PRINS CLAUS FONDS

Marokkaanse rappers treden op met Youssou N'Dour

De Senegalese zanger Youssou N'Dour heeft samen met de Nederlandse Rap en R&B groep Intersection opgetreden in Dakar, Senegal. Het optreden vond plaats ter ere van de Prins Claus Prijs die Youssou N'Dour afgelopen jaar was toegekend. Tijdens de ceremonie in de Ridderzaal op 11 december 2002 ontving Youssou N'Dour de prijs uit handen van de Prins van Oranje. Bij die gelegenheid rapte Intersection samen met Senegalese rappers Fata en Pakoti het nummer 'Sama Guenth' (Droom), een compositie van Youssou N'Dour. De samenwerking tussen Youssou N'Dour was een dermate groot succes dat deze nu een vervolg heeft gekregen.

Intersection is een rap en R&B groep van vier jonge zangers van Marokkaanse origine. In hun muziek en zang combineren zij Nederlandse, Berbers (Tamazight) en Engelse elementen. Hoewel Intersection al jaren grote populariteit geniet onder jonge Marokkaanse Nederlanders, hebben ze na het Racism Beat It festival drie jaar geleden ook bekendheid gekregen onder een breder publiek. Sindsdien treden ze regelmatig op in Paradiso en de Melkweg.

Tijdens de Koninginnedagreceptie op de residentie van de Nederlandse ambassadeur Van Aggelen hebben N'Dour en de rappers opgetreden voor de ruim vijfhonderd aanwezigen van de diplomatieke en de Nederlandse gemeenschap. Onder hen bevond zich ook Els van der Plas, directeur van het Prins Claus Fonds, de Senegalese Minister van Cultuur, en Hannah Belliot, de Amsterdamse wethouder van Cultuur.

Tijdens het verblijf in Senegal zal Intersection verder nog met de rappers uit Dakar een aantal nummers opnemen in de studio van Youssou N'Dour. Deze en andere nieuwe nummers zullen op een cd worden samengebracht. Deze nieuwe cd van Intersection zal eind mei worden uitgebracht.

De Prins Claus Prijzen worden jaarlijks toegekend. Deze prijzen honoreren kunstenaars en denkers uit Afrika, Azië, Latijs Amerika en de Cariben die op excellente wijze hun bijdrage leveren aan kwaliteit en innovatie van cultuur en samenleving. N'Dour heeft de prijs ontvangen voor zijn bijdrage aan de ontwikkeling van de hedendaagse Senegalese popmuziek, vooral de 'mbalax', een combinatie van Westafrikaanse en westerse muziekstijlen. N'Dour toont grote betrokkenheid bij ontwikkeling van de Senegalese samenleving, onder meer door het begeleiden en aanmoedigen van jong Senegalees talent.