Zoetermeer 16 APRIL 2003 |
Persbericht

Lerarentekort bedreigt onderwijskwaliteit

Onderwijsverslag: verplichte leesstof voor informateurs

De Onderwijsbond CNV constateert dat het vandaag gepresenteerde Onderwijsverslag van de inspectie het zoveelste rapport van gewicht is waarin wordt gewaarschuwd voor een dreigende achteruitgang van de kwaliteit van het Nederlands onderwijs. Dat vooral risicoleerlingen in het vmbo en het speciaal basisonderwijs daar de dupe van worden is een schokkende constatering. Uit het Onderwijsverslag blijkt dat kwaliteitsverlies dreigt bij een van de meest fundamentele fases in het onderwijsproces namelijk het basisonderwijs en de basisvorming. Wanner dit fundament ontbreekt, aldus de Onderwijsbond CNV, zal Nederland zijn ambities als toekomstige kenniseconomie in Europa nooit kunnen waarmaken.

De Onderwijsinspectie constateert ook dat het aantal onbevoegden groeit. Zij-instromers - mensen uit het bedrijfsleven die kiezen voor werk in het onderwijs - kunnen tekorten opvangen. Daarom heeft de Onderwijsbond CNV destijds meegewerkt aan de introductie van dit fenomeen. Nu minister Van der Hoeven deze week voorstelde de begeleiding van deze groep in het onderwijs te verlengen van 2 tot 5 jaar vraagt de Onderwijsbond CNV of dit geen volgende aanslag op de kwaliteit is. De zij-instromers combineren dan lesgeven en studeren voor een periode van maar liefst 5 jaar zonder dat sprake is van de noodzakelijke onderwijsbekwaamheid. De door de minister voorgestelde deelcertificaten zijn in elk geval op dit moment onvoldoende basis voor behoud van kwaliteit.

Het verschenen Onderwijsverslag zou verplichte leesstof moeten zijn voor de kabinetsformateurs. Bestuurder Evert W. de Jong van de Onderwijsbond CNV (57.000) leden) zegt in een reactie dat ?de uitvoering van de bezuinigingen zoals betrokken politieke partijen als CDA en VVD die voorstellen, het sombere beeld in het Onderwijsverslag alleen maar zullen verergeren?.

Voor nadere informatie: Kees van Kortenhof, 06 53 20 47 36