Ingezonden persbericht


's-Hertogenbosch,11 maart 2003

De Terugkeer van de Zoete Moeder

12 april t/m 24 augustus 2003

Het beeld van Onze Lieve Vrouw van 's-Hertogenbosch geniet grote bekendheid. Het vormt al meer dan zes eeuwen het brandpunt van een sterke Mariadevotie. Precies 150 jaar geleden, na een langdurige 'ballingschap' in Brussel, keerde het miraculeuze beeld terug naar de Sint-Janskathedraal. In het Noordbrabants Museum, slechts twee straten van de kathedraal verwijderd, is een tentoonstelling te zien over de Zoete Moeder van Den Bosch. De verering van de Zoete Lieve Vrouw van Den Bosch begint omstreeks 1380. Haar kapel in de Sint-Jan groeit al snel uit tot een bedevaartsoord. Het miraculeuze beeld trekt pelgrims uit alle delen van Europa. Er vinden talloze wonderen plaats en de Mariaverering wordt steeds uitbundiger. De inname van 's-Hertogenbosch door Frederik Hendrik in 1629 maakt een einde aan de openbare uitoefening van de katholieke godsdienst. Om die reden brengt men het wonderdadige Mariabeeld in het geheim naar Brussel. Daar wordt de verering van Onze Lieve Vrouw van 's-Hertogenbosch voortgezet.

Na 1840 probeert men het beeld naar Den Bosch terug te halen. De Sint-Jan is inmiddels weer een katholieke kerk en het aloude Mariabeeld wordt node gemist. In 1853 weet bisschop Zwijsen de terugkeer van het beeld te bewerkstelligen. De devotie rond de Zoete Moeder bloeit spoedig weer op, om tot op de dag van vandaag te blijven bestaan.

In 2003 wordt de terugkeer van de Zoete Moeder opnieuw feestelijk gevierd. Op een traditionele maar eigentijdse manier. Niet met geschenken van goud en diamant, maar ongetwijfeld toch op schitterende wijze. De tentoonstelling die in het kader van deze viering in het Noordbrabants Museum is te zien, biedt een uitgebreide toelichting op het vertrek van het beeld in 1629, de terugkeer in 1853 en de verering in later jaren. Dat gebeurt onder meer aan de hand van schilderijen en prenten van de Sint-Jan waarop de oorspronkelijke opstelling en aankleding van het Mariabeeld te zien is. Op de tentoonstelling kan ook het fameuze Mirakelboek worden bezichtigd dat tegelijk met het Mariabeeld terugkeerde, en dat is voorzien van een fraai zilveren beslag. Verder zijn er portretten, kromstaven en andere waardigheidstekenen van de bisschoppelijke hoofdrolspelers, alsmede devotionalia van uiteenlopende soort. En bezoekers kunnen kijken naar beelden van de vroegere Plechtige Omgang waarbij het beeld door de straten van de stad werd gedragen. Maar het meest bijzonder zijn wellicht de vele kostbaarheden die sinds 1853 aan de Zoete Moeder ten geschenke zijn gegeven, waaronder zilveren en gouden kronen, scepters, kruisen en rozenkransen, versierd met halfedelstenen, parels en diamanten. Deze zijn voor het eerst samen en van dichtbij te bezichtigen. De expositie wordt op vrijdag 11 april om 16.00 uur officieel geopend. U bent hierbij van harte welkom. Aan de redacties:
Voor meer informatie of afbeeldingen of het maken van opnamen kunt u contact opnemen met de afdeling communicatie: Rick Vercauteren, Hoofd Communicatie tel. 073 - 6877 807 of Ingrid van Berlo, medewerker communicatie, tel. 073 - 6877 808 of per e-mail: ivanberlo@noordbrabantsmuseum.nl


---- --