Provincie Limburg

Provinciaal bosbeleid onder druk (111)
Kansrijke Limburgse bosprojecten stagneren

In Limburg staat de omvorming van agrarische gronden naar bos ernstig onder druk. De 'Subsidieregeling Natuurbeheer' van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij (LNV) die de waardedaling van de grond als gevolg van de bosaanleg compenseert, schiet danig te kort. "Nu er landelijk gezien maar 10 projecten gehonoreerd kunnen worden vallen een groot aantal kansrijke Limburgse projecten buiten de boot. De overheid boet opnieuw in aan geloofwaardigheid als blijkt dat de inspanningen voor niets zijn geweest. Ons met succes gestimuleerde bosbeleid dreigt hierdoor te mislukken", aldus gedeputeerde Odile Wolfs.

Voor de Provincie is de problematiek zodanig urgent dat gedeputeerde Odile Wolfs een brief naar Minister Veerman heeft gestuurd. Hierin vraagt zij een verhoging van het budget, het 'ontschotten' van de regeling, het vereenvoudigen en het meer op de praktijk afstemmen van de procedures. Op deze manier moet aan de huidige onzekerheid een einde worden gemaakt. Odile Wolfs: "We hebben voorop gelopen in het realiseren van de landelijke bosuitbreidingstaakstelling en willen die positie graag behouden".

Knelpunten De aanleg van bossen en nieuwe landgoederen is een langdurig proces. Nieuwe projecten hebben een gemiddelde voorbereidingstijd van twee tot vier jaar. Voorbeelden van knelpunten die nu dreigen te ontstaan zijn: het 'Rucydo bos' in Eckelrade, het 'Taterbosch' uit Landschapspark Susteren, 'Kronenbergerheide' in Sevenum, de nieuwe landgoederen 'De Schans' in Stramproy en het 'Lemmenhof' in Ell. Deze initiatiefnemers mochten er redelijkerwijs vanuit gaan dat op het moment dat men tot uitvoering zou komen er een reële kans bestaat op het verkrijgen van een rijksbijdrage. Het is juist Minister Veerman geweest die bij zijn aantreden heeft aangegeven dat het particulier omzetten van landbouwgrond in natuur en bos prioriteit heeft en gestimuleerd dient te worden. De Provincie Limburg heeft hierin de afgelopen periode juist veel draagvlak bereikt en daardoor wordt juist hier de pijn het meest gevoeld. Het Rijk stimuleert al jaren de aanleg van nieuw bos. Zo moet er landelijk 30.000 ha bos op landbouwgronden bijkomen. Aan de provincies is gevraagd actief mee te werken. Door de inzet van eigen menskracht en bijbehorende stimuleringsregeling leidt dit de komende jaren tot bijna 300 ha nieuw bos in Limburg. Op dit moment is ongeveer een kwart van de doelstelling gerealiseerd.
8-5-2003 16:46