Humanistisch Verbond

1 Mei Conferentie 2003
Programma conferentie 'Waarden en sociale samenhang'

Inleiding
De verkiezingen van mei 2002 hebben een grote verschuiving teweeg gebracht in het politieke krachtenveld van Nederland. Ze hebben duidelijk gemaakt, dat Nederlanders anders zijn gaan denken en doen met betrekking tot hun onderlinge verhoudingen en samenleven met elkaar. Sinds die verkiezingen zijn heel veel artikelen verschenen, waarin het publieke debat rond sociale samenhang en de onderliggende waarden aan de orde gesteld wordt. De deelnemers aan het Platform voor Economische Gerechtigheid (Arbeidspastoraat LIAN/DISK, vakcentrale FNV en Commissie Justitia et Pax Nederland) hebben zich niet afzijdig gehouden van dit publieke debat. Getuigen hiervan zijn de 1 Mei Conferentie van 2001, die inging op globalisering en economische gerechtigheid en de 1 Mei Conferentie van 2002, waarin de processen van globalisering en migratie centraal stonden. Vandaar de keuze van de initiatiefnemers om tijdens de Conferentie van 1 mei 2003 de rol van waarden bij het werken aan sociale samenhang centraal te stellen. Het Humanistisch Verbond en de Raad van Kerken in Nederland doen ook dit jaar mee met de organisatie. De Raad via de werkgroep Arme Kant van Nederland/Eva (tevens van arbeidspastoraat DISK).

Doelstelling
In dialoog met representanten vanuit het maatschappelijke middenveld in kaart brengen van dilemma's en mogelijke oplossingen rond de rol van (enkele centrale) waarden in het proces van werken aan sociale samenhang. Uitnodigingen gaan naar geĂŻnteresseerden vanuit diverse maatschappelijke, kerkelijke en humanistische organisaties. Vertegenwoordigers van allerlei maatschappelijke, levensbeschouwelijke en kerkelijke organisaties zijn uitgenodigd.

Waarom op 1 Mei?

De Dag van de Arbeid van 1 mei staat al langer dan honderd jaar bekend als dag van manifestatie en van het publieke debat rond de betaalde en onbetaalde arbeid. De structuren en systemen, die we gekozen hebben om die arbeid te doen, dan wel die voortkomen uit de manieren waarop we arbeid inrichten komen aan de orde. De belangen kunnen bekeken worden: wie zijn degenen die baat hebben bij deze arbeid en wie hebben er last van?
De viering van de eerste mei staat in de socialistische stroming in het kader van het streven naar de 8-urige werkdag. In 1889 besloot de Tweede Internationale de eerste mei van elk jaar uit te roepen tot demonstratiedag. Die eis is later door de vakbeweging en sociaal-democraten overgenomen. Het motto werd "8 uren werk, 8 uren slaap, 8 uren ontspanning".
In de rooms-katholieke stroming is de dag van de arbeid traditioneel gevierd op 19 maart, het feest van Sint Jozef de werkman. Er is altijd een belangrijk accent gelegd op de waarde van de arbeid voor persoon, gezin en samenleving. De maand mei heeft sinds 1891 een belangrijke betekenis gekregen, omdat sindsdien de grote pauselijke brieven (encyclieken) over sociale kwesties zijn verschenen. De huidige paus Johannes Paulus II heeft in de jaren tachtig de viering van de dag van de arbeid verplaatst naar 1 mei.
De protestants-christelijke stroming heeft een beperkte traditie rond viering van een dag van de arbeid. Ook hier is sinds 1891 met name door de christelijk sociale congressen een eigen traditie opgebouwd, waarin het antwoord geven op Gods roeping tot mens worden door middel van het werk dat mensen doen een belangrijk accent is in de visies rond arbeid.
In de loop van de 20ste eeuw hebben de verschillende levensbeschouwelijke stromingen steeds meer ervaring opgedaan om samen met elkaar, in plaats van tegenover elkaar, sociale noden te bestrijden. Het aandacht geven aan een actueel sociaal vraagstuk op 1 Mei als Dag van de Arbeid in een gezamenlijke landelijke bijeenkomst is daarvan een uitdrukking.

Datum en lokatie

Datum: 1 mei 2003
Aantal deelnemers: 200 tot 350 maximaal

Locatie: Centrum De Rode Hoed
Adres: Keizersgracht 102, 1015 CV Amsterdam
tel: 020-6385606
fax: 020-6254452
internet: www.rodehoed.nl
e-mail: rodehoed@rodehoed.nl

Programma

12.00 uur:
Aankomst / ontvangst met koffie, thee

12.30 uur:
Opening door de dagvoorzitter: Joep van der Linden, (voorzitter van het Platform voor Economische Gerechtigheid)


* Speech door Job Cohen, burgemeester van Amsterdam (gevraagd) 'Waarden en sociale samenhang'

* 'Werken van barmhartigheid', een theatrale presentatie door De Zevende Hemel.

* Presentatie van het boek 'Bezield. De inspiratiebronnen van de FNV'
over 25 jaar Secretariaat Vakbeweging, Levensbeschouwing en Maatschappij.

13.30 uur:
Einde openingsdeel
14.45 uur: Start workshops
15.30 uur: Pauze
16.00 uur: Gezamenlijk programma onder leiding van Johan van Workum:

Forum en discussie met de zaal (thema: hoe draagt waarde bij aan sociale samenhang?)
Uit elke workshop komt tenminste 1 duidelijk voorbeeld/stelling

Deelnemers aan het slotforum zijn o.a.


* Bisschop Ad van Luyn s.d.b., referent-bisschop kerk en samenleving R.-K. Kerk

* Ineke Bakker namens de Raad van Kerken in Nederland
* Lodewijk de Waal, voorzitter van de FNV
* Yvonne Breuk, Humanistisch Verbond

* de vice-voorzitter van de Stuurgroep Islam en Burgerschap
* Deskundigen uit de workshops

17.00 uur:
Afsluiting conferentie door Joep van der Linden en nog wat drinken ...

Aanmelding voor deelname en organisatie

FNV-secretariaat Vakbeweging, Maatschappij en Levensbeschouwing, Joke Kats, tel. 020-5816529; e-mail: joke.kats@vc.fnv.nl of door middel van het insturen van de antwoordkaart van de folders, die de deelnemende organisaties verspreiden.