De Unie


Technische GH: CAO-overleg - We komen er niet uit!

7 mei 2003 - Na 3 onderhandelingsronden moeten wij helaas constateren dat we er niet uitkomen voor wat betreft de CAO Technische Groothandel per 1 april 2003. Dat is de uitkomst van de 3e onderhandelingsronde op 6 mei jl. Er ligt nu een eindbod van de kant van de werkgevers.

Een eindbod dat wij langs deze weg ter beoordeling aan u voorleggen. Verder moeten wij ons de komende tijd ernstig gaan beraden over de toekomst van deze CAO. Want op deze manier heeft deze CAO weinig toekomst!

Alleen waar een wil is, is er ook een weg
In onze vorige ledenbrieven hebben wij u al een beeld gegeven van hoe de onderhandelingen tot op heden zijn verlopen. De werkgeversdelegatie toonde niet een echte bereidheid om met ons tot afspraken te komen. Dat gebeurde ook weer rondom en tijdens de 3e onderhandelingsronde. Vooraf was aan de werkgevers gevraagd om een totaalreactie te geven op de voorstellen van vakbondszijde, alsmede een nadere (schriftelijke) toelichting op hun eigen voorstellen. In plaats daarvan kregen we alleen de kale voorstellen van werkgeverszijde, dus zonder verdere toelichting. Op vele vakbondsvoorstellen werd in het geheel niet meer ingegaan. Enkele dagen voor het overleg hebben de vakbonden in een gezamenlijk schrijven de werkgeversdelegatie verzocht alsnog hun toezeggingen na te komen. Dat alles in het kader van ons streven naar een constructief overleg. De daaropvolgende reactie van werkgeverszijde sloeg volledig de plank mis. Als vakbonden werden wij beticht op het verkeerde moment een procedurele discussie op te roepen!? En hun voorstellen hadden ze toch al voldoende toegelicht!? En over de ontbrekende reactie op diverse vakbondsvoorstellen: die komt alleen als de onderhandelingen daartoe aanleiding geven. Voor ons is het daarmee meer dan duidelijk geworden. Het is een kwestie dat de werkgevers (nu) niet willen! En de vraag is of en wanneer dit zal veranderen?

Tevergeefs gepoogd er toch nog uit te komen
Van werkgeverszijde was er geen bereidheid om over het kalenderjaar 2003 nog enige afspraak te maken over de verhoging van de lonen. Argumenten zijn de overloop uit het vorige CAO-contract, de extra premiebijdrage aan de VPtech en .... de verhoging van de pensioenpremies bij de diverse bedrijven!? Dat laatste heeft natuurlijk niets van doen met de collectieve afspraken voor de bedrijfstak, maar het geeft aan hoe de werkgevers redeneren. Het is niet het enige punt waarop partijen er duidelijk verschillend in zitten. Positief is dat we dit over en weer erkennen. Partijen hebben afgesproken op een ander moment hier nader over in discussie te gaan. Ook over de andere inhoudelijke onderwerpen leek een afspraak nog ver weg. Daarop hebben we als vakbonden nog één ultieme poging gedaan om eruit te komen. Ons voorstel was een contract voor de duur van 12 maanden, de premieverhoging VPtech tot maximaal 5,5 % voor de rekening van werkgevers en een loonsverhoging van 2,5 % per 1 januari 2004.

Het eindbod van werkgeverszijde
Met nog enkele tussenstappen was het uiteindelijke eindbod van de werkgevers voor een CAO-contract van 12 maanden:
* De verhoging van de premie VPtech tot maximaal 2,25 % voor rekening van de werkgevers. De resterende 0,25 % premieverhoging VPtech voor de helft voor de werkgevers;

* Een structurele loonsverhoging van 1 % per 1 januari 2004;
* De CAO-onderhandelingen voor de eerstvolgende CAO (1 april 2004) zullen plaatsvinden op basis van de thans door partijen ingediende voorstellen.

Als vakbonden hebben wij aangegeven dit aan onze leden voor te gaan leggen. Daarbij benadrukken wij wel dat het eindbod van werkgeverszijde heel erg ver verwijderd is van onze oorspronkelijke inzet voor aanvang van de onderhandelingen.

Uw reactie
Allereerst moeten wij de formele vraag stellen of u zich al dan niet in het eindbod van de werkgevers kan vinden? Daartoe sturen wij u als bijlage bij deze brief een antwoordformulier. Gezien het ernstige karakter van deze zaak worden alle aangeschreven Unie-leden dringend verzocht om te reageren. Anders dan gebruikelijk tellen wij deze keer alleen de stemmen van degenen die reageren! Uw reactie dienen wij uiterlijk op vrijdag 30 mei 2003 in ons bezit te hebben! Dat kan door het terugsturen van bijgevoegd formulier per post (Antwoordnummer 2701, 3970 WJ Houten), maar het mag ook per e-mail (groothandel@unie.nl). Dit laatste graag onder vermelding van Eindbod CAO Technische Groothandel 2003.

Wat gaat er verder gebeuren?
De komende weken zal ondergetekende met de leden van de landelijke kadergroep, alsmede de collegas van de andere vakbonden, in overleg treden over het verdere vervolg. Daarbij zijn vele overwegingen te maken die pleiten vóór de voortzetting van de CAO. In dat geval zal aan de orde zijn hoe dat alsnog te realiseren? Want nogmaals, blijkbaar willen de werkgevers niet (meer)?! Er zijn ook vele argumenten voor het niet meer verder gaan met de CAO Technische Groothandel. De belangrijkste vraag is natuurlijk wat daar dan voor in de plaats komt?

Wat kunt u in de tussentijd doen?
De Unie is van mening dat haar leden hun werkgevers op deze gang van zaken moeten aanspreken en moeten peilen in hoeverre het standpunt van de werkgeversdelegatie wordt gedragen? Verder zijn wij benieuwd hoe uw werkgever denkt over een toekomst zonder CAO? Graag vernemen wij de komende tijd van u deze informatie. Geeft u daarbij vooral aan wie uw werkgever is en met wie (welke functionaris) u daarover heeft gesproken. Ook deze reacties graag per post of e-mail.

Tot slot
Ook nu de onderhandelingen zijn gestopt valt het te voorzien dat wij u de komende weken nog op diverse momenten zullen informeren. De aard en inhoud van de dan door u te ontvangen boodschap begint bij uw eigen reacties. Laat ons van u horen!!!

Met vriendelijke groet,

Ed C.P. Lecomte
Bedrijfsgroepvoorzitter Groothandel

* Stemformulier Eindbod CAO 2003 (pdf file)
* Intropagina Groothandel

woensdag, 7 mei 2003