Ingezonden persbericht
P E R S B E R I C H T
Mosselvissers zetten nieuwe stap naar duurzaamheid en vissen in groepen
Samenwerkende mosselvissers beperken vloot en visdagen
Yerseke, 1 mei 2003
De Nederlandse mosselkwekers hebben besloten de mosselvloot te verdelen in vier groepen en deze groepen gespreid naar tijd en plaats te laten vissen. Zo kunnen de beperkte hoeveelheden mosselen met een zo gering mogelijke visserijdruk opgevist worden. De vissers zijn tot deze maatregel gekomen door de schaarste aan wilde mosselbestanden in de Waddenzee.
In 2002 is er nauwelijks nieuw mosselzaad geboren in de Waddenzee. Niet meer dan 5 miljoen kilogram, hoofdzakelijk gelegen in het Molenrak. Daarnaast zijn er nog 12,5 miljoen kilogram halfwasmosselen die in 2001 geboren zijn. Deze mosselen liggen voornamelijk langs de Afsluitdijk en in de Doovebalg.
Quotering
Mosselzaad is gequoteerd. De overheid stelt voorafgaand aan iedere mosselvisserij een maximaal op te vissen quotum vast. Het Rijksinstituut voor Visserijonderzoek (RIVO) adviseert de overheid hierin. Bij het vaststellen van het quotum wordt rekening gehouden met het voedsel dat moet overblijven voor schelpdieretende vogels.
Elke mosselkweker heeft een vast aandeel in het totale quotum. Door de quotering is er vrijwel geen wedijver bij het vissen, één van de kenmerken van duurzame visserij.
Beperkt aantal schepen
Gezien de concentratie van schaarse mosselbestanden in slechts enkele gebieden hebben de mosselkwekers besloten hun voorjaarsvisserij qua duurzaamheid te verfijnen. Normaal vist de hele vloot met 80 schepen tegelijk. Dit is geen probleem als de schepen hun visserijactiviteiten gespreid over de gehele Waddenzee kunnen uitvoeren. Nu de mosselen in een beperkt gebied liggen, is het van belang het aantal schepen beperkt te houden. De vloot is verdeeld in vier groepen van 20 schepen. Elke groep vist per week één dag in één gebied. Op deze wijze kan elke groep en daarmee elk bedrijf zijn individueel quotum aan mosselzaad en halfwasmosselen opvissen.
Verplaatsen mosselzaad
Het huidige overheidsbeleid werkt schaarste aan mosselzaad in de hand. Door sluiting van droogvallende (vaak instabiele) gebieden gaat er jaarlijks veel mosselzaad door storm en stroming onnodig verloren. De vissers hadden dit mosselzaad kunnen verplaatsen naar andere gebieden waar zich kan ontwikkelen en daarmee tevens als voedselbron voor de vogels kan dienen. De Stichting ODUS, de stichting die de ontwikkeling van duurzame schelpdiervisserij bevordert, dringt daarom al langer aan op een andere benadering van een dynamisch gebied als de Waddenzee.
Dit jaar wordt het visserijbeleid herzien, mede aan de hand van conclusies uit wetenschappelijk onderzoek. De mosselvissers hopen op een ander beleid. Geen rigide sluiting van gebieden, maar onstabiele mosselbestanden benutten voor mens en dier. Voor het zover is blijven de vissers hun eigen aandeel leveren aan een duurzame visserij.
Voor nadere informatie:
Hans van Geesbergen, secretaris van de Producentenorganisatie van de Nederlandse Mosselcultuur
06-54938890