PERSBERICHT 14 april 2003

Op zondag 27 april in Haelen:
Op pad langs waternatuurmarkt in Leudal

Op zondag 27 april 2003 tussen 11.00 uur en 16.00 uur treft de argeloze
wandelaar een ander Leudal aan dan hij gewend is. Water- en natuurorganisaties presenteren zich die dag aan het publiek. "Wij willen hiermee het stroomgebied van de Tungelroyse beek en de omgeving eens op een andere manier onder de aandacht brengen van de wandelaars", aldus mede-organisator, Cor Cornelissen, voorzitter van het Waterschap Peel en Maasvallei. Voor jong en oud heeft de organisatie wat in petto. Van het vangen van muskusratten tot het zelf testen van de waterkwaliteit.
Startpunt van de waternatuurmarkt is het Natuur- en Milieu-Educatief centrum St.-Elisabethshof aan de Roggelseweg te Haelen. De uitgestippelde wandelroute van Staatsbosbeheer (ruim 2 km) leidt de bezoekers die dag langs diverse (doe)activiteiten.

Gevarieerd programma
Op het programma staan een Tungelroyse beekstand, demonstraties van een rattenvanger en het zelf waterproefjes doen bij een monsternemer. Ook nemen vrijwilligers het publiek mee op ontdekkingstocht naar het leven onder water, kan het publiek de Leumolen - die die dag op volle toeren draait - van binnen bezichtigen en er wordt uitgelegd waarom de mens vispassages heeft bedacht. Kortom, voor elk wat wils. Voor de kinderen is een heuse waterkwis ontwikkeld; iedere deelnemer heeft altijd prijs.

Tungelroyse beek
De Tungelroyse beek ontspringt vlak over de landsgrens in België en stroomt richting Midden-Limburg. Op pad voegen zich verschillende zijbeken bij de Tungelroyse beek, zoals de Raam, Leukerbeek, Roggelse beek en Haelense beek. Na ca. 30 km. stroomt de beek bij Neer in de Maas.

Samen sterk
Vele organisaties hebben in de voorbije jaren (1997-2001) samengewerkt aan het Europese project `Herstel watersysteem Tungelroyse beek': Waterschap Peel en Maasvallei, Zuiveringschap Limburg, Provincie Limburg, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, diverse gemeenten en de LLTB. Deze willen nu graag op zondag 27 april a.s. de ingrepen aan het grote publiek toelichten.

Euroga 2002 Plus: grensoverschrijdend
Tot november 2003 wordt in een groot aantal Duitse en Nederlandse gemeenten de grensoverschrijdende toeristische manifestatie Euroga 2002 Plus gehouden, waar onder in Noord- en Midden-Limburg. Er worden in die periode allerlei evenementen en activiteiten georganiseerd op het gebied van cultuur- en natuurhistorie. In samenwerking met de VVV hebben de Tungelroyse beek-participanten hierop ingehaakt door een waternatuurmarkt in het Leudal te organiseren. Eerder al, op 27 oktober 2002, was een fietstocht uitgezet in de omgeving van Weert (helaas afgelast vanwege storm).