Nuon

PERSBERICHT

Amsterdam, 2 mei 2003

Nuon stopt met proef internet via het stopcontact
Technologie niet rijp, product niet winstgevend

Energie-onderneming Nuon stopt met de proef in de Arnhemse wijk Rijkerswoerd waarbij internet wordt aangeboden via het stopcontact. De 180 deelnemers zijn daarover gisteren geïnformeerd. De proef wees uit dat het meesturen van een internetsignaal over het elektriciteitsnetwerk mogelijk is, maar dat technische beperkingen grootschalige toepassing in de weg staan. Ook commercieel is internet via het stopcontact vooralsnog niet winstgevend.

Nuon startte in november 2001 het proefproject Digistroom. Gedurende drie maanden sloot Nuon 180 vrijwillig aangemelde huishoudens aan op internet. De proef toonde aan dat het mogelijk is om op kleine schaal via het elektriciteitsnetwerk storingsarm en over een grote bandbreedte te internetten. De Digistroom-prestaties laten zich vrijwel meten met die van andere breedbandoplossingen zoals kabel en ADSL.

Voor grootschalige toepassing, waarbij duizenden huishoudens worden aangesloten, blijkt de techniek onvoldoende geschikt. Dan ontstaan onoverkomelijke hindernissen, die verband houden met de sterkte en de versterking van het internetsignaal. Verder zijn aanleg en onderhoud van Digistroom-toepassingen kostbaar. Ook onderscheidt Digistroom zich als product onvoldoende van bestaande breedbandoplossingen.

De 18o Arnhemse huishoudens hebben ruim een jaar gratis gebruik kunnen maken van het snelle Digistroom-internet. Zij moeten nu omzien naar een andere internetaanbieder. Op 1 juli 2003 wordt het Digistroom-netwerk definitief stilgelegd.

Over Nuon
Nuon is een toonaangevende energieonderneming, die met haar producten en diensten bijna 3 miljoen klanten bedient in Nederland en het buitenland. Nuon is koploper in duurzame energie. Gestreefd wordt naar evenwichtige groei voor alle betrokkenen: aandeelhouders, medewerkers, klanten en milieu en maatschappij. De bedrijfsopbrengsten in 2002 bedroegen ¬ 4,7 miljard. Bij Nuon werken ruim 10.000 mensen. De belangrijkste aandeelhouders van Nuon zijn de provincies Gelderland, Noord-Holland en Friesland en de gemeente Amsterdam.



Nuon