Gemeente Geldermalsen

Wekelijkse actualiteiten, week 18 - 2003

* Verleende vergunning voor brandveilig gebruik (gebruiksvergunning)
* Verleende vergunning voor brandveilig gebruik (gebruiksvergunning)
* Nationale Herdenking 4 mei a.s.

* Eindverslag inspraakprocedure 'Wijzigingsplan Achterweg 1988 (Herman Kuykstraat)'

* Voorontwerp-wijzigingsplan: 'wijzigingsplan Rhenoy 2000, hoveniersbedrijf Lingedijk 40'

* Donderdag 8 mei a.s. openstelling nieuwe aansluiting op Rijksweg A15

* Commissie Grondgebied

* Bekendmaking wet milieubeheer

* Commissie Samenleving

* Vrijwilligerssteunpunt in oprichting

* Wie mag bouwen/slopen
Verleende vergunning voor brandveilig gebruik (gebruiksvergunning)

Het college van burgemeester en wethouders maakt bekend dat zij op 22 april 2003 op grond van artikel 6.1.1 van de Bouwverordening vergunning onder voorschriften en beperkingen heeft verleend aan Stichting Zorgcentra Rivierenland voor: Verzorgingshuis Lingehof, Huis te Beestlaan 39 te Beesd voor het brandveilig in gebruik hebben of in gebruik houden van het verzorgingshuis overeenkomstig de gegevens op de gewaarmerkte vergunningaanvraag d.d. 8 september 2002 (en de daarbij behorende plattegrondtekening).

Dit besluit ligt tijdens openstellingstijden ter inzage bij de vakbalie Bouwen en Wonen. Indien u zich met voornoemd besluit niet kunt verenigen, kunt u binnen 6 weken na de bekendmaking van deze beslissing(en) aan betrokkene, een bezwaarschrift indienen bij het college, postbus 112, 4190 CC Geldermalsen.

Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en moet tenminste bevatten: de naam en het adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaarschrift is gericht en de gronden van het bezwaar.
Verleende vergunning voor brandveilig gebruik (gebruiksvergunning) Het college van burgemeester en wethouders maakt bekend dat zij op 22 april 2003 op grond van artikel 6.1.1 van de Bouwverordening vergunning onder voorschriften en beperkingen heeft verleend aan Openbare Basisschool 'D'n Bogerd' voor: Openbare Basisschool 'D'n Bogerd, Glorie van Holland 30 te Geldermalsen voor het brandveilig in gebruik hebben of in gebruik houden van een basisschool overeenkomstig de gegevens op de gewaarmerkte vergunningaanvraag d.d. 16 september 2002 (en de daarbij behorende plattegrondtekening).

Dit besluit ligt tijdens openstellingstijden ter inzage bij de vakbalie Bouwen en Wonen. Indien u zich met voornoemd besluit niet kunt verenigen, kunt u binnen 6 weken na de bekendmaking van deze beslissing(en) aan betrokkene, een bezwaarschrift indienen bij het college, postbus 112, 4190 CC Geldermalsen.
Nationale Herdenking 4 mei a.s.
Ook dit jaar zullen de leden van het college van burgemeester en wethouders van Geldermalsen weer deelnemen aan de lokale activiteiten ter gelegenheid van de Nationale Herdenking. Bloemen zullen worden gelegd op de in onze gemeente aanwezige graven van gesneuvelden en bij het verzetsmonument in Enspijk.

Hieronder het programma:

Geldermalsen
18.30 uur: aanvang kerkdienst in de N.H. Centrumkerk 19.30 uur: aanvang stille tocht naar de begraafplaats aan de Emmalaan 20.00 uur: dodenherdenking en bloemlegging (7 graven) aanwezig namens het college: wethouder mevrouw P.C. Davidse- Jonkman

Buurmalsen/Tricht
19.00 uur: aanvang kerkdienst in de N.H. kerk Buurmalsen 19.30 uur: aanvang stille tocht naar de begraafplaats aan de Lingedijk 20.00 uur: dodenherdenking en bloemlegging (3 graven) aanwezig namens het college: wethouder C.J. Gradisen

Enspijk
Vanaf 19.00 uur : bezinningsinloop in de N.H. kerk 19.40 uur: vanuit de N.H. kerk aanvang stille tocht naar het verzetsmonument aan de Beemd
20.00 uur: dodenherdenking en kranslegging bij het verzetsmonument aanwezig namens het college: wethouder A.R. van Doorn

Beesd
19.30 uur: bloemlegging op de begraafplaats aan de Schuttersweg (1 graf)
19.50 uur: dodenherdenking en bloemlegging op de begraafplaats aan de Veerweg (6 graven)
aanwezig namens het college: burgemeester mr S.W. van Schaijck en wethouder J.J.M. Rietbergen

Eindverslag inspraakprocedure 'Wijzigingsplan Achterweg 1988 (Herman Kuykstraat)'

Het college van burgemeester en wethouders heeft d.d. 22 april 2003 het eindverslag van de inspraakprocedure voor de uitbreiding van Firma Wellner Doe Het Zelfcentrum en Bouwmaterialen alsmede Reisbureau Startravel aan de Herman Kuykstraat te Geldermalsen vastgesteld. Er is, namens drie personen, één reactie ingediend. Het eindverslag ligt van 2 mei 2003 tot en met 15 mei 2003 ter inzage bij de vakbalie Bouwen en Wonen.

Op grond van artikel 8 van de Inspraakverordening kunnen uiterlijk binnen zes weken na deze bekendmaking ingezetenen en in de gemeente belang hebbende rechtspersonen over de wijze van uitvoering van de Inspraakverordening en de inspraakprocedure een schriftelijke klacht indienen bij burgemeester en wethouders. Deze klacht kan geen betrekking hebben op de inhoudelijke verwerking van de reacties.

Voorontwerp-wijzigingsplan: 'wijzigingsplan Rhenoy 2000, hoveniersbedrijf Lingedijk 40'

* Bekendmaking : artikel 6a Wet op de Ruimtelijke Ordening
* Ter inzage : voorontwerp-wijzigingsplan met bijbehorende stukken
* Inzagetermijn : vier weken, met ingang van de dag volgend op deze publicatie

* Toelichting : Het onderhavige wijzigingsplan heeft tot doel de planologische basis te leggen voor de vestiging van een tuinarchitectenbureau, op het perceel gelegen aan de Lingedijk 40 te Rhenoy. Initiatiefnemer verzoekt medewerking te verlenen aan de bouw van een kantoorruimte met garage achter de woning Lingedijk 40. Beoogd wordt om het aan huis gebonden beroep onder te brengen in de nieuw op te richten kantoorruimte.

* Inspraak : een ieder kan gedurende de inzagetermijn schriftelijk zijn/haar reacties sturen naar het college van B&W
* Inlichtingen/mondelinge reacties: vakbalie Bouwen en Wonen (tel. 0345-586611)

* Datum publicatie : 1 mei 2003

Donderdag 8 mei a.s. openstelling nieuwe aansluiting op Rijksweg A15

Betere bereikbaarheid Geldermalsen dankzij Randweg en nieuwe op- en afritten

Op donderdag 8 mei a.s. is het dan zover. Na een lange tijd van voorbereiding gaat de Randweg 5e fase bij Geldermalsen open met daaraan gekoppeld de nieuwe op- en afritten bij de Rijksweg A15. Wanneer we spreken over de 5e fase, dan hebben we het over het nieuwe deel van de Randweg tussen de rotonde in de Provincialeweg ter hoogte van het distributiecentrum van Albert Heijn en de nieuwe rotonde in de Bommelweg bij Est in de buurgemeente Neerijnen.

Gelijktijdig gaat er op 8 mei nog meer gebeuren:
* De noordelijke op- en afrit van de Rijksweg A15 ter hoogte van Meteren vervalt. Het verkeer vanuit de richting Tiel kan hier dus niet langer meer de Rijksweg verlaten en automobilisten kunnen hier niet meer de oprit richting Rotterdam gebruiken.
* De zuidelijke op- en afrit van de Rijksweg A15 bij Meteren ter hoogte van restaurant 'D'n Tol' blijft vooralsnog open. Rond de afsluiting van deze op- en afrit loopt nog een gerechtelijke procedure. Uiteindelijk zal de rechter bepalen of het alsnog tot afsluiting moet komen.

* De noordzuidverbinding via de Rijksstraatweg tussen de gemeenten Geldermalsen en Neerijnen blijft gewoon open.

Aan het nieuwe gedeelte van de Randweg en de aansluitende nieuwe op- en afritten op de A15 zijn ten opzichte van de bestaande situatie verschillende voordelen verbonden. Zo zal het doorgaande verkeer langs Meteren door het centrum van Geldermalsen ongetwijfeld afnemen, worden de bedrijventerreinen aan de oostzijde van Geldermalsen beter ontsloten en wordt ook de kern Est beter bereikbaar. In die zin is de 'bedreiging' van de Betuweroute door het gemeentebestuur van Geldermalsen omgebogen in een 'kans', een kans om oplossingen te realiseren voor de bestaande verkeersproblematiek in en rond deze dorpen. Met behulp van tal van organisaties als de Projectorganisatie Betuweroute, Rijkswaterstaat en de provincie Gelderland is dit uiteindelijk gelukt.

Het werk in de directe omgeving is echter nog niet klaar. De dag dat de Randweg open gaat, is tevens de dag waarop begonnen wordt met het aanpassen van de noordelijke op- en afrit bij Wadenoyen.
* De Provincialeweg die aansluit op de Lingedijk wordt in de gemeente Geldermalsen ter hoogte van de Zeekade afgesloten. Het verkeer vanuit Geldermalsen en Buren kan hier dan niet meer de A15 op en af en moet gebruik maken van de aansluitingen van de Randweg.

* Voor de reconstructie van het knooppunt Wadenoyen zijn de noordelijke op- en afrit voor ongeveer zes maanden afgesloten. Het verkeer vanuit Wadenoyen wordt voor de richting Rotterdam over de A15 via Tiel-west geleid. Voor de afslag Wadenoyen komende vanuit Tiel wordt het verkeer tijdelijk over de A15 omgeleid via de Randweg.

* De automobilist kan in die periode wel gebruik blijven maken van de zuidelijke op- en afrit, dus vanuit Wadenoyen de A15 op richting Tiel en komende vanuit Rotterdam er voor Wadenoyen af. Ook de noordzuidverbinding tussen de gemeenten Geldermalsen en Tiel via de Tielerweg blijft altijd open. Wel krijgt deze verbinding een ander karakter waardoor zij voor 'sluipers' onaantrekkelijk wordt.

Eind 2003 zijn de op- en afritten aangepast en is de Tielerweg onder de Betuweroute en de A15 door verlegd. Het verkeer vanuit Wadenoyen kan dan weer in beide richtingen de snelweg op en af.

Commissie Grondgebied

Datum: dinsdag 6 mei 2003
Tijd: 20.00 uur
Plaats: gemeentehuis Geldermalsen
Agenda:
1. Opening en mededelingen.
2. Vaststelling agenda.
3. Verslag 31 maart 2003.
4. Burgerspreekrecht.
5. Raadsvoorstellen
a. Stationsomgeving: vaststellen stedebouwkundige handreiking en kredietvotering.
b. Voorbereidingsbesluit voor vervolgwerkzaamheden realisatie 7e fase Randweg (incl. Tweede Lingebrug)
6. Vaste en/of overige agendapunten:
a. Stand van zaken beleidsprogramma 2002-2006. 7. Ter inzage gelegde informatie en stukken:
a. Stroomgebied Rivierenvisie - Het ontwerp b. Stand van zaken Centrumvisie Geldermalsen c. Nieuwsbrief Waterlijn
d. Info concept Statenakkoord
8. Rondvraag

Bekendmaking wet milieubeheer

* Vanaf vrijdag 2 mei 2003 ligt ter inzage: Ontwerpbeschikking Wet milieubeheer Ambtshalve wijziging verleende vergunning.
* Het voornemen is om de aan het bedrijf LTC Rijnvallei B.A. te Geldermalsen, gevestigd aan de Lingedijk 18 te Geldermalsen verleende vergunning ambtshalve te wijzigen.
* De wijziging betreft onder andere het beperken van de opslag van kunstmeststoffen en het treffen van veiligheidsvoorzieningen en maatregelen.

* Bedenkingen:

* Tot en met 16 mei 2003 uitsluitend voor degenen die bedenkingen hebben ingebracht tegen het ontwerp van het besluit;
* de adviseurs die gebruik hebben gemaakt tegen wijzigingen die bij het nemen van het besluit ten opzichte van het ontwerp darvan zijn aangebracht;

* belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten geen bedenkingen te hebben ingebracht tegen het ontwerp van het besluit;

* in tweevoud toe te zenden aan de Raad van State, Afdeling bestuursrechtspraak, postbus 20019, 2500 EA Den Haag.
* Toelichting: na afloop van de beroepstermijn wordt de vergnning van kracht tenzij beroep is ingesteld en een verzoek om een voorlopige voorziening is ingediend; de vergunning wordt dan niet van kracht voordat op dat verzoek is beslist. Een verzoek om voorlopige voorziening moet worden gericht aan de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.
* Inzage stukken:
Alle toelichtende stukken liggen tijdens openstellingstijden in het gemeentehuis bij de vakbalie Bouwen en Wonen ter inzage.
* Inlichtingen:
Vakbalie Bouwen en Wonen, tel. 0345-586686.
* Inzagemogelijkheden stukken: ma t/m vr van 8.30 tot 12.30 uur, di van 13.30 tot 17.00 uur, na telefonische afspraak ook buiten kantooruren.

* Postadres: Postbus 112 , 4190 CC Geldermalsen.
Geldermalsen, 1 mei 2003
Burgemeester en wethouders van Geldermalsen.

Commissie Samenleving

Datum: dinsdag 6 mei 2003
Tijd: 20.00 uur
Plaats: gemeentehuis Geldermalsen
Agenda:
1. Opening en mededelingen.
2. Vaststelling agenda.
3. Verslag 1 april 2003.
4. Burgerspreekrecht.
5. Raadsvoorstellen:
a. Bestuursopdracht: Notitie integraal gehandicaptenbeleid. b. Notitie/concept-raadsvoorstel inzake 'Bestuurlijke krachtenbundeling openbaar onderwijs Geldermalsen/Neerijnen'. c. Vaststelling visie Welzijnsprogramma 2004-2007 n.a.v. raadsvergadering 22 april 2003.
6. Vaste en/of overige agendapunten:
a. Stand van zaken beleidsprogramma 2002-2006. b. Consequenties vervroeging bestuursopdracht onderzoek accommodaties Beesd.
7. Ter inzage gelegde informatie en stukken:
a. Notitie betreffende stand van zaken nota lokaal volksgezondheidsbeleid.
b. Inspraakprocedurebesluit Jaarprogramma Welzijn 2004. c. Verslag Seniorenraad 12 maart 2003.
d. Eindverslag vaccinatiecampagne menigokokken C. e. Subsidieverlening 2002, Stichting Vluchtelingen en Nieuwkomers Rivierenland.
f. Evaluatie Regiotaxi Rivierenland 2002.
g. Portefeuilleberaad volksgezondheid en zorg 17 april 2003. h. Ontheffing art. 8, lid 3, Wet op de Openluchtrecreatie. i. Verdeling uren schoolbegeleiding.
j. Voorzetting bekostiging openbare basisscholen 'De Minzerie' Enspijk en 'De Springplank' Rumpt in het schooljaar 2003/2004. k. Verzoek 'De Boomkamp' vergoeding reiskosten buiten de zones van de regio-taxi.
l. Verzoek Rehobothschool om tijdelijke huisvesting twee groepen leerlingen in 't Stationnetje.
m. Jaarplan 2003.
n. Gevolgen landelijke bezuiniging op gesubsidieerde arbeid voor het gemeentelijk uitvoeringsbeleid.
8. Rondvraag.

Vrijwilligerssteunpunt in oprichting

In december vorig jaar heeft u in deze krant kunnen lezen dat het vrijwilligersbeleid in de gemeente Geldermalsen weer opgepakt is. Wat is er in de tussentijd gebeurd? Inmiddels is er een lokaal comité in het leven geroepen met vertegenwoordigers van diverse vrijwilligersorganisaties. Dit comité heeft uit vijf te realiseren punten de opzet van een vrijwilligerssteunpunt naar voren gehaald. Redenen hiervoor zijn:

* een vrijwilligerssteunpunt is heel concreet
* een deel van de te realiseren punten kan via het steunpunt worden uitgewerkt

De overige vier punten zijn: opzetten van een adequate communicatiestructuur; stimuleren van samenwerking tussen verschillende instellingen en organisaties; vereenvoudigen van de systematiek van de subsidieverstrekking om de toegankelijkheid tot subsidies te vergroten; samenwerking c.q. afstemming met het project sociale activering.

Functies vrijwilligerssteunpunt

Het lokaal comité is inmiddels al wat verder met de uitwerking van een vrijwilligerssteunpunt. Volgens het comité zou het steunpunt de volgende zes functies moeten vervullen:
1. Bemiddeling
2. Promotie
3. Belangenbehartiging
4. Informatie & advies
5. Deskundigheidsbevordering
6. Ontwikkeling

Steunpuntcoördinator

Voor de verdere uitvoering van het steunpunt is een steunpuntcoördinator geworven. Op 6 mei start Wil Kosterman voor 24 uur per week als coördinator van het Steunpunt Vrijwilligers Geldermalsen. In eerste instantie voor anderhalf jaar, zolang als het project loopt. Na die tijd wordt gekeken hoe het steunpunt verder gaat. Zij is afkomstig uit Wijk bij Duurstede en heeft in de tien jaar hiervoor grote groepen vrijwilligers gecoördineerd en begeleid. Zij zal zich in eerste instantie bezig gaan houden met een kennismakingsronde langs de verschillende kernen. Zij zal daarbij proberen contact te krijgen met zoveel mogelijk verenigingen en andere vrijwilligersorganisaties. Aan deze organisaties wordt uitgelegd wat het steunpunt voor de vrijwilligers en de organisaties kan betekenen en tevens zal hen worden gevraagd wat zij van het steunpunt verwachten. Binnenkort vindt u in deze kolom meer informatie over de bereikbaarheid van het steunpunt en de steunpuntcoördinator. Wie wil bouwen/slopen
Ter inzage: de volgende aanvragen:
1. Reguliere bouwvergunning: H. de Keijzer, Dorpsdijk 37 te Rumpt, oprichten hooiberg/vloedschuur (22 april 2003); 2. Reguliere bouwvergunning: J. Waverijn, Lageveldweg 5 te Rumpt, oprichten overkapping (22 april 2003);
3. Bouwvergunning: VABO Ontwikkeling BV, Laageinde (ong.) te Geldermalsen, oprichten woning met garage (gewijzigd) (17 april 2003);
4. Reguliere bouwvergunning: Aann. Bedr. W. van Baaijen en Zn., J.A.L.J. van Meertenstraat 2 te Meteren, oprichten woning (23 april 2003);
5. Lichte bouwvergunning: A,J. Meegdes, Lage Huis 67 te Beesd, vergroten woning (24 april 2003);
6. Lichte bouwvergunning: L.M. Besselink, Koninginnelaan 5 te Geldermalsen, veranderen woning (24 april 2003); 7. Reguliere bouwvergunning: Handelsonderneming Mens, Geldersestraat 19-21 te Geldermalsen, gedeeltelijk vernieuwen dak winkelruimte (25 april 2003);
8. Reguliere sloopvergunning: Handelsonderneming Mens, Geldersestraat 19-21 te Geldermalsen, gedeeltelijk slopen dak winkelruimte (25 april 2003)


* Inzagetermijn: twee weken, met ingang van de dag volgend op de datum van publicatie.

* Toelichting: deze publicatie heeft slechts een informerend karakter, mogelijkheden voor het indienen van bezwaar zijn nu nog niet aanwezig, maar zullen te zijner tijd bekend worden gemaakt in de rubriek Wie mag bouwen.

* Inlichtingen: vakbalie bouwen en wonen, telefoon 0345-586686.
* Datum publicatie: 1 mei 2003.
Wie mag bouwen/slopen
Ter inzage: de volgende verleende vergunningen: 1. Lichte bouwvergunning: R. de Oude, Slotstraat 9 te Beesd (1 mei 2003);
2. Lichte bouwvergunning: C.J. van de Woestijne, Meidoornweg 3 te Geldermalsen, oprichten berging (1 mei 2003); 3. Lichte bouwvergunning: E.J. van de Broek, Lage Huis 2 te Beesd, vergroten woning (1 mei 2003);
4. Reguliere bouwvergunning: M. de Vroet, Rijsakkerweg 3 te Rumpt, vergroten woning (1 mei 2003
5. Reguliere bouwvergunning: C. van Kranenburg, Burensedijk 22 te Buurmalsen, veranderen woning en hooiberg (1 mei 2003); 6. Reguliere bouwvergunning: Stichting Revabo Rivierengebied, Poppenbouwing 3 te Geldermalsen, vergroten onderwijsgebouw (1 mei 2003);
7. Reguliere bouwvergunning: A.M.B. Nout, Tielerweg 33a te Geldermalsen, vernieuwen woning (1 mei 2003); 8. Reguliere bouwvergunning: D. van Zomeren, Burg. Verweijlaan 54 te Geldermalsen, veranderen/vergroten woning (1 mei 2003)


* Ter inzage termijn: zes weken, met ingang van de dag volgend op de verzenddatum van de beschikking (zie hierboven) aan de aanvrager.
* Bezwaar: schriftelijk, uitsluitend door rechtstreeks belanghebbenden gedurende de inzagetermijn.
* Toelichting: het bezwaarschrift moet gericht worden aan het college van burgemeester en wethouders en vermeldt uw naam, adres en handtekening, het besluit waartegen bezwaar wordt gemaakt en waarom. Degene die een bezwaarschrift heeft ingediend kan daarnaast aan de president van de administratieve kamer van de Arrondissementsrechtbank, postbus 30160, 6803 AD Arnhem, vragen een voorziening te treffen.

* Inlichtingen: vakbalie bouwen en wonen, telefoon 0345-586686.
* Datum publicatie: 1 mei 2003.