Gemeente Velsen

Velsen, 26 maart 2003

Bomenplan Velsen (2003) ter inzage

Vanaf dinsdag 1 april a.s. tot en met zondag 1 juni ligt het Bomenplan Velsen (2003) gedurende tww maanden ter inzage bij de receptie van het stadhuis, de filialen van de openbare bibliotheek en bij alle wijkplatforms.

In deze periode worden in alle wijkplatforms ook presentaties gehouden waarin het Bomenplan Velsen (2003) zal worden verduidelijkt. Dit zijn geen inspraakavonden, maar bijeenkomsten met een zuiver informatief karakter. Een formele inspraakavond wordt niet gehouden i.v.m. de grootschaligheid van het plan. Het plan is op hoofdlijnen beschreven, maar bevat ook zeer veel details. Het houden van een zinvolle inspraakavond is hierdoor zeer moeilijk.

Het publiek en de leden van de wijkplatforms kunnen schriftelijk reageren op het Bomenplan Velsen (2003). Na vaststelling van het Bomenplan Velsen (2003) zal per jaar een lijst met te vervangen lanen worden opgesteld en ter goedkeuring aan het college van burgemeester en wethouders worden voorgelegd.

Wat houdt het Bomenplan Velsen in? Het bomenplan vervangt het verouderde bomenplan uit 1989, en bespreekt alleen de laanbomen binnen de bebouwde kom van Velsen. In tegenstelling tot het vorige bomenplan, geeft dit plan een zeer praktijkgerichte uitwerking. Het moet de toetssteen zijn voor reconstructies van lanen en andere ingrepen in de lanen van Velsen. Er is in de afgelopen jaren een achterstand ontstaan in het vervangen van weggevallen laanbomen als gevolg van het ontbreken van financiële middelen. Wanneer er nu niet ingegrepen wordt in het bomenbestand betekent dit een ramp voor Velsen. Met dit bomenplan moet het bomenbestand en de bomenstructuur weer geoptimaliseerd worden. Bij de totstandkoming van het bomenplan is rekening gehouden met het bestaande beleid.

De stedelijke omgeving is voor bomen niet optimaal, maar om de stedelijke omgeving leefbaar te houden zijn bomen noodzakelijk. Bij de (her)inrichting van een laan moet rekening gehouden worden met zeer veel aspecten. Grondsoort, klimaatomstandigheden, stedenbouwkundige structuur, ruimte(gebrek), financiën, wensen van bewoners, aard van de boom etc. Deze uitgangspunten verschillen per situatie, waardoor ere bij elk ontwerp een zeer bewuste afweging moet worden gemaakt. Daarnaast is het van belang om de omstandigheden voor de bomen zo optimaal mogelijk te maken door technische eisen en randvoorwaarden te respecteren. Zo moet bijvoorbeeld voorkomen worden dat bomen worden geplant boven kabels en leidingen. Ook een zorgvuldiger omgang met de bomen die we hebben, zal op den duur leiden tot een beter bomenbestand.

De hoofdstructuren binnen de gemeente Velsen worden gevormd door de hoofdontsluitingswegen die de verschillende kernen met elkaar verbinden. Aan de hand van de bestaande ruimtelijke situatie, het bestaande beleid, de kwaliteit van de eventueel aanwezige beplanting is bepaald welke ingrepen noodzakelijk zijn. Daarbij hebben de hoofdstructuren de hoogste prioriteit bij het vervangen. Deze structuren zijn het meest beeldbepalend en daarom van het grootste belang. Per kern is in het bomenplan een advies gegeven voor de aanpassingen aan deze hoofdstructuur, waarbij ook de boomsoort al is aangegeven.
Aan de hand van een inventarisatie is de kwaliteit van de laanbomen in de buurten bekeken en geanalyseerd. Dit heeft geresulteerd in een lijst met te vervangen lanen die weer is opgesplitst in aanpassingen op korte termijn, middellange en lange termijn. Voor de lanen in de woonwijken moet de soortkeuze nog worden gemaakt.

Monumentale bomen
Een boom wordt monumentaal genoemd als hij oud is en door zijn verschijning beeldbepalend en onvervangbaar is voor het karakter van de omgeving. Waardevolle bomen of herdenkingsbomen kunnen ook monumentaal worden genoemd. Deze bomen moeten tot het uiterste worden beschermd tegen ongewenste invloeden. Ook cultuurhistorische aspecten moeten gerespecteerd worden. Met name de Velserenderlaan, de voormalige oprijlaan naar landgoed Velserend, en de Valckenhoeflaan/ Burgemeester Weertsplantsoen als onderdeel van de voormalige buitenplaats Kennemergaarde moeten in ere worden hersteld cq. behouden blijven.

Controle en beheer
Het reguliere beheer van het laanbomenbestand heeft als doel, het in stand houden van een zo vitaal mogelijk bomenbestand ten bate van de leefbaarheid in Velsen en het waarborgen van de veiligheid van de Velsense bevolking. Met behulp van een jaarlijkse inspectie van laanbomen worden snoeilijst en rooilijst en "attentie bomen" lijst opgesteld. We moeten ernaar streven de jaarlijkse inspectie uit te breiden naar een inspectie van bomen langs fiets-, voet- en ruiterpaden die voornamelijk in de recreatieve gebieden liggen, zodat ook hier de veiligheid optimaal kan worden gewaarborgd. Het bomenbestand is ook onderhevig aan een groot aantal invloeden van buitenaf die incidenteel ingrijpen noodzakelijk maken. Inboeten, het vervangen van dood plantmateriaal, is een vorm van incidenteel beheer. Om tot een uniform beeld te komen is het noodzakelijk om oude lanen niet in te boeten maar in één keer te vervangen als 50 % van de bomen zijn weggevallen. Voor jonge lanen tot 10 jaar na aanplant moet worden ingeboet met steeds oudere bomen van dezelfde soort zodat de leeftijdsopbouw gelijk blijft. Een andere vorm van incidenteel beheer wordt gevormd door bestrijden van iepziekte. Iepziekte zorgt voor een enorme kaalslag als het niet efficiënt wordt bestreden. Het zo snel mogelijk verwijderen van de bomen, het verminderen van aanplant van iepziektegevoelige bomen en het geven van voorlichting aan particulieren zijn maatregelen die hieromtrent te nemen zijn. Ten slotte vormt het opheffen van gevaarlijke situaties ten gevolge van stormschade een onderdeel van het beheer.

Technische wensen en randvoorwaarden zijn geformuleerd om bij de aanplant van bomen tot een zo optimaal mogelijke situatie te komen. Bij de uitvoering van werken is het nodig bestaande bomen te beschermen. Maatregelen die genomen moeten worden zijn o.a. het beschermen van de stam, het voorkomen van opslag van materialen onder de kroon van de boom etc. Worden bomen beschadigd door welke oorzaak dan ook dan kan de waarde worden bepaald met behulp van de "verbeterde methode Raad". Deze rekenmethode is in de contracten en overeenkomsten met aannemers opgenomen. Ook bij advisering aan het college van burgemeester en wethouders over geschillen met betrekking tot gerooide of vernielde bomen, zal voor het bepalen van de waarde van de schade gebruik worden gemaakt van deze methode.

Bescherming
Bomen worden voornamelijk door middel van de Algemene Plaatselijke Verordening beschermd. In het kader van deze verordening moet iedereen die bomen wil kappen, een vergunning aanvragen. De kapvergunning is gerelateerd aan de Vogelwet, waarbij het kappen in een bepaalde periode is verboden. Ook is de kapvergunning gerelateerd aan Bouwvergunningen.

Kosten
Voor het onderhoud van alle laanbomen in Velsen is voor 2003 een bedrag gereserveerd van EUR 685.317,-- (incl. BTW). Voor 2004 t/m 2007 zal dit bedrag worden geïndexeerd volgens het landelijk percentage. Voor het vervangen van lanen is voor 2003 een bedrag van EUR 467.500,-- beschikbaar inclusief BTW en voorbereiding. Om de opgelopen achterstand in het bomenbestand in te halen is vanaf 2004 tot en met 2007 een bedrag van EUR 603.700,-- (incl. BTW en voorbereiding) per jaar nodig.