ST. EIGEN-KRACHT CENTRALE

IKON-kijkers kiezen pionier van de 21e eeuw

IKON-KIJKERS KIEZEN PIONIER VAN DE 21E EEUW

De kijkers van het zesdelige IKON programma over PIONIERS hebben in de slotaflevering Rob van Pagée gekozen tot pionier van de 21e eeuw. Rob van Pagée is directeur van de Stichting Eigen-kracht Centrale te Voorhout en een voorvechter voor invoering van herstelbijeenkomsten Echt Recht. In deze IKON serie zijn zes pioniers aan het woord gekomen over het nieuwe idee dat ze momenteel in de praktijk brengen.

Een herstelbijeenkomst stelt burgers die geraakt zijn door een misdaad in staat een indringende en constructieve dialoog met elkaar aan te gaan. De bijeenkomst maakt het mogelijk de problemen die door het misdrijf zijn ontstaan op te lossen en bieden een kans de verstoorde verhoudingen te herstellen. Voor een herstelbijeenkomst worden zowel slachtoffer(s) als dader(s) met hun eigen familie en netwerk uitgenodigd. Tijdens de herstelbijeenkomst brengt de coördinator met open vragen het herstelproces op gang. Door het uitwisselen van gevoelens en gedachten over wat er is gebeurd neemt de negatieve betrokkenheid op elkaar af en komt er ruimte voor het maken van een herstelplan.

Het effect van een herstelbijeenkomst Echt Recht is dat slachtoffers in de gelegenheid worden gesteld erkenning te krijgen voor het feit dat het oneerlijk en onverdiend is wat hen is overkomen. Zij zien en horen de reactie van de dader en diens familie en kunnen antwoord krijgen op hun vragen en excuus ontvangen. Ook kunnen zij de verzekering krijgen dat het niet opnieuw zal gebeuren en schadevergoeding ter sprake brengen. Voor daders is de herstelbijeenkomst een directe confrontatie met het aangedane leed en een kans verantwoordelijkheid te nemen voor hun daad. Het stelt hen in staat verontschuldigingen aan te bieden en schade te vergoeden. Voor daders is het een leerervaring die vaak veel indringender is dan voor de rechter te staan.

Inmiddels zijn meer dan 100 van deze herstelbijeenkomsten gehouden en de resultaten zijn veelbelovend. De herstelbijeenkomsten gaan over lichamelijke mishandeling, bedreiging, intimidatie, vernieling en pesten. Er zijn gemiddeld zo'n 10 personen aanwezig op een herstelbijeenkomst. Ze duren vijf kwartier en kosten aan voorbereiding een kleine tien uur. De verwachtingen van de deelnemers in positieve zin zijn voor 89% uitgekomen. Daarbij moet gedacht worden aan ideeën als: 'ik hoop dat hij er wat van leert', 'samen uitpraten'. Slechts 5% van de negatieve verwachtingen kwamen uit. Dan gaat het om zaken als:'bang dat het uit de hand loopt', 'hij leert er toch niets van'.

Interessant is de vraag of de herstelplannen die burgers samen maken ook uitgevoerd worden. Volgens de opgave van de slachtoffers blijkt dat 88 % van de afspraken is nagekomen en 3 % niet of nog niet (9%). Terugkijkend zijn alle daders tevreden over de herstelbijeenkomst. Er heeft zich geen herhaling meer voorgedaan, ze zijn opgelucht en zeggen er veel van geleerd te hebben. Ook hadden ze niet verwacht dat de herstelbijeenkomst zo 'goed' zou zijn. Daders ervaren de herstelbijeenkomst wel vaak als moeilijk en zwaar. Terugkijkend zijn alle slachtoffers tevreden over de herstelbijeenkomst. Zij zeggen dat er een verandering ten goede heeft plaats gevonden: zij voelen zich weer veilig, er is over en weer begrip, alles is uitgepraat en de verstandhouding is weer gewoon.

Herstelbijeenkomsten bieden burgers een kans hun afhankelijkheid van het strafrecht te beperken en zelf een actieve rol te spelen bij het oplossen van problemen die door misdaad zijn ontstaan en bij het herstel van de verhoudingen. Kijkers naar het IKON-programma over ideeën van pioniers hadden voor dit idee de meeste waardering.