Ingezonden persbericht

C.C. Huijsmans (1810-1886) - Vincents leraar

Expositie over de tekenleraar van Van Gogh

BREDA, 20030318 -- Vincent van Gogh bezocht tussen september 1866 en maart 1868 de Rijks HBS Willem II te Tilburg. Daar kreeg hij tekenles van Constant C. Huijsmans. Over deze kunstenaar en tekendocent verschijnt maart 2003 het boek: 'De kunst is geheel en al bijzaak' - De moeizame carrière van C.C. Huijsmans, tekenmeester in Brabant. Dit is de uitgave van het proefschrift van Wilma van Giersbergen door het Zuidelijk Historisch Contact. Deze publicatie is aanleiding voor Breda's Museum een tentoonstelling te wijden aan 'Vincents leraar'. Van 12 april tot en met 19 juni exposeert het museum schilderijen, tekeningen en studiemethodes van C.C. Huijsmans.

Constant C. Huijsmans werd geboren in Breda op nieuwjaarsdag 1810, als zoon van de kunstschilder Jacobus Huijsmans. Hij studeerde aan de academie van Antwerpen, werkte vervolgens in Parijs en beloofde carrière te gaan maken als kunstschilder. In 1835 werd hij echter uit Frankrijk teruggeroepen om zijn inmiddels blind geworden vader op te volgen als directeur van het Stads Teeken Instituut en als tekenleraar aan de Koninklijke Militaire Academie te Breda. Sindsdien ontwikkelde hij zich als gezaghebbend tekendocent. Hij produceerde twee tekenmethodes: Het Landschap (1840) en Grondbeginselen der Teekenkunst (1852). Daarnaast publiceerde hij artikelen in De Gids over het tekenonderwijs en het kunstambacht.

In 1866 verhuisde hij naar Tilburg, waar hij tekenleraar werd op de HBS. Anderhalf jaar lang heeft de jonge Vincent van Gogh zijn lessen gevolgd. Welke invloed dit gehad heeft op zijn latere werk valt moeilijk te beoordelen. De meningen over het tekentalent tijdens zijn jeugd lopen nog altijd sterk uiteen. De moeilijkheden die hij aanvankelijk ervaarde met het perspectieftekenen corresponderen niet met de gebruikte tekenmethodes van Huijsmans, waarin juist veel aandacht wordt besteed aan dit onderdeel.



Ingezonden persbericht