Productschap Vis
Datum: 25 april 2003
Protocol waarborgt mogelijkheid tot snelle en adequate actie in
schelpdiersector
Rijswijk, Vandaag werd door de voorzitter van het Productschap Vis, de
heer Loonen, een protocol voor de sanitaire eisen van schelpdieren
overhandigd aan Staatssecretaris Odink van het Ministerie van LNV. In
het protocol staan afspraken en procedures die gebaseerd zijn op
Europese wetgeving op het gebied van voedselveiligheid, zoals
monstername van productiewater. Het protocol is het resultaat van
intensief overleg tussen betrokken partijen; het Productschap Vis, het
Ministerie van LNV en VWS, de Voedsel en Warenautoriteit
(Keuringsdienst van Waren en de RVV).
Het protocol geldt voor mosselen, oesters, kokkels, spisula en ensis.
We hebben er veel voor over om al onze productiewateren in de A-status
te houden, iets waar collega-lidstaten jaloers op zijn, zegt
voorzitter Loonen.
Het is niet zo dat voor het protocol de voedselveiligheid niet
gewaarborgd was, maar het protocol zorgt voor duidelijkheid en
efficiency.
De Staatssecretaris toonde zich enthousiast over het protocol. Ik
ondersteun dit protocol vooral ook, omdat de sector zijn
verantwoordelijkheid op dit terrein neemt.
-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-
Het Protocol sanitaire eisen van schelpdieren is te verkrijgen bij het
Productschap Vis (info@pvis.nl)