Nederlandse Vereniging van journalisten

6/4/2003 NVJ Algemeen
Oorlogstol in Irak

Geactualiseerd tot zondag 6 april

Overleden
Michael Kelly, columnist van de Washington Post en redacteur van de Atlantic Monthly is omgekomen terwijl hij meereisde met de 3e Infanterie Divisie van de US. Hij is de eerste Noordamerikaanse journalist die is omgekomen in Irak.

Verslaggever David Bloom (39) van NBC News is plotseling overleden aan een longembolie. Hij reisde in Irak mee met het leger ten zuiden van Bagdad, toen hij ineens instortte. Hij is naar een veldhospitaal gevlogen, waar niets meer voor hem gedaan kon worden.

Terry Lloyd, Britse ITV News
Paul Moran, cameraman ABC Australië

BBC-cameraman Kaveh Golstan, 2 april in Noord-Irak omgekomen nadat hij bij het verlaten van zijn auto op een landmijn stapte. Golstan reisde samen met BBC producer Stuart Hughes die met een voetverwonding naar het Amerikaanse veldhospital werd vervoerd. Channel 4-reporter Gaby Rado maakte op 30 maart een dodelijke val van zijn hotel in Noord Irak.

Gewond
Daniel Demoustier, cameraman van Terry Lloyd
Eric Campbell, cameraman bij Moran's ABC team.

Vermist
De Iranese journalist Ali Monazeri. Hij werkt voor een Libanees televisiestation en de krant Al Hayat. Twee andere leden van het team van Lloyd, cameraman Fred Nerac en vertaler Hussein Osman worden sinds 22 maart vermist.

Vermist maar terug
Newsday-verslaggever Matthew McAllester en Newsday-fotograaf Moises Saman waren vanaf 25 maart zoek nadat ze door de Irakese autoriteiten zouden zijn uitgewezen omdat hun visa niet correct of verlopen waren. Hetzelfde geldt voor freelance fotojournalist Molly Bingham. Op 1 april doken ze bij het passeren van de grens met Jordanië weer op. Hun verhaal is dat ze aanvankelijk vanaf 25 maart door de autoriteiten in Bagdad voor zes dagen gevangen waren gezet onder primitieve en psychisch zwaar belastende omstandigheden.
Twee Australische journalisten, Peter Wilson van dagblad The Australian en fotograaf John Feder zijn bij Basra zoek geraakt en meldden op 1 april dat ze onder huisarrest vertoeven in het Meridien Palestine Hotel in Bagdad.

Uitgewezen
Robert Valdec, freelance verslaggever voor commerciële stations uit Bosnië, Kroatië en Servië werd dinsdag 25 maart door Irak uitgewezen wegens een live interview met CNN.
Hetzelfde lot onderging op 1 april Ian McPhedran, een verslaggever van de Britse Daily Telegraph.

Werkverbod
Twee Irakese verslaggevers van Al-Jazeera, Diar al Omari en Tayseer Allouni kregen een werkverbod van de Irakese Ministerie van Informatie . Het Arabische station heeft 6 mensen die in Irak de oorlog verslaan.

Gearresteerd
Op 28 maart werden de Portugese journalist Louis Castro en twee Israëlische Dan Scemama en Boaz Bismuth gearresteerd en naar hun zeggen geslagen door Amerikaanse troepen. Ze waren aangezien voor spionnen. De IFJ heeft om opheldering gevraagd.

Vrijgelaten
Zeven Italiaanse journalisten, aanvankelijk gearresteerd op 28 maart door de Irakezen vertoeven nu ook in Meridien Palestine Hotel in Bagdad in afwachting van mogelijke visa.

Diversen
De Griekse minister van Informatie bood op 28 maart aan de kosten te betalen voor de onmiddellijke terugreis van 16 Griekse journalisten die in Bagdad verblijven. Ze doen prima werk maar hun leven is belangrijker, aldus de bewindsman. De Australische regering heeft 27 maart heeft laten weten dat er aanwijzingen zijn dat journalisten in Noord-Irak letterlijk een doelwit kunnen vormen voor pro-Sadam groeperingen.

De NVJ-molestverzekering geldt nog in Irak voor de groep verzekerden. Bij eventuele opzegging van de kant van de verzekeraar in het geval van een NBC-aanval blijft de dekking nog vijf dagen voortduren.

NVJ, Ellie Speet en Hans Verploeg