Stichting Bouw Research
'De Kwaliteitssprong' moet stagnerend milieubeleid in de bouw vlot trekken
Rotterdam, 7 mei 2003 SBR gaat dit jaar breed inzetten op drie symposia, die stuk voor stuk een aspect van het mili-eubeleid onder de loep nemen. Onder de gemeenschappelijke noemer 'De Kwaliteitssprong (van initiëren naar implementeren)' wil SBR inventariseren waarom de veelheid aan middelen en methodieken die inmiddels voorhanden is, in de praktijk onvoldoende aanslaat. Het gaat in de drie symposia om materialen, energie en gezondheid, steeds in relatie tot milieu. De drie bijeenkomsten moeten kopstukken uit de bouw, de projectontwikkeling en de overheid aan het discussiëren krijgen over toekomstige stappen.
Aanleiding voor het project 'De Kwaliteitssprong' is het initiatief van een aantal projectontwikke-laars en bouwondernemers eind 2002. In gezamenlijk overleg is een plan opgesteld, om te komen tot 'het openbreken van de markt'. Het initiatief is opgepikt door SBR, dat zich kan vin-den in de stelling van projectontwikkelaars en bouwers dat een cultuuromslag en kwaliteitsver-betering van de bouw noodzakelijk is. Met financiële steun van VROM is daarom het initiatief genomen om het symposium 'Materialen en milieu' te organiseren, in een later stadium ge-volgd door nog twee symposia met andere partners. In deze symposia wordt telkens een speerpunt van het VROM-beleid - materialen, energie en gezondheid - in relatie tot het milieu en andere kwaliteitsaspecten van proces en product bekeken.
"We hebben de afgelopen jaren een stortvloed aan initiatieven gezien om de milieu-effecten van de bouw meetbaar te maken en duurzaam materialenbeleid op te nemen in het kwaliteits-beleid van bouwondernemingen", constateert Guus Pieters, projectmanager van SBR. "Maar telkens blijkt: 'dit werkt niet, dat werkt niet, wat moeten we nu weer verzinnen?' Wij denken echter dat het geen kwestie is van wéér met iets nieuws komen, maar een kwestie van doen. Van implementeren. Daarvoor is het zaak om te inventariseren wat goed is en wat niet."
'Materialen en milieu'
SBR houdt elke optie open op de vraag waarom de bestaande initiatieven niet aanslaan. Pie-ters: "Moet de overheid trekker zijn via regelgeving of moet de bouw het zelf oplossen, via vrij-willige afspraken? Of is het zaak om minder nadruk te leggen op de maatschappelijke verant-woordelijkheid en meer te kiezen voor what's in for me, ondersteund door milieusubsidies en betere communicatie?"
In het eerste symposium op donderdag 5 juni, Materialen & Milieu, wil SBR de deelnemers confronteren met soortgelijke problemen in andere sectoren. Aan bod komt onder meer de prestaties van de muziekindustrie (EMI) om milieubelasting te reduceren. Pieters: "Wat het symposium moet opleveren, is een aantal aanbevelingen voor een vervolgaanpak. En vooral duidelijkheid of we kiezen voor regelgeving of een label of predikaat waarmee je 'duurzaam-materialengebruik' meetbaar kunt maken in één getal."