Erasmus Universiteit Rotterdam

7 april 2003

Herdenking Jan Tinbergen

Op 12 april 2003 is het honderd jaar geleden dat Jan Tinbergen het levenslicht zag. Reden voor de Erasmus Universiteit Rotterdam om een Tinbergen-week te organiseren, waarin leven en werken van een van Nederlands grootste wetenschappers centraal staan.

Tentoonstelling over Tinbergen

Ter gelegenheid van de honderdste geboortedag van Jan Tinbergen is in de Universiteitsbibliotheek op het Woudesteincomplex een kleine, tijdelijke tentoonstelling ingericht. Tevens zal in de ruimte voor de Aula ook een permanente vitrine worden onthuld. In deze vitrine komen voorwerpen die herinneren aan Jan Tinbergens Nobelprijs.

De tijdelijke tentoonstelling bestaat uit twee delen die in elkaar overgaan. Ten eerste is in de bibliotheek Tinbergens werkkamer thuis (Haviklaan 31, Den Haag) gereconstrueerd. Met de reconstructie wordt een beeld geschapen van een werkvertrek uit de jaren dertig. Het is vooral de bedoeling te tonen hoe eenvoudig Tinbergens kamer was ingericht en meer in het algemeen hoe weinig een econoom nodig heeft om tot baanbrekende bijdragen te komen als hij of zij maar over voldoende denkkracht en discipline beschikt. Verder staan naast de werkkamer enkele vitrines met voorwerpen uit de nalatenschap van Tinbergen rond het thema "Van leerling tot meester". De objecten herinneren aan Tinbergens jeugd, zijn studietijd, aan discussies met vakgenoten, zijn docentschap aan de Nederlandsche Handels-Hoogeschool, later de Nederlandse Economische Hogeschool (NEH) en zijn eredoctoraten. De nieuwe documentaire is na de première op 9 april te zien op de tentoonstelling.

Tinbergenweek van start met WTO-topman Panitchpakdi

Op maandag 7 april 2003 gaat op de Erasmus Universiteit Rotterdam de Tinbergenweek van start. Eerste onderdeel en opening van het programma de Businessweek van de Economische Faculteitsvereniging Rotterdam. Ter gelegenheid van de opening reikt de rector magnificus, prof.dr.ir. J.H. van Bemmel, de Business Week Award uit aan de directeur-generaal van de World Trade Organization (WTO), dr. Supachai Panitchpakdi. Dr. Panitchpakdi is oud-student en promovendus van Jan Tinbergen.

Mandevillelezing door dr. Ruud Lubbers

De jaarlijkse Mandevillelezing een initiatief van de Erasmus Universiteit Rotterdam en Rotterdamse ondernemers- wordt op woensdag 9 april uitgesproken door dr. Ruud Lubbers, Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen, oud-premier en alumnus van de Nederlandse Economische Hogeschool. De lezing is getiteld Refugees;From Internal Protection to Solutions.

De Mandevillezing is bedoeld als uiting van appreciatie voor grote maatschappelijke verdiensten van personen binnen of buiten Nederland. Door middel van de lezing kan een breed publiek kennis nemen van de opvattingen van de spreker, die bij wijze van huldeblijk tevens een penning en oorkonde ontvangt. Eerder viel deze eer te beurt aan mr. Frans Andriessen, mr. Max van der Stoel, de Belgische oud-premier Marc Eyskens, de Indonesische minister dr. Hartarto Sastrosoenarto, dr. Wim Duisenberg, mr. Paul Nouwen, en recentelijk aan de Franse minister, tevens grondlegger van Artsen zonder Grenzen, dr. Bernard Kouchner.

Dr. Ruud Lubbers (1939) is sinds januari 2001 Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen (UNHCR), benoemd door VN Secretaris-Generaal Kofi Annan. Zijn politieke carrière begon hij in 1973 als minister van Economische Zaken; van 1982 tot 1994 was hij minister-president van drie achtereenvolgende kabinetten. Voorafgaande aan zijn benoeming bij de UNHCR was hij als hoogleraar op de gebieden van globalisering en duurzame ontwikkeling verbonden aan de Universiteit van Tilburg en Harvard University.

De Erasmus Universiteit Rotterdam heeft een bijzondere band met Ruud Lubbers. Aan haar voorloper, de Nederlandse Economische School, studeerde hij af in de economie (1959-1962). Een van zijn leermeesters was Jan Tinbergen, die hij ook daarna nog geregeld heeft ontmoet. Regelmatig keerde hij terug naar zijn Alma Mater, op uitnodiging van medewerkers maar ook van leergierige studenten. Zo sprak hij hier begin 1994 ten overstaan van een bomvolle aula en vele cameras zijn politieke testament uit.

Presentatie biografie

Op woensdag 9 april wordt, in aanwezigheid van zijn kinderen en kleinkinderen, een exemplaar van de biografie over Jan Tinbergen gepresenteerd. Dit boek, Jan Tinbergen, The Statistical Turn in Economics: 1903-1955, geschreven door dr. Albert Jolink, gaat in op leven en werk van Jan Tinbergen. Het boek beschrijft de bijdrage van Jan Tinbergen aan de economische wetenschap en de opeenvolgende stappen die leiden van de statistiek in de economie tot de opkomst van de econometrie, en vervolgens tot de vorming van de moderne economische wetenschap. In dit eerste deel is Jolink van mening dat Tinbergens theorie van economisch beleid, als wetenschappelijk instrumentarium voor overheidsinterventie, centraal staat in het werk. Daarnaast stelt hij dat de totstandkoming van Tinbergens theorie van economisch beleid een bepalend stadium is in de integratie van economie en statistiek. Hoewel Tinbergens theorie pas in het midden van de jaren vijftig vorm heeft gekregen kan zijn werk van voor die periode worden gezien als een prelude op de theorie van economisch beleid. Toen in 1969 de eerste Nobelprijs voor de economie werd uitgereikt aan Jan Tinbergen was dat voor het maken van wiskundige modellen gerelateerd aan strategisch economische beslissingen, en deze vervolgens kwantitatief te specificeren met behulp van statistische analyse.

De ontwikkeling van de economische wetenschap in de twintigste eeuw heeft, naar Lord Kelvins slogan Meten is weten, een lange periode van verandering te zien gegeven, veelal in de kwantitatieve en empirische richting. Dit veranderingsproces heeft geleid tot het ontstaan van een veelheid aan nieuwe academische verkenningen en tot een vooraanstaande positie van statistiek in de economische argumentatie.

Tinbergen volgens Jan Pronk

Op woensdag 9 april 2003 om 19.30 uur houdt dr. Jan Pronk een lezing over de actuele betekenis van het werk van Tinbergen op het terrein van de ontwikkelingsproblematiek. Pronk, oud-minister van Ontwikkelingssamenwerking, thans speciaal ambassadeur bij de VN inzake duurzaamheid, is oud-medewerker van Jan Tinbergen.

Tinbergen was geen man die zich begroef in cijfers en statistieken; hij vond dat economen een actieve bijdrage moeten leveren aan een betere maatschappij. Hij was sterk begaan met armoede, sociale problematiek en de Derde wereld. Aan de Erasmus Universiteit Rotterdam richtte hij de studierichting Ontwikkelingsproblematiek op. Tinbergen wist velen te inspireren, niet alleen economen, maar ook politici en actiegroepen. Zijn werk is, in een tijdperk van mondialisering, tot op de dag van vandaag actueel.

Documentaire Jan Tinbergen

In de Tinbergenweek is een nieuwe korte documentaire over Jan Tinbergen te zien: Van de verdeling komt de winst, het leven van Jan Tinbergen. De documentaire gaat niet zozeer in op zijn wetenschappelijk werk maar meer op de persoon Jan Tinbergen. Hoe heeft hij zich kunnen ontwikkelen tot de persoon die hij geworden is, welke gebeurtenissen en maatschappelijke omstandigheden hebben daaraan ten grondslag gelegen, welke personen hebben daarop invloed gehad?

De première van de documentaire vindt plaats op woensdag 9 april om 21.30 uur, na de lezing van dr. Jan Pronk. Daarna is de documentaire ook op de tentoonstelling over Jan Tinbergen te bekijken.

Ondanks zijn innemende persoonlijkheid en grote wetenschappelijke betekenis was Tinbergen geen begenadigd spreker. Hij formuleerde altijd uiterst voorzichtig en komt het beste tot zijn recht wanneer hij niet weet dat hij wordt gefilmd of in situaties waarin hij zichzelf kan zijn (bijvoorbeeld tijdens een college).

De nadruk van de documentaire ligt op de levensfase waarin Tinbergen werd gevormd. Zijn Leidse studententijd, zijn bemoeienissen met AJC en SDAP en de opbouw van zijn wetenschappelijke carrière vormen daarbij de belangrijkste elementen.

Uiteraard wordt er aandacht besteed aan de zaken waarmee hij bekend is geworden. Nog afgezien van het feit dat deze zaken in andere uitingen de nodige aandacht zullen krijgen, spelen zij in deze film een secundaire rol. De kijker wordt meegenomen naar de belangrijkste achtergronden van het leven van Tinbergen, de documentaire is gebaseerd op kennis achteraf, waarmee bepaalde stappen uit het leven van Tinbergen verklaard kunnen worden of in het juiste kader geplaatst kunnen worden.

Internationale conferentie On the Wealth of Nations

Op 10 april 2003 opent mw. drs. A.D.S.M. Nijs, staatssectretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen de tweedeaagse internationale conferentie On the Wealth of Nations, Extending the Tinbergen Heritage. Onderwerp is de relatie tussen economische wetenschappen en beleid. Er zijn drie hoofdthemas:

· De dynamiek van conjunctuurbewegingen en de belang van economisch beleid,

· de effectiviteit van beleid voor economische groei, onderwijs, inkomensverdeling

· de arbeidsmarkt en mondialisering en armoede.

Sprekers zijn: Daron Acemoglu (MIT), Roland Benabou (Princeton University), Richard Blundell (University College of London), Fabio Canova (University of Pompeu Fabra), James Heckman (University of Chicago), Dale Jorgensen (Harvard University), Adrian Pagan (Oxford University and University of New South Wales), Hashem Pesaran (Cambridge University), Danny Quah (London School of Economics), Robert Shimer (Princeton University), Chris Sims (Princeton University), T.N. Srinivasan (Yale University), James Stock (Harvard University) en Allan Timmermann (University of California San Diego).

Colloquium Nobelprijswinnaars

Op donderdag 10 april 2003 opent mw. M.J.A. van der Hoeven, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen om 16.30 uur het colloquium met Nobelprijswinnaars voor de economie. Aan het colloquium nemen deel: James Heckman, Lawrence Klein, Sir James Mirrlees en Robert Mundell. Paul Samuelson zal stellingen poneren op video. Tijdens de zitting geeft elk van de deelnemers in het kort zijn visie op het thema "Vooruitgang in de economie sinds Tinbergen".

Noot voor de pers
Voor de opening van de Tinbergenweek op 7 april, de Mandevillelezing en de lezing van dr. J. Pronk op 9 april en het Internationale congres en het colloquium op 10 april zijn toegangskaarten vereist. Info; afd. Communicatie, tel. (010) 408 1216/1777 e-mail: persberichten@daz.eur.nl
zie ook www.tinbergenweek.org

AGENDA TINBERGENWEEK

Vrijdag 28 maart

Tentoonstelling: Jan Tinbergen
Plaats: Woudestein, Universiteitsbibliotheek
Tijd: 16.30 uur
Info: Afd. Communicatie, tel. (010) 408 1778
e-mail: heijmerink@daz.eur.nl

Maandag 7 april

Start Tinbergenweek en Businessweek Economische Faculteitsvereniging Rotterdam (EFR)
Plaats: Woudestein, Aula
Tijd: 13.00 uur
Info: Tinbergenweek: afd. Communicatie, tel. (010) 408 1216/1777 e-mail: persberichten@daz.eur.nl
Businessweek EFR: tel. (010) 408 1146/1147
e-mail: sjochems@efr.nl

Woensdag 9 april

Forum: Economisch onderwijs over de actualiteit van Tinbergens werk Plaats: Woudestein, collegezaal B1
Tijd: 13.00 15.00 uur
Info: drs. G.H.J. Hogendoorn, tel. (010) 408 2034 e-mail: hogendoorn@oos.eur.nl

Mandevillelezing: Refugees; From International Protection to Solutions Spreker: dr. R. Lubbers
Plaats: Woudestein, Aula
Tijd: 16.00 uur
Info: afd. Communicatie, tel. (010) 408 1216/1777 e-mail: persberichten@daz.eur.nl

Uitreiking biografie Tinbergen - Part I: The Statistical Turn in Economics, 1903 1955
Spreker: dr. A. Jolink
Plaats: Woudestein, Faculty Club, H17
Tijd: 19.00 uur
Info: dr. A. Jolink, tel. (010) 408 2610
e-mail: ajolink@fbk.eur.nl

Lezing: Tinbergen, inspirator en idealist
Spreker: dr. Jan Pronk
Plaats: Woudestein, Aula
Tijd: 19.30 uur
Info: Studium Generale, tel. (010) 408 1144
e-mail: stg@oos.eur.nl

Première: Documentaire Van de verdeling komt de winst; het leven van Jan Tinbergen
Spreker: dr. A. Jolink
Plaats: Woudestein, collegezaal B5
Tijd: 21.30 uur
Info: afd. Communicatie, tel. (010) 408 1216
e-mail: persberichten@daz.eur.nl

Donderdag 10 april

Conferentie: On the Wealth of Nations Extending the Tinbergen Heritage Plaats: Erasmus Expo en Congrescentrum, Forumzaal Tijd: 09.30 uur
Info: prof.dr. H.K. van Dijk, tel. (010) 408 4082382/1277 e-mail: hkvandijk@few.eur.nl

Colloquium Nobelprijswinnaars Economie
Plaats: Woudestein, Aula
Tijd: 16.30 uur
Info: afd. Communicatie, tel. (010) 408 1216/1777 e-mail: persberichten@daz.eur.nl

pixel.gif] r1pixg.gif]