VERENIGING VNO-NCW

VNO-NCW: Opstelling De Waal niet in belang werknemers

DEN HAAG, 17 APRIL 2003 VNO-NCW betreurt de opstelling van FNV-voorzitter Lodewijk De Waal. Het stopzetten van overleg met de regering en de werkgevers is een noodsprong die niet in het belang is van de werknemers, nu het zo slecht gaat met de economie en de werkgelegenheid.

De internationalisering van de economie leidt tot stijgingen van de salarissen van Nederlandse ondernemers. Dat is een proces dat al jaren aan de gang is en dat door de openbaarheid van inkomens aan scherpte wint.

Het is begrijpelijk dat deze ontwikkelingen tot verontrusting leiden bij de publieke opinie. Maar zij zijn vrijwel onontkoombaar, omdat grote ondernemingen in een internationale context werken. Het wordt steeds moeilijker om op het punt van beloning onderscheid te maken tussen bestuurders, naar gelang hun nationaliteit.

VNO-NCW heeft de laatste jaren steeds gezegd dat zij 'Amerikaanse toestanden' op inkomensgebied ongewenst acht, gegeven het feit dat de cultuur rond inkomensverschillen in Europa en Nederland anders is. Binnen deze gegevens moet een weg worden gevonden.

VNO-NCW heeft hieraan een bijdrage geleverd door het opstellen van aanbevelingen over hoe om te gaan met opties (1999) en door voor het jaar 2003 het centraal akkoord te onderschrijven dat uitgaat van een ook voor topinkomens gematigde ontwikkeling in een moeilijke economische situatie.

In het kader van de discussie over corporate governance heeft VNO-NCW het initiatief genomen voor de instelling van de commissie Tabaksblat, die in de loop van het jaar aanbevelingen zal doen, ook over het functioneren van commissarissen bij het vaststellen van directiebeloningen. Al deze initiatieven kunnen niet voorkomen dat er discussie zal blijven over inkomensverschillen.

Inkomensverschillen zijn aanvaardbaar, mits zij met gebruik van objectieve maatstaven kunnen worden onderbouwd. Dat is geen taak voor VNO-NCW, omdat de omstandigheden en de argumenten per geval verschillen. Het uitleggen van het waarom van inkomensmaatregelen is een taak van de ondernemingen zelf. VNO-NCW vindt dat ondernemingen, binnen de internationale bandbreedte van inkomens, rekening moeten houden met de maatschappelijke situatie in Nederland. Hier hoeven zij niet tot de koplopers te behoren. En dat is ook niet het geval.

Lodewijk de Waal vraagt van VNO-NCW te veel als hij VNO-NCW alle ondernemingen wil laten binden aan een bepaalde loonstijging. Dat gaat niet in een internationale en dynamische economie, die veel multinationale ondernemingen binnen zijn grenzen heeft. Om daar de consequentie aan te verbinden al het overleg te verbreken is onverstandig. Wie is daarmee gebaat?

Als De Waal zegt dat de regering moet ingrijpen is de vraag hoe. De regering heeft de verplichting ingevoerd de inkomens bij beursgenoteerde ondernemingen openbaar te maken en heeft wetgeving in voorbereiding om de positie van aandeelhouders te versterken. Veel meer is niet mogelijk, of het zou het invoeren van fiscale maatregelen moeten zijn. Maar dat helpt uiteindelijk ook niet, omdat Nederland geen eiland is en internationale ondernemingen niet aan Nederland gebonden zijn. Dat ontslaat hen niet van de verplichting om rekening te houden met de maatschappelijke opvattingen in Nederland en daarover verantwoording af te leggen.

Tenslotte: de vaststelling van salarissen is een zaak van Raden van Commissarissen. Het is daarom ongepast van De Waal om over 'zelfverrijking' van bestuurders te spreken. Daarmee speelt hij op 'effect' en dat is geen goede bijdrage aan de discussie over dit onderwerp. Commissarissen moeten oog hebben voor de belangen van alle stakeholders in de onderneming. Kennelijk heeft de discussie met hen Lodewijk de Waal niet veel opgeleverd. Het zegt iets over de moeilijkheidsgraad van het vraagstuk.

17 apr 03 15:35