Gemeente Goes

Persbericht

Overhandiging Blaaubeenbeker

Op maandag 28 april 2003 schenkt mevrouw R. Lasker Braunfeld de "Blaaubeenbeker" aan de burgemeester van Goes. Dit gebeurt tijdens een bijeenkomst in de trouwzaal van het stadhuis aan de Grote Markt in Goes. Deze bijeenkomst begint om 14.00 uur.

Deze beker of "coupe" is een glazen bokaal op een houten voet, waarop een zilveren plaatje met inscriptie is bevestigd. De beker is door de Israëlitische gemeente van Goes in 1868 geschonken aan burgemeester mr. M.P. Blaaubeen ter gelegenheid van zijn 70^e verjaardag.

Nazaten van de heer Blaaubeen vestigen zich in Antwerpen en raken bevriend met de familie Braunfeld Friedman, een Joodse familie die in 1930 uit Polen is gevlucht. Deze familie krijgt de beker van de nazaten van de familie Blaaubeen. Mevrouw Braunfeld is in 2000 overleden. Haar dochter, mevrouw Lasker Braunfeld, schenkt de ""coupe" uit naam van haar overleden ouders aan de gemeente Goes. Het gemeentebestuur van Goes heeft inmiddels besloten de beker in bruikleen te geven aan het Historisch Museum De Bevelanden.

Programma

14.00 - 14.15 uur

Ontvangst in het stadhuis van Goes

14.15 uur

Welkomstwoord door de burgemeester van Goes, drs. D.J. van der Zaag

14.20 uur

Historische inleiding over Blaaubeen en de Israëlitische gemeente door de
gemeentearchivaris van Goes, de heer A.J. Barth

14.40 uur

Aanbieding van de ""coupe" door mevrouw en de heer Lasker Braunfeld aan de burgemeester van Goes

14.45 uur
Dankwoord door de burgemeester en het in bruikleen geven van de "coupe" aan de voorzitter van het museum, de heer C.R.M.M. Linssen

15.00 uur

Dankwoord door de heer Linssen en afsluiting formeel gedeelte door de burgemeester

15.10 uur

Informeel samenzijn, onder het genot van een drankje en hapje, gelegenheid om de ""coupe" te bekijken en enkele tentoonstellingspanelen
die zijn opgesteld.

Korte gegevens over de "Blaaubeenbeker"

In 1852 wordt advocaat en procureur M.P. Blaaubeen burgemeester van Goes. Hij maakt zich zeer geliefd bij de bevolking van de stad. Op zijn 70^ste verjaardag in 1868 wordt een groot volksfeest gevierd. Tal van verenigingen en instellingen in de stad doen hieraan mee. Onder deze instellingen is ook de Israëlitische gemeente van Goes. Dit kerkgenootschap maakt in de eerste helft van de 19^de eeuw een bescheiden groei door. In 1832 komt in Goes een huissynagoge tot stand. In 1839 krijgen de Israëlieten een klein gedeelte van de begraafplaats aan de huidige Zaagmolenstraat toegewezen. Dit bestaat nog steeds. In 1842 kan de Joodse gemeente een echte synagoge inrichten in twee huizen in de Lange Vorststraat, waar nu huisnummers 11-17 liggen.

De Joodse gemeente floreert tussen ca. 1840 en ca. 1890. De leden vieren derhalve ook het feest van Blaaubeen in 1868 mee. De Joodse gemeente biedt de burgemeester een geschenk aan in de vorm van een glazen bokaal op een houten voet, waarop een zilveren plaatje met inscriptie is bevestigd. De beker, ook als "coupe" aangeduid, blijft in de familie Blaaubeen. Een zoon van de burgemeester, Gerhardus Petrus Blaaubeen, was in 1866 naar Sluis verhuisd, en vestigt zich in 1870 in Antwerpen. Daar weer een zoon van, Martinus Petrus Blaaubeen genaamd, geboren te Goes in 1865, blijft zijn leven lang in Antwerpen wonen, waar hij in 1939 overlijdt.

In het huis waar deze Blaaubeen woont vestigt zich omstreeks 1935 een echtpaar Braunfeld-Friedman. Deze Joodse familie is in 1930 Polen ontvlucht. Ze raken goed bevriend met de familie Blaaubeen, van wie ze Nederlands leren. Omstreeks 1938 verhuist de familie Braunfeld. De vader van deze familie wordt in 1942 gedeporteerd en keert niet terug. Eind jaren 40 overlijdt de weduwe Blaaubeen te Antwerpen. Haar dochter, mevrouw Thomas, schenkt de Blaaubeenbeker na het overlijden van de weduwe Blaaubeen aan de familie Braunfeld. Mevrouw Braunfeld overlijdt in 2000. Haar dochter, mevrouw Rivka Lasker-Braunfeld, wil graag uit naam van haar overleden ouders de "coupe" terug laten keren in Goes.