Gemeente Oss



1/4/2003 - Oss en Veghel: vervolgonderzoek ziekenhuiszorg

De colleges van B&W van de gemeenten Oss en Veghel hebben besloten gezamenlijk een objectief vervolgonderzoek uit te laten voeren naar de meest optimale organisatie van de ziekenhuiszorg in de regio. Dit is de eindconclusie naar aanleiding van de verkennende studie die op initiatief van de gemeente Oss is uitgevoerd door de heer dr. W.B. de Greve van De Greve & Partners uit Wassenaar.

Argumenten
Vanuit de gemeenten gezien ligt er op dit moment onvoldoende materiaal om een gedegen visie op de ziekenhuiszorg in de regio te kunnen formuleren. Daartoe ontbreken objectieve gegevens, en is het onderscheid tussen feiten en visies tot nu toe onduidelijk. Een illustratie hiervan is de bereikbaarheid: deze dient niet alleen uitgedrukt te worden in kilometers, maar ook in beleving. Verder zijn alternatieven voor nieuwbouw op één locatie niet beschikbaar of onvoldoende bekend.

Onderzoek
Het vervolgonderzoek is er op gericht om beide gemeenten een betrouwbaar overzicht te geven van de mogelijkheden om de ziekenhuiszorg in de regio optimaal in te richten. Daarbij komen in beginsel alle haalbare en denkbare opties aan de orde. De gemeenten moeten zo in staat zijn om een afgewogen oordeel te kunnen geven over de spreiding van de ziekenhuiszorg. De opdracht voor het vervolgonderzoek bevat de volgende elementen:
* Analyse van het beleid dat heeft geleid tot de visie nieuwbouw op één locatie.

* Een overzicht van alternatieve oplossingen en de beoordeling daarvan.

* De manier waarop tot een afweging en tot besluitvorming gekomen kan worden.

* De veranderende politieke visie op de spreiding van ziekenhuizen.

De rol van de grote ziekenhuizen in Nijmegen, Den Bosch en Eindhoven wordt in het onderzoek ook meegenomen.

De heer De Greve heeft in maart 2002 gerapporteerd aan de vaste kamercommissie voor volksgezondheid over de regionale spreiding van de ziekenhuizen en beschikt derhalve over relevante kennis. In mei 2003 wordt de rapportage verwacht van de heer De Greve.