Socialistische Partij

12de congres

Marijnissen: `Nieuwe verkiezingen de enige optie'

13-04-2003 * Jan Marijnissen zal maandag in het Kamerdebat over de formatie pleiten voor nieuwe verkiezingen. Hoewel het ongebruikelijk is om drie maal in een jaar naar de stembus te gaan, zit er volgens de SP gezien de huidige situatie niets anders op. CDA en PvdA kunnen niet verder, een voortzetting van het huidige kabinet is ongeloofwaardig en andere coalities of minderheidskabinetten zijn evenmin reële opties.

Ook de SP vond na 22 januari dat de mogelijkheid van een CDA/PvdA-regering moest worden onderzocht. Nu de onderhandelingen zijn vastgelopen en de partijen elkaar ronduit onbetrouwbaar noemen, is duidelijk dat een lijmpoging ook niet meer aan de orde is. Omdat voortgang van het huidige kabinet ook door Zalm en Balkenende tijdens de campagne ongeloofwaardig werd genoemd, en gezien het enorme zetelverlies van de LPF, is een rechts kabinet Balkenende II ook geen optie. Paars III werd eveneens door betrokken partijen uitgesloten, D66 niet wil aansluiten bij een CDA/VVD-combinatie en een rechtse coalitie met de kleine christelijke partijen lijkt zeer onwaarschijnlijk, waardoor er niets anders op zit dan de kiezers het laatste woord te geven.

Marijnissen: Ik stel voor dat het CDA erkent dat het kiest voor een rechts koers, en dat de PvdA haar verkeerde inschatting - dat met dit CDA sociaal beleid te maken is - rechtzet door een werkelijk alternatief te bieden. Nederland kan vervolgens kiezen voor een sociaal-progressief of een conservatief-liberaal kabinet."

zie ook Lees de uitgebreide toelichting van Jan Marijnissen op de keuze van de SP voor nieuwe verkiezingen.

zie ook Actueel Kamernieuws