Ministerie van Buitenlandse Zaken

Aan de Voorzitter van de TweedeKamerderStaten-Generaal

Binnenhof4

Den Haag

Directie Sub-Sahara Afrika

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061

2500 EB Den Haag


Datum

17 april 2003

Behandeld

A. Schuthof


Kenmerk

DAF-239/03

Telefoon

070-3486156


Blad

1/3

Fax

070-3486607


Bijlage(n)

E-Mail

Arjan.Schuthof@minbuza.nl


Betreft

Uw verzoek inzake de resultaten van de

Sudan Co-ordination meeting,

Noordwijk 1-3 april 2003

Graag bieden wij u hierbij de reactie aan op uw verzoek van 9 april 2003 met kenmerk 03-BuZa-21, inzake de resultaten van de Sudan Co-ordination meeting, die van 1 tot 3 april jl. onder Nederlands voorzitterschap in Noordwijk plaats vond.

Inleiding

Voor het eerst namen de regering van Sudan en de Sudan People's Liberation Movement (SPLM) deel aan een donorbijeenkomst over wederopbouw en ontwikkeling in post-conflict Sudan. De bijeenkomst in Noordwijk, die plaatsvond aan de vooravond van een nieuwe en belangrijke ronde in de vredesonderhandelingen in Kenya, heeft de basis kunnen leggen voor de eerste fase van nationale wederopbouw en ontwikkeling. In vergelijking met eerdere vergaderingen in Geneve en Oslo was het aantal aanwezige donoren en multilaterale organisaties fors hoger. Naast veel EU landen waren ook de VS, Noorwegen, Canada, Japan, Zwitserland, de EC, VN, Wereldbank, IMF, African Development Bank, de Arabische Liga, en het IGAD vredessecretariaat voor Sudan vertegenwoordigd. Tevens waren vertegenwoordigers van lokale Sudanese NGO's en internationale NGO's die in Sudan werken voor het eerst aanwezig. Zij vertegenwoordigden het maatschappelijk middenveld dat in maart jl. ter voorbereiding op deze Sudan conferentie in Nairobi en Khartoem bijeengekomen was.

Inzet en samenvatting van de resultaten

Het belang van de conferentie was er in gelegen beide Sudanese partijen tot overeenstemming over wederopbouw en ontwikkeling te doen komen en een zo groot mogelijke betrokkenheid van de internationale gemeenschap hierbij te genereren. De bijeenkomst is in ruime mate in deze opzet geslaagd. De regering van Sudan en de SPLM hebben gezamenlijke prioriteiten geïdentificeerd, en het startsein is gegeven voor een gecoördineerde aanpak van de overgang naar de post-conflict periode. Hierdoor heeft de bijeenkomst een belangrijke impuls aan het vredesproces kunnen geven.

Gelijktijdig aan de bijeenkomst in Noordwijk heeft op 2 april jl. in Nairobi een -langverwachte- bijeenkomst plaats gevonden tussen president Al-Bashir van Sudan en de leider van de SPLM, John Garang. Daarmee lijkt een vredesakkoord aanzienlijk dichterbij te zijn gekomen: tussen beiden is afgesproken dat een alomvattend vredesakkoord uiterlijk op 30 juni 2003 tot stand moet zijn gebracht. Belang en tijdigheid van de bijeenkomst in Noordwijk kregen hierdoor nader reliëf.

Inhoudelijk verslag

Met de wederopbouw van Sudan moet een start worden gemaakt door een Quick Impact programma waarmee snelle en voor de bevolking tastbare resultaten geboekt kunnen worden. Het Quick Impact programma bestrijkt een periode van zes maanden; de pre-interim fase uit het Machakos-akkoord tussen de Sudanese strijdende partijen die vervolgens overgaat in een interim fase van zes jaar.

Het Quick Impact programma richt zich op vijf aan elkaar gerelateerde terreinen:


- veiligheidsaspecten;


- uitbreiding humanitaire hulp;


- wederopbouw;


- creëren van een transitiebudget; en


- capaciteitsversterking van (lokale) instituties.
Tijdens de Sudan Coordination meeting werd overeenstemming bereikt over de principes die ten grondslag liggen aan de uitvoering van het Quick Impact programma: gelijkwaardigheid, onpartijdigheid en transparantie. Voorts werd geconcludeerd dat vrede en ontwikkeling door alle Sudanezen gedragen dienen te worden: autoriteiten, maatschappelijk middenveld en de lokale bevolking. De bevolking en maatschappelijke organisaties zullen uitvoerig worden ingelicht over hetgeen het vredesakkoord hen zal brengen en over hun rol bij de uitvoering. Het Quick Impact programma zal met name gericht zijn op de gebieden die het meest geleden hebben onder de oorlog van de afgelopen twintig jaar. De resultaten van het programma moeten niet alleen tastbaar zijn, maar ook rekening houden met gender.

Tussen beide partijen onderling en de donorgemeenschap werd overeenstemming bereikt over de inhoudelijke prioriteiten voor het Quick Impact programma. Activiteiten zullen zich met name richten op het verzamelen van gegevens, capaciteitsversterking met speciale aandacht voor het versterken van lokale bestuursstructuren in het zuiden, terugkeer en reintegratie van ontheemden, ontwikkeling van infrastructuur, de rehabilitatie van sociale sectoren (onderwijs, gezondheidszorg, watervoorziening en voedselzekerheid) en de ontwikkeling van het midden en kleinbedrijf.

Het Quick Impact programma zal voortbouwen op het huidige humanitaire programma dat met name in zuidelijk Sudan wordt uitgevoerd, alsmede op programma's uitgevoerd door de Sudanese regering. Het zal geleidelijk overgaan in een ontwikkelingsprogramma voor de middellange termijn gericht op structurele armoedevermindering, hervorming van de staat, macro-economische stabiliteit en democratisering.

Aangezien handhaving van vrede en stabiliteit een noodzakelijke voorwaarde is voor de overgang naar een periode van nationale ontwikkeling, zal een internationale inspanning benodigd zijn om vredesmonitors in verschillende gebieden in te zetten. Het in januari 2002 in de Nuba Mountains afgekondigde staakt-het-vuren wordt ondersteund door internationale vredesmonitors, waaronder Nederlandse. Voorts wordt momenteel een Verification and Monitoring team (VMT) opgezet dat een soortgelijke rol moet gaan vervullen in het zuiden van Sudan. Ook hieraan zal Nederland een actieve bijdrage gaan leveren.

Begin mei zullen de regering van Sudan, de SPLM en een aantal leden uit de donorgemeenschap, waaronder Nederland, in Kenia bijeen komen om nadere afspraken te maken over uitvoerings-modaliteiten voor het Quick Impact programma. Na de ondertekening van het vredesakkoord zal onder auspiciën van het IGAD Partners Forum (IPF) een 'pledging conference' georganiseerd worden in Oslo, Noorwegen.

Conclusie

Terugblikkend op de Sudan Coordination Meeting, die werd afgesloten met een openbare bijeenkomst in Den Haag waar de resultaten van de conferentie met een breder publiek gedeeld werden, kan gesproken worden van een succesvolle en historische bijeenkomst. Voor het eerst werd niet onderhandeld over het beëindigen van de oorlog maar over maatschappij-opbouw in een situatie van blijvende vrede. Op de bijeenkomst zijn de voorwaarden geschapen voor een aanpak waarbij een brede vertegenwoordiging van Sudanese partijen, donoren en organisaties uit het maatschappelijk middenveld gezamenlijk werken aan de totstandkoming van vreedzame verhoudingen in Sudan middels een programma gericht op verzoening, rehabilitatie en ontwikkeling.

De Minister
van Buitenlandse Zaken

Mr. J.G. de Hoop Scheffer

De Staatssecretaris

voor Ontwikkelingssamenwerking

A.M.A. van Ardenne-van der Hoeven

===