Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Persbericht 03/065

Ministerie van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid Directie
Communicatie

01 mei 2003

Nr. 03/065

Kabinet neemt maatregelen om arbeidsdeelname ouderen te bevorderen

Werkgevers die een werknemer van 57,5 jaar of ouder ontslaan, moeten een eigen bijdrage aan de werkloosheidslasten gaan betalen. Dat staat in het Wetsvoorstel werkgeversbijdrage oudere werknemers van demissionair minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dat bij de Tweede Kamer is ingediend. De bijdragen van de werkgevers die oudere werknemers ontslaan, vloeien naar de WW-fondsen. Dit leidt weer tot een verlaging van de algemene WW-premie voor werkgevers. Voor de werkgevers als geheel betekent de werkgeversbijdrage werkloosheidslasten oudere werknemers dus geen lastenverzwaring. Tegelijk met deze maatregel zullen uitkeringsgerechtigden van 57,5 jaar en ouder met reële kansen op de arbeidsmarkt weer verplicht worden te solliciteren.

Beide maatregelen zijn vorig jaar aangekondigd in het Strategisch Akkoord. Stimulering van arbeidsdeelname door ouderen is een van de beleidsprioriteiten van het kabinet. Met deze maatregelen wil De Geus voorkomen dat nu het economisch tegenzit juist oudere werknemers afvloeien en blijvend langs de kant komen te staan.

De werkgeversbijdrage in de werkloosheidslasten van oudere werknemers is verschuldigd zolang de werkloosheid duurt, dus maximaal 7,5 jaar. In tegenstelling tot wat eerder werd aangekondigd, is de werkgeversbijdrage alleen van toepassing op de oudere werknemers die vanaf heden (het moment van indiening van het wetsvoorstel bij de Tweede Kamer) worden ontslagen. Voor deze werknemers hoeven werkgevers overigens pas een bijdrage te betalen aan de werkloosheidslasten vanaf het moment dat de wet na goedkeuring door het parlement van kracht is.

Werkgevers die meer dan 25 werknemers (25 maal de gemiddelde loonsom) in dienst hebben, betalen 30 procent van de bruto werkloosheidsuitkering (inclusief de belasting en de sociale lasten die erover worden afgedragen). Voor bedrijven met 11 tot en met 25 werknemers geldt een percentage van 15 procent. Bedrijven met 10 of minder werknemers betalen geen bijdrage. Startende ondernemingen vallen automatisch in de laatste categorie. Van deze bedrijven zijn de gegevens over de loonsom van het afgelopen jaar nog niet bekend. Bovendien wordt op deze manier rekening gehouden met de hoge kosten in de startfase van een onderneming. De maximale bijdrage van de werkgever wordt nooit hoger dan 3 procent van de totale loonsom die de werkgever voor alle werknemers betaalt.

Om te voorkomen dat oudere werknemers niet meer aan de slag komen, geldt deze maatregel niet voor werknemers die na hun 50ste verjaardag in dienst komen. Ook hoeft de werkgever geen bijdrage aan de werkloosheidsuitkering te betalen, als de werknemer zelf ontslag heeft genomen (in uitzonderlijke gevallen hebben werknemers namelijk ook recht op een WW-uitkering als zijzelf hebben opgezegd, bijvoorbeeld omdat hun partner verhuist).

De gefaseerde herinvoering van de sollicitatieplicht geldt voor alle mensen die voordat ze 64 zijn een uitkering gaan ontvangen. Van de sollicitatieplicht worden onder meer uitgezonderd:


- Werklozen van 57,5 jaar of ouder die op het moment van inwerkingtreding van de Wet werkgeversbijdrage werkloosheidslasten oudere werknemers langer dan een jaar werkloos zijn.


- Werklozen die op 1 mei 1999 57,5 jaar of ouder waren en die werkloos zijn geworden voor inwerkingtreding van de wet.


- Werklozen van 57,5 jaar of ouder die op het moment van inwerkingtreding van de wet een bijstandsuitkering genoten of een uitkering op grond van de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers of de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen.

Deze uitzonderingen worden gemaakt omdat de sollicitatieplicht is bedoeld voor mensen met de grootste kansen op een nieuwe baan. Het gaat naar schatting om 22.000 mensen in het eerste jaar na invoering. Herinvoering van de sollicitatieplicht voor het gehele zittende bestand van oudere werkzoekenden (circa 100.000 mensen) zou de uitvoeringsinstanties overbelasten en weinig opleveren aan extra werkhervatting door oudere werknemers.

Het Wetsvoorstel werkgeversbijdrage werkloosheidslasten oudere werknemers was al door het vorige kabinet voor advies aan de Raad van State voorgelegd. Het kabinet streeft ernaar de wet en daaraan gekoppeld het besluit tot herinvoering van de sollicitatieplicht in werking te laten treden per 1 januari 2004. Beide maatregelen leveren structureel 120 miljoen euro aan besparingen op, 30 miljoen euro minder dan aanvankelijk in het Strategisch Akkoord was ingeboekt.


---

De volgende Officiële publicatie(s) zijn gerelateerd aan bovenstaande persbericht:
PDF publicatie Brief van minister De Geus over herinvoering sollicitatieplicht voor personen van 57,5 jaar en ouder PDF publicatie Bijlage 1: Wetsvoorstel werkgeversbijdrage werkloosheidslasten oudere werknemers
PDF publicatie Bijlage 2: Nader rapport bij wetsvoorstel werkgeversbijdrage werkloosheidslasten oudere werknemers 2003