Op de muziekschool heeft hij deelgenomen aan de HaFaBra examens en is in Jan.2002 met lof geslaagd voor zijn C-examen.

Sinds september 2001 is hij toegelaten tot de juniorklas van het Rotterdams Conservatorium voor het hoofdvak Trombone Klassieke Muziek. Hier krijgt hij les van Pierre Volders en Jörgen van Rijen , tevens neemt hij ook deel aan de trombone klas. Onlangs is hij toegelaten bij het JON (Jeugd Orkest Nederland). Paul volgt nu de opleiding Mavo bij het Grienden College te Sliedrecht, hierna wil hij doorstromen naar de Havo om vervolgens de opleiding aan het Rotterdams Conservatorium te kunnen gaan volgen. Paul won een 1e prijs tijdens het Prinses Christina Concours West 1, gehouden in Rotterdam in maart j.l., en haalde vervolgens de nationale demifinale.

MARSHA MOLENAAR, piano (Den Haag, 1983) begon als zevenjarige met een opleiding aan de koorschool Schola Cantorum. Nadat zij deze opleiding met een diploma had afgesloten, begon ze met pianolessen. Op dertienjarige leeftijd werd Marsha aangenomen op de afdeling Jong Talent van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, sindsdien studeert zij bij Marlies van Gent. Marsha volgde verschillende masterclasses bij o.a. Tatjana Zelikman, Daniel Wayenberg, Marietta Petkova, Paul Komen, David Kuijken, Paolo Giacometti.

Ze heeft ook aan verschillende concoursen meegedaan en prijzen behaald; Aarhof concours 1996 (1e prijs) Maassluise Muziekweek 1996(3e prijs)Maassluise Muziekweek 1997(2e prijs) Prinses Christina Concours 1997(Prix d'Honneur) Petrof Concours 1997 (eervolle vermelding) Maassluise Muziekweek 1998 (1e prijs) Atlantic Pianoconcours 1998 (1e prijs) SJMN concours 2000 (2e prijs).Marsha componeert in haar vrije tijd, en in opdracht van het Nederlands Blazers Ensemble componeerde zij een impressie over de lente.

Deze compositie is uitgevoerd en voor televisie opgenomen. Sinds september 2002 studeert Marsha bij Paul Komen aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Marsha was in 2002 laureate van het Prinses Christina Concours, zowel in de regionale finale in Rotterdam als tijdens de nationale finale op 14 april j.l. Als extra prijs werd ze door H.K.H. Prinses Christina uitgenodigd om samen met andere laureaten op te treden in de Recital Hall van Carnegie Hall.

Kaarten
Voor dit concert zijn nog slechts enkele losse plaatsbewijzen voor de Frederikzaal te verkrijgen. De verkoop van deze kaarten vindt plaats op de dag van het concert vanaf 11.30 uur aan de zaal.

De toegang bedraagt: 11,--. Voor leden van K&O, de Streekmuziekschool en Het Nut bedraagt de entree 10,--. Jongeren tot 23 jaar betalen 8,50.