Gemeente Breda

Persberichten

07-05-2003

Gemeente Breda investeert 54 miljoen in schoolgebouwen

afbeelding: Motessorischool2-J
Het college van burgemeester en wethouders legt de gemeenteraad op 5 juni 2003 een plan voor om tot 2006 54 miljoen euro te investeren in de huisvesting van de scholen voor primair en voortgezet onderwijs in de stad. Hiermee stelt het college de raad in staat een belangrijke pijler onder het programakkoord van mei vorig jaar te realiseren. Uitgebreid overleg met schoolbesturen leidde weliswaar niet tot overeenstemming op alle punten, maar ook zij zien in de plannen een stap in de goede richting.

Al in januari 2003 presenteerde de gemeente Breda een plan om fors in onderwijshuisvesting te investeren. Met dit Meerjaren investeringsplan onderwijshuisvesting wil de gemeente Breda voor de periode tot en met 2006 54 miljoen euro investeren in de onderwijshuisvesting. Hiervoor is bovenop de reeds beschikbare 18 miljoen euro voor deze taken nog eens 36 miljoen vrijgemaakt voor de periode tot en met 2006. Het al eerder in december van het vorige jaar vastgestelde Huisvestingsprogramma van 11,2 miljoen maakt deel uit van dit plan. Over het plan heeft overleg plaatsgevonden met de besturen van de scholen voor primair en voortgezet onderwijs in Breda.

Overleg met onderwijsveld
De inspraak bij dit plan had een formeel en een informeel karakter. Met de diverse besturen werden gesprekken gevoerd. Daarnaast moet formeel, op grond van de Wet op het primair onderwijs, over het meerjareninvesteringsplan en de verordening op overeenstemming gericht overleg gevoerd worden. De raadscommissie Onderwijs nam het initiatief om ook zelf met de schoolbesturen een gesprek aan te gaan. De schoolbesturen zijn voorzichtig met het doen van uitspraken, maar zien het plan als een eerste stap in de goede richting. Er is nader overleg nodig tussen gemeente en scholenveld om te komen tot één model voor de leerlingenprognoses. Ook heeft het voortgezet onderwijs aangekondigd het initiatief te nemen om voorstellen te doen met betrekking tot de mogelijke herschikking van het voortgezet onderwijs zoals in het plan aangekondigd. De raadscommissie heeft het primair onderwijs uitgenodigd met vergelijkbare voorstellen te komen. Positief is gereageerd op het voornemen van de twee betrokken besturen nadrukkelijker te willen gaan samenwerken voor de Vinex locatie Teteringen

De schoolbesturen, verenigd in de Schoolraad, hebben in het formele overleg schriftelijk verklaard, dat er geen overeenstemming bestaat over het ingediende meerjaren-investeringsplan en de voorliggende verordening. In het bijzonder kunnen zij zich niet verenigen met het opstellen van een beleidsregel voor de functionele kwaliteit. Zij pleiten ervoor de inhoud van deze wijziging in de Verordening vast te leggen. In het raadsvoorstel geeft het college aan dat voor de besteding van het beschikbare budget de beleidsregel echter het meest geschikt geacht wordt. Alleen dan kan het bestedingsplafond gewaarborgd worden. Ook is een beleidsregel meer geschikt om aan de wensen tegemoet gekomen om in nauw overleg met de schoolbesturen over de besteding van het budget functionele kwaliteit te beslissen. Er kan dan maatwerk worden geleverd naar het oordeel van het college.

Het college constateert tot slot dat het communicatietraject wederzijds heeft geleid tot meer inzichtelijkheid over de onderwijshuisvestingsproblematiek en elkaars verantwoordelijkheden, maar niet tot een inhoudelijke bijstelling van het plan.

Inhoud meerjareninvesteringsplan
Het meerjarenplan is richtinggevend voor de ieder jaar vast te stellen programmas waarin de beslissingen over de toekenning van gelden voor onderwijshuisvesting worden vastgelegd. Eerste prioriteit in het plan is de wettelijke zorgplicht van de gemeente om voldoende capaciteit (iedere leerling een dak boven zijn hoofd) te realiseren. Het is opgebouwd uit een aantal onderdelen zoals nieuwbouw en uitbreiding van capaciteit. Het gaat om investeringen ten behoeve van tijdelijke of permanente bouw van nieuwe onderwijsvoorzieningen, uitbreidingen en nieuwbouw op grond van het te verwachten aantal leerlingen en in relatie tot de aanwezige capaciteit. Verder is geld uitgetrokken voor aanpassingen van technische kwaliteit, veiligheid en gezondheid. Hierbij moet gedacht worden aan brandpreventieve voorzieningen en eisen die voortvloeien uit veiligheidsoverwegingen zoals legionellapreventie en arbo-eisen.

Nadrukkelijke wens van de scholen was het beschikbaar stellen van geld voor aanpassingen van de schoolgebouwen voor functionele (onderwijskundige) kwaliteit. Het gaat hier om investeringen die nodig zijn om scholen geschikt te maken en houden voor de onderwijskundige ontwikkelingen zoals remedial teaching, individueel onderwijs, computergebruik en voorzieningen in het kader van het studiehuis. Hiervoor wordt een budget van 4 miljoen beschikbaar gesteld, dat zal worden besteed in nauw overleg met de schoolbesturen.

Ook is een deel van het budget toebedeeld aan het realiseren van projecten. Dit zijn noodzakelijke en wenselijke investeringen die op andere of gecombineerd wettelijke grondslag tot uitvoering zouden kunnen worden gebracht. Bij alle projecten, die toegelicht staan in het plan is bezien hoe tegen zo laag mogelijke kosten een zo optimaal mogelijke invulling gegeven zou kunnen worden. Enkele voorbeelden van de projecten die in het plan staan, betreffen de WEC scholen (Berkenhof en Liduina), nieuwbouw / uitbreiding van de basisscholen in de Vinexlocatie Teteringen, de Brede schoolprojecten en de herstructurering van het voortgezet onderwijs in Breda.

Niet alle knelpunten kunnen echter met deze beschikbare middelen opgelost worden en niet alle oplossingen voor knelpunten zullen voldoen aan het verwachtingspatroon van de betrokken schoolbesturen. Zo zijn om met het budget uit te kunnen komen ook een aantal oplossingen uitgesteld tot de volgende planperiode. Daarom is naast deze periode een zogenaamde doorkijk voor de periode 2007-2010 aan het plan toegevoegd.

Verordening Voorzieningen Huisvesting Onderwijs Gelijktijdig met de vaststelling van het Meerjarenplan wordt een herziene versie van de verordening voorzieningen huisvesting onderwijs gemeente Breda 2003 besproken. Daarin zijn de gehanteerde beleidsuitgangspunten juridisch verankerd. De verordening is een actualisatie van de versie van 1999. Nieuw is dat de geactualiseerde verordening een drietal beleidsregels bevat, waarin opgenomen een eenmalig bestedingsplafond voor de investeringen betreffende de technische kwaliteit, de veiligheid en gezondheid en de functionele kwaliteit.
Een extra bijlage is gewijd aan het Uitvoeringsprotocol, zoals dat door de gemeente Breda is voorgesteld. Het betreft een nadere definiëring en uitwerking van het in de Verordening vermelde begrip bouwheerschap.

Breda, 7 mei 2003