Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Meldingsplicht SARS

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

POG/ZP 2.370.298

1 april 2003

Op mijn verzoek heeft het Outbreak Management Team (OMT) van de Landelijke Coördinatiestructuur Infectieziektebestrijding vrijdag 28 maart jl. gesproken over de vraag of er in verband met SARS aanvullende beleidsmaatregelen nodig zijn.

Het is voor de Nederlandse volksgezondheid van belang dat bij een vermoeden van SARS, zo spoedig mogelijk adequate maatregelen worden genomen. Verpleging in isolatie kan een essentieel onderdeel zijn van deze maatregelen. Bij weigeren van vrijwillige isolatie, wordt het door het OMT nodig geacht dat deze maatregel gedwongen kan worden opgelegd. Het OMT heeft mij daarom geadviseerd SARS onder de werkingssfeer van de Infectieziektenwet te brengen. Ik ben het met dit advies eens. Inmiddels is dan ook besloten SARS toe te voegen aan de ziekten onder categorie A van de Infectieziektenwet. Het besluit zal zo spoedig mogelijk in werking treden. De beroepsgroepen zullen over de consequenties van dit besluit worden geïnformeerd. De noodzakelijke informatie wordt hiertoe met spoed voorbereid.

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO adviseert reizigers om onnodige reizen naar Hong Kong uit te stellen. De reden hiervoor is dat er momenteel nog onduidelijkheid bestaat over de wijze waarop SARS zich daar verspreidt. Nederland heeft dit advies vanmiddag overgenomen. Inmiddels heeft een aantal Europese lidstaten, waaronder Zweden, Finland, Spanje, Frankrijk en Ierland, besloten reizigers te adviseren om ook onnodig reizen naar alle overige besmette gebieden uit te stellen. BZ overlegt met de resterende lidstaten of uitbreiding van het WHO-advies noodzakelijk wordt geacht.
Ontwikkelingen worden op de voet gevolgd en waar nodig verwerkt in het beleid.

In de bijlage vindt u ter informatie nog een korte stand van zaken.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

drs. Clémence Ross-van Dorp

Bijlage Meldingsplicht SARS
1.
Bijlage Meldingsplicht SARS
Folder, 1-4-2003

Om de folder op te halen: Zie het origineel http://www.minvws.nl/document...er=393&page=19463 .