Geachte redactie,
Hierbij melden wij een voor Volendam unieke gebeurtenis: vrijdag 2 mei zal een groot aantal jongeren, volwassenen en ouderen ruim 8800 handtekeningen in demonstatieve optocht overbrengen van het Pius X gebouw naar het Stadskantoor in Volendam. Deze 8800 handtekeningen zijn de afgelopen week opgehaald in een huis-aan-huis actie door jongeren van Volendam, met name de leden van Pius X. Ze hebben heel Volendam met 8600 woningen bestreken.
De ondertekenaars verklaren de actie te steunen: Voor een Heel Pius X Op Dezelfde Plek. Alleen personen van 13 jaar en ouder mochten ondertekenen; in totaal wonen in Volendam ongeveer 16.500 personen van die leeftijd. Meer dan de helft van de populatie heeft dus getekend, waarbij opgemerkt dient te worden dat het percentage dat de actie ondersteunt beslist nog aanmerkelijk hoger is, omdat veel mensen niet thuis waren tijdens het ophalen van de handtekeningen.
In feite heeft het CBW met de Pius X-jongeren een informeel referendum gehouden met een uitkomst die duidelijk is. In de bijlagen van dit bericht wordt de achtergrond van de actie toegelicht, alsmede de argumenten van de Stichting Club en Buurthuiswerk om op dezelfde plek een nieuw gebouw na te streven. Wij nodigen u uit in uw berichtgeving aandacht aan deze actie te geven.
De optocht zal vertrekken om 19.00 uur vanaf gebouw Pius X aan de Zeestraat in Volendam. Aankomst bij het Stadskantoor wordt geschat omstreeks 19.45. Voor nadere informatie kunt u bellen met 0299-363328 of 06 51 87 92 01.
Met vriendelijke groet,
Jaap Schilder - directeur CBW
EEN NIEUW PIUS X:
EEN HISTORISCH MOMENT VOOR VOLENDAM.
Waar gaat het om.......? Het gaat om draagvlak!
Het gaat er niet om dat het CBW een bepaald plan wil doordrijven. Het gaat er wel om dat de Volendammers er van op de hoogte zijn dat op 28 mei in de gemeenteraad een cruciaal besluit wordt genomen waar de toekomst van het sociaal-cultureel werk in Volendam van af hangt.
Het CBW wil niet achteraf het verwijt krijgen de Volendammers onvoldoende te hebben geïnformeerd over de consequenties van het plan van B & W. "Hadden jullie dat niet even kunnen vertellen?" Vandaar dat het CBW een aantal activiteiten heeft ingezet om ten eerste de Volendammers te informeren en ten tweede om hun de mogelijkheid te bieden hun standpunt kenbaar te maken. HET CBW WIL DUS ALLE VOLENDAMMERS ACTIVEREN OM EEN MENING TE VORMEN OVER EEN NIEUW GEBOUW PIUS X EN OM DEZE MENING KENBAAR TE MAKEN. In de politiek heet dat: hoeveel draagvlak is er in de samenleving voor dit plan?
Het CBW laat zich leiden door het volgende principe: De Nieuwbouw van Pius X is zo belangrijk voor de toekomst van Volendam dat alle Volendammers daar in moeten meedenken. Als blijkt dat de Volendammers in meerderheid van mening dat een nieuw Pius X op het plein van de Huishoudschool moet komen, dan moet het daar komen. Zijn de Volendammers in meerderheid van mening dat een nieuw gebouw niet meer mag kosten dan 3,6 miljoen euro, dan moet het zo'n gebouw worden. Verwijten achteraf zijn misplaatst; iedereen heeft kunnen meedenken en meedoen.
Waar wringt de schoen?
Het college wil een nieuw Pius X bouwen op het plein van de Huishoudschool voor een bedrag van 3,6 miljoen euro.
Het CBW heeft een serie vergaderingen met het college achter de rug. Het CBW vindt de lokatie Huishoudschool een slechte plek en wat het bouwbudget betreft zijn er grote twijfels en dat is zeker de laatste besprekingen met de gemeente steeds benadrukt. Dat nu dus ook het bedrag ter discussie wordt gesteld kan geen verrassing zijn. Maar ook hier geldt: als het moet, dan gaan we ervoor en dat hebben we ook steeds gezegd. Een Pius X op de Huishoudschoollokatie gaat jarenlange procedures tegemoet van omwonenden, terwijl grote haast geboden is. De overlast voor de omgeving zal groot zijn en Pius X weet daar intussen alles van en wil dat helemaal niet. Er is maar één plek waar eind 2003 de palen de grond in kunnen en dat is de huidige plek.
Pius X heeft in de afgelopen jaren een activiteitenaanbod ontwikkeld dat bij de verschillende doelgroepen zeer goed aanslaat. In een goed gebouw kan dit aanbod verder worden ontwikkeld, maar daarbij is de lokatie van groot belang. Op het plein van de Huishoudschool kan vrijdagmiddag de deur op slot tot maandagmorgen en daar doe je zo'n investering niet voor.
Wat het bouwbudget van 3,6 miljoen euro betreft: de gemeente stelt dat voor dat geld een gebouw van 2500 m² kan worden neergezet. Tegelijk zegt de gemeente dat als het budget wordt overschreden het CBW keuzes zal moeten maken. Maar het CBW heeft een gebouw van 2500 m² nodig waar alle essentiële functies wel in zitten. Zowel onze eigen architect als architect Zeeman hebben in eerdere heel globale berekeningen een bedrag genoemd van circa 7 miljoen euro. De gemeente zegt in al zijn wijsheid dat het voor ongeveer de helft kan en daar zet het CBW grote vraagtekens bij. De argumenten van de gemeente voor de keuze van de Huishoudschoollokatie zijn sterk gericht op het bouwen voor een zo laag mogelijk investeringsbedrag en ze laat zich daarbij leiden door haar kennis over het bouwen van scholen. Echter, wat het CBW naast enkele cursuslokalen en kantoorruimten nodig heeft is een grote zaal met veel capaciteit die aan een groot aantal eisen moet voldoen. De berekeningen zijn daarom boterzacht te noemen, evenals overigens die van de architecten.
De garantie over minimale grootte en functionaliteit wordt ondanks alle vragen van onze zijde nog steeds niet gegeven. Ook in interviews schitteren beide wethouders door eerst te zeggen dat het 700 m² groter wordt om vervolgens weer te zeggen dat dit niet zeker is want het moet binnen het budget blijven en dan moeten er keuzes gemaakt worden.
De enige keuze die de gemeente maakt, is de keuze van de lokatie en het budget. CBW moet de keuzes maken voor het schrappen van functies. Het voelt alsof je je eigen executie regelt. Wordt er straks een uitgekleed gebouw neergezet waar de vrijwilligers niet voor warm lopen, de doelgroepen zich niet prettig voelen en gaan mijden of wordt het een bruisend en dynamisch complex in het hart van Volendam? CBW is er duidelijk in. De gemeente niet. Het enige criterium is GELD.
De gebruikskosten en -opbrengsten in de jaren erna en het rendement van de investering, zijn voor de gemeente van later zorg maar voor het CBW gaat het juist daarom. CBW kijkt zowel naar gebruikswaarden als de bouwkosten. Het kan soms beter zijn bij de bouw iets meer te investeren omdat je daar jaren later nog steeds veel meer voordeel aan hebt.
Wij dagen de gemeente uit op dit punt een duidelijk antwoord te geven want daar heeft de Volendammer samenleving recht op. Mag Welzijn iets kosten als het gaat om Kwaliteit en Functionaliteit? In de gemeentelijke nota Visie Buurthuiswerk van oktober 2002 wordt aangegeven dat Edam-Volendam per hoofd van de bevolking een bedrag van ¤ 17 uitgeeft aan sociaal-cultureel werk, terwijl in vergelijkbare gemeenten dit op ¤ 25 ligt; gemiddeld wordt in de provincie ¤ 40 per inwoner voor dit doel uitgegeven. Zet daar tegenover dat een investering van 1 miljoen euro met een afschrijving over 30 jaar een last van ¤ 2 per inwoner meebrengt.
Maar als de architecten ongelijk hebben en het gebouw dat het CBW nodig heeft kan inderdaad voor 3,6 miljoen worden gerealiseerd, zal het CBW net zo blij zijn als de gemeente.
Het overleg met het college
Het CBW is samen met de gemeente in een werkgroep gestapt. Er was nog geen definitieve keuze gemaakt voor een lokatie; de werkgroep zou een advies geven. Bij alle gesprekken, die zakelijk en soms best 'pittig' waren, heeft het CBW steeds geprobeerd alle opties open, zonder emoties en zonder verborgen agenda, te beoordelen. Naarmate het proces vorderde, bereikten ons steeds meer geruchten van de straat en van raadsleden van een bepaalde partij dat het een gelopen race was en dat de lokatie Huishoudschool reeds was vastgesteld. Bij het CBW blijft na een aantal vergaderingen met de werkgroep het beeld achter dat de gemeente nimmer de gedane keuze zou hebben herzien, hoe ook de argumenten zouden hebben geluid. De indruk is dat inderdaad de keuze tevoren reeds was bepaald.
Het CBW maakt om deze reden nu gebruik van ter beschikking staande middelen om de burgers te informeren, hun mening te laten geven, te onderzoeken hoeveel draagvlak er is. Daarbij stelt het CBW dat het de uitspraak van de gemeenteraad zal respecteren en zijn verantwoordelijkheid zal nemen. Dit in tegenstelling tot de opstelling van wethouder Nouwen die in de Nivo van 16 april jl. verklaart dat hij zich "even niet aangesproken voelt" als het nu niet lukt.
Wat wil het CBW in een nieuw Pius X?
Vorig jaar heeft de gemeenteraad de 'Visie Buurthuiswerk' vastgesteld; onder andere Senioren en Tieners & Jongeren zijn speciale aandachtsgroepen. Echter, wat vindt de gemeente een goed seniorenbeleid, wat vindt ze een goed tiener- en jongerenbeleid? Die discussie is nog nimmer gevoerd. Het CBW is al tientallen jaren bezig met deze doelgroepen en heeft in de loop der tijd natuurlijk een eigen beleid ontwikkeld. In 2001 heeft het CBW in
de nota 'Op Weg Naar Een Nieuwe Accommodatie Pius X: Een Verleidingsconcept' beschreven wat ze wil in een nieuw gebouw. Deze nota is door alle politieke partijen op 1 na omarmd.
Dus:
1. De gemeentelijke nota 'Visie Buurthuiswerk' geeft niet aan wat Tienerbeleid, Jongerenbeleid en Seniorenbeleid zou moeten zijn. Er moet wel een nieuw gebouw komen.
2. Alle politieke partijen op 1 na hebben de visie van het CBW geprezen zoals die is verwoord in de nota: 'Op weg naar een nieuwe accommodatie Pius X: Een Verleidingstraject' (bijeenkomst Stadskantoor oktober 2001)
Het CBW heeft dus een gebouw ontworpen waarin ze haar eigen invulling van de diverse soorten beleid kan uitvoeren. Bijna alle politieke partijen vinden dat beleid een goede zaak. Het CBW heeft hiermee gehandeld conform de uitspraken en inzichten van de gemeente.
Het gebouw waarvan na veel overwegingen de plattegronden door het CBW zijn ontworpen, omvat in totaal 2500 m². De huidige accommodatie is ruim 1800 m². Na 70 jaar zou het gebouw dus met 700 m² moeten worden vergroot om weer alle wenselijke functies te kunnen vervullen. Het CBW vindt het bijvoorbeeld belangrijk de bijna 500 leden van Pius X allemaal te kunnen bergen, want ze worden lid voor de evenementen. Momenteel kunnen ze er lang niet allemaal in en moet er voortdurend 'nee' verkocht worden aan de eigen leden. Wie meer wil weten, kan op twee websites de plattegronden downloaden: cbw-volendam.nl en jongeren.volendam.nl
Tiener & Jongerenbeleid:
Het CBW streeft naar een geïntegreerd activiteitenaanbod, waarin kunst en cultuur, educatie en vorming zijn verweven met recreatie, uitgaan, vrijetijd-besteding en hobby's. Er moet een groot aantal verschillende mogelijkheden bestaan om de vrije tijd door te brengen, zowel door-de-week als tijdens het weekeinde. Hierdoor ontstaan prima alternatieven voor alcohol- en druggebruik en vandalisme. Voor tieners onder 16 jaar moeten speciale voorzieningen komen waardoor ze als dat nodig is - in een alcoholvrije afdeling alle voorstellingen en optredens kunnen bijwonen. In het CBW-plan is deze afdeling ook gepland als multifunctionele bioscoopzaal; het balkon van de Grote Zaal.
Seniorenbeleid:
In de optiek van het CBW wordt de doelgroep Senioren in de komende jaren net zo belangrijk als de jongeren nu. Overdag wil Pius X een gezellig trefpunt bieden waar senioren graag komen, vlak bij alle voorzieningen, en waar alle mogelijke activiteiten worden georganiseerd: van sociëteiten, cursussen, clubs en studiekringen tot het actief of passief beoefenen van kunst en cultuur.
Kunst en Cultuur:
Kunst en Cultuur spelen een centrale rol in het CBW-beleid. Het is daarom noodzakelijk dat in het nieuwe gebouw voldoende faciliteiten aanwezig zijn om enerzijds professionele voorstellingen en optredens aan te kunnen bieden en anderzijds amateurgroepen uit Volendam en omgeving de gelegenheid te bieden zich op een acceptabele manier te kunnen presenteren. Een van de sterke punten van het huidige Pius X is de locatie: midden in het uitgaansgebied van Volendam, waardoor kunst, cultuur en uitgaansleven een vanzelfsprekende combinatie vormen.
Het Verleiden:
Bezoekers komen in Pius X om hun vrienden te ontmoeten, maar in de zaal ernaast vindt een optreden plaats waar ze even binnenstappen. "Hé, wat is dat? Dat is leuk zeg". En een nieuwe interesse is geboren. Door in dit opzicht een stabiel beleid te voeren zal na verloop van tijd mede door de intensieve onderlinge contacten het interessegebied van de Volendammers enorm worden vergroot. En daarmee wordt tegelijk het aantal mogelijkheden uitgebreid om de vrije tijd door te brengen en op een zinvolle manier de eigen creativiteit te ontwikkelen.
Revival van Volendammer cultuur:
Het CBW wil de gigantische creatieve energie waarover Volendam beschikt, sturen en structuur geven. Er bestaat reeds aardig wat in kunstzinnig opzicht in Volendam, kijk alleen maar naar de vele bandjes en koren, maar er is nog veel en veel meer mogelijk. Pius X wil de vele culturele verenigingen in onze gemeente een goed podium bieden. Op dit podium kunnen elke week voorstellingen worden gegeven van groepen uit eigen gemeente en regio, zonder daarbij andere afdelingen te hinderen. Zo ontstaat een sneeuwbal, versterkt het ene effect het andere. Het CBW heeft al een bandcoachingproject voor jonge bandjes en een balletschool; plannen voor theater- en toneelclubs, liefst in samenwerking met reeds bestaande verenigingen, liggen klaar in de kast. Laten we er voor zorgen dat de jongelui tijd te kort komen met hun creatieve bezigheden; als je je energie kwijt kunt, heb je geen behoefte meer aan drank, drugs of vandalisme.
Wilde Verhalen
Allerlei verhalen doen de ronde over Pius X die soms helemaal niet kloppen en soms voor een gedeelte. Ze kunnen echter de aandacht van de hoofdzaak danig afleiden, en daarom volgt hieronder een korte uiteenzetting over bepaalde zaken.
Wild Verhaal I: Pius X wil een theater worden
Er gaat een verhaal dat Pius X een theater zou willen worden met een toneeltoren van 15 meter hoog. Echter, Pius X moet geen theater worden, want dat is veel te duur. Een toneeltoren is helemaal onbetaalbaar. Daar is Pius X achter gekomen door het te onderzoeken. We hebben ook ontdekt dat er helemaal geen speciale theatervoorzieningen nodig zijn om theater te kunnen aanbieden. Een goed podium voor een band is tegelijk een goed podium voor de meeste theatergroepen. Er zijn hoogstens wat theaterlampen nodig. Pius X wil dus geen aparte theatervoorzieningen: het podium voor muziekgroepen kan indien gewenst ook als podium voor theatervoorstellingen fungeren.
Wild Verhaal II: Pius X wil een bar worden met een
sterke-drank vergunning
Pius X heeft sinds mensenheugenis een zwakalcoholische drankvergunning voor bier en wijn en tegenwoordig discodrankjes (Breezer etc.). Twaalf avonden per jaar krijgt Pius X een sterke drank vergunning, voor de grote bandoptredens.
Na de Nieuwjaarsramp zijn de jongeren van Volendam zelf naar het CBW toegekomen om te vragen of Pius X alsjeblieft op zaterdagavond open kon gaan als alternatief voor De Hemel, want ze konden nergens heen. Vanaf september 2001 draait dit jongerencafé, op een zwakalcoholische vergunning, met de voormalige Hemelbarkeepers achter de bar. Omdat het assortiment drankjes beperkt is, heeft het CBW verzocht om een tijdelijke algemene drankvergunning, zolang Pius X het alternatief zou blijven voor De Hemel. De gemeente heeft geweigerd. Toch loopt die zaterdagavond uitstekend, met een zwakalcoholisch assortiment.
Toch is dit zaterdagavondcafé niet de stiel van Pius X, en dat komt voornamelijk omdat in het huidige gebouw geen extra activiteiten mogelijk zijn vanwege de geluidsoverlast. Wat Pius X op zaterdagavond zou willen, is dat jongeren naar het jongerencafé komen, en dat in de zalen ernaast tegelijkertijd een of meerdere culturele voorstellingen worden aangeboden. We hebben dus liefst zoveel mogelijk mensen in de zalen naast het jongerencafé.
Kennelijk hoort alcohol bij uitgaan; het hele beleid van het CBW is er op gericht de aandacht van de alcohol en de drugs af te leiden naar activiteiten waar je met je aandacht bij moet blijven. Pius X wil dus beslist geen bar worden, want dat is veel te eenzijdig. Echter, om een rol te kunnen spelen in de vrijetijd-besteding van de jongeren is het nodig over een bepaalde alcoholvergunning te beschikken. En als dat een zwakalcoholische vergunning moet zijn, zoals Pius X die altijd al heeft, dan is dat een zwakalcoholische vergunning.
Overigens: volgens de Herijkingsnota Horecabeleid mogen geen vergunningen worden overgezet op andere panden. Houdt dit ook in dat Pius X op een andere locatie dan de Zeestraat geen zwakalcoholische vergunning meer krijgt? Of gaat de gemeenteraad uitzonderingen maken op haar eigen beleidvoornemens?
Wild Verhaal III: Pius X krijgt een miljoen subsidie en biedt daardoor oneerlijke concurrentie tegen de horeca in Volendam Pius X is een gebouw waar van alles gebeurt, ook voor senioren en ook op het gebied van cursussen en clubs. Het jongerencentrum dat elke avond open is, heet ook Pius X. Het Jongerencafé dat tijdelijk een alternatief voor De Hemel biedt, heet eveneens Pius X. En precies de horeca-afdeling in Pius X krijgt helemaal geen ene cent subsidie! De kosten en daarmee ook de prijzen van de consumpties zijn al jaren gelijk aan die van de horeca. Bezoekers zullen dus zeker niet om de prijs het Pius X eerder bezoeken.
De Stichting Club en Buurthuiswerk krijgt subsidie voor veel activiteiten: Kinderdagverblijf Bambi, drie Peuterspeelzalen, De ARK met zijn kinderafdelingen, de Huishoudschool met zijn cursussen, 't Spoor met zijn tienerafdeling, en ook Pius X met zijn cursussen, zijn bandcoaching, zijn seniorenactiviteiten en zijn culturele activiteiten van ..Tandeloos. Maar de horeca-activiteiten van Pius X krijgen geen subsidie; ze brengen juist geld op. Zonder de horeca-activiteiten voornamelijk de grote bandavonden zou de stichting een aantal andere afdelingen moeten afstoten. Er wordt dus beslist niet oneerlijk geconcurreerd, er wordt geen cent subsidie ingestopt, want de horeca-activiteiten moeten juist geld opbrengen. Zoals uit bijgaand overzicht blijkt afkomstig uit de CBW-jaarrekening 2002 die openbaar is - brachten de horeca-activiteiten in 2002 ruim ¤ 135.000 op. Aangezien de subsidie van de gemeente (445.000 Euro) 30% van de exploitatie dekt, zijn deze inkomsten broodnodig.
Enkele Cijfers2002
Totaal der exploitatiekosten ¤ 1.463.662
Totaal der loonkosten ¤ 708.479
Totaal der activiteitenkosten ¤ 272.326
Totaal der eigen bijdragen/contributies ¤ 617.016
Totaal der subsidies ¤ 445.127
Saldo horeca-activiteiten ¤ 135.463
Resultaat uit normale bedrijfsvoering ¤ 60.573-
verhouding subsidie/exploitatie in %30%
Tenslotte
Zonder dat het de gemeente een cent heeft gekost aan adviesbureau's ligt een toekomstvisie op tafel voor het sociaal-cultureel werk in Volendam voor de komende tientallen jaren. Om deze visie te kunnen uitvoeren heeft het CBW een goed gebouw nodig dat op een goede plek staat. De enige goede plekken zijn de Zeestraat en de Populierenlaan, maar de laatste mogelijkheid zal zoveel weerstand oproepen dat de bouw jaren zal worden vertraagd. En er is haast geboden, want Pius X verwacht elk moment dat justitie zal ingrijpen en elke muziekactiviteit zal verbieden. We hebben al twee boetes gehad in de afgelopen maanden; bij de derde is het afgelopen. Daarom is het ook niet zo vreselijk belangrijk of Pius X kan doordraaien in het huidige gebouw: dat mogen waarschijnlijk toch alleen maar stille activiteiten zijn, en daarvoor is nog wel een plekje te vinden.
De keuze is aan de gemeenteraad: wordt gekozen voor dynamiek waarbij het CBW een belangrijke rol gaat spelen in de alcohol- en drugsontmoediging, in het activeren van vele culturele en kunstzinnige activiteiten in de gemeente, in het ontwikkelen van structuren waarin vrijetijd, uitgaan, kunst en cultuur, vorming en educatie een vanzelfsprekende eenheid vormen? En dat niet alleen voor jongeren, maar ook voor tieners, voor volwassenen en vooral ook voor senioren? Of wordt geoordeeld dat de kosten voor een goede accommodatie onoverkomelijk zijn en dat Pius X daarom ook van zijn huidige plek weg moet? En dat alles wat tot nog toe opgebouwd is, weer kan worden afgebouwd. Het CBW vindt deze keuze dermate belangrijk dat ze zich heeft willen inspannen om alle Volendammers hierover te informeren en hun de gelegenheid te bieden hun mening kenbaar te maken. Het woord is nu aan de Volendammers. Zorg dat onze gemeenteraadsleden een goede afweging kunnen maken en dat bekend is hoe jullie er over denken!
KIES VOOR EEN TOEKOMST MET DYNAMIEK!
KIES VOOR EEN HEEL PIUS X OP DEZELFDE PLEK!
Evert Karregat voorzitter Stichting Club en Buurthuiswerk Volendam