Nederlandse Vereniging van journalisten

7/5/2003 NVJ Algemeen
Evaluatie Plan van aanpak 2002

Agenda Jaarvergadering 2003

Ideëel
a. Een op de overheid gerichte campagne voor de versterking van de pluriformiteit is na een vlotte start in januari 2002 vastgelopen in de opeenvolgende politieke gebeurtenissen. Bestuur en secretariaat gebruikten die periode om ondertussen een nota `Hoe verder met de journalistiek' voor te bereiden. De nota is voorgelegd in de najaarsvergadering van de VR. De inmiddels aangepaste nota is in april 2003 verspreid.
b. Een oproep van de NVJ voor een deltaplan voor de dagbladen is mede door de onder a. genoemde politieke ontwikkelingen, onderbelicht gebleven. Het NVJ-plan kreeg weliswaar steun van het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren en de werkgeversvereniging NDP maar directe bedrijfsbelangen kregen keer op keer voorrang boven een gemeenschappelijke aanpak. Ook werd de NVJ door sommigen ten onrechte verweten uit te zijn op structurele staatssteun voor dagbladen. c. Het op de website Villamedia gestarte "Strafblad justitie" krijgt veel reacties en meldingen. De site bleek ook instrumenteel nuttig om de vastgelopen dialoog met justitie en het Openbaar Ministerie nieuw leven in te blazen. Hoewel de standpunten over de rol van pers in verhouding tot het OM en soms justitie niet altijd overbrugbaar zijn, wordt tussen NVJ en Genootschap enerzijds en de justitiële overheid anderzijds nu makkelijker over de incidenten gecommuniceerd .

Materieel
d. De verenigingbrede pensioencommissie heeft in het najaar 2002 rapport uitgebracht aan het NVJ-bestuur. Mede aan de hand van deze bevindingen heeft de NVJ bij pensioenfondsen, met name uit de dagbladsector, geadviseerd over al of niet tijdelijke bijstellingen in verband met de dekkingsgraad.
e. De verkenning naar het consulentschap voor de schrijvende, fotograferende en audiovisuele freelancers is afgerond. Binnenkort zal gestart worden met de feitelijke werkzaamheden. f. Het arbeidsvoorwaardenbeleid 2003 is in de najaarsvergadering door de Verenigingsraad besproken en aanvaard.
g. Het meldpunt freelance is nuttig gebleken om de slechte contractsituatie van tal van freelance collega's te inventariseren. h. Het onderzoek naar de verschillende auteursrechtregelingen voor freelancers bij kranten, tijdschriften en omroepen is ingehaald door concrete ontwikkelingen. In feite is geconstateerd dat de op zich door de wet beschermde freelancers door de meeste opdrachtgevers in een abominabele contractuele positie worden gebracht.

Organisatie
i. De rapportage van de drie bestuurscommissies over samenwerking met andere organisaties en over mogelijke aanpassingen van de verenigingsstructuur is door het bestuur en secretariaat uitvoerig besproken op de najaarconferentie. Het bestuur bereidt een vervolgnotitie voor.