Katholieke Universiteit Nijmegen PERSBERICHT...PERSBERICHT...PERSBERICHT...PERSBERICHT...PERSBERICHT...

China en Tibet: (ver)gezichten
foto's van Wilma Manders
met voorwerpen uit de museumcollectie

In het Nijmeegs Volkenkundig Museum is van 7 april tot en met 2 mei 2003 de tentoonstelling China en Tibet: (ver)gezichten te zien; foto's gemaakt door Wilma Manders gecombineerd met Chinese voorwerpen uit de collectie van het museum.

In 1997 en 1999 reisde Wilma Manders naar China om het verdwijnende landschap langs de Yangtze, de langste rivier van China, te fotograferen. Met de plannen om in de Yangtze een grote stuwdam aan te leggen, zal een deel van dit landschap voorgoed onder water verdwijnen en plaats maken voor een 600 kilometer lang meer. Wilma Manders raakte hierdoor gefascineerd en maakte er foto's van mens en natuur. Op het moment van deze tentoonstelling is ze weer in China, om de laatste opnames te maken, voordat het water zal stijgen na begin juni van dit jaar.

Op haar reizen naar China en Tibet maakte Wilma Manders veel foto's van de mensen die daar wonen. Daarbij komen thema's als geloof, kinderen, natuur en het leven van alle dag aan bod.

Wilma Manders weet op haar eigen manier te fotograferen. Zonder een woord van de taal te spreken legt ze contact met de plaatselijke bevolking. Door zich in haar eentje onder de mensen te begeven, krijgt ze de kans om als het ware tussen hen op te gaan. Zo kan ze foto's maken die het ware gezicht van China en Tibet laten zien. Mensen die zichzelf zijn en durven poseren of gewoon opgaan in hun werk. Wilma Manders durft te vertrouwen op haar intuïtie. Met veel geduld wacht ze op het goede moment voor haar foto.

Digitale foto's van het werk van Wilma Manders zijn beschikbaar, als u ze wilt gebruiken kunt u ons e-mailen.

Nijmeegs Volkenkundig Museum
Thomas van Aquinostraat 1
Postbus 9104
6500 HE Nijmegen
024-3615577
f.hoekstra@maw.kun.nl
Openingstijden: tijdens tentoonstellingen: ma t/m vr van 9.00 tot 17.00 uur. TOEGANG GRATIS
Bereikbaarheid:
Buslijnen 11 en 25 (halte Erasmusgebouw)
NS Halte Nijmegen-Heyendaal