Nuffic

Persbericht: Belang internationaal onderwijs
02-04-2003

Submit

Den Haag, 31 maart 2003

Het nationale belang van internationaal onderwijs

Internationaal onderwijs aan buitenlandse studenten en een internationale marketing van het hoger onderwijs leveren Nederland belangrijke economische, sociale en onderwijskundige voordelen op. Dit blijkt uit een onderzoek dat in opdracht van de Nederlandse Organisatie voor Internationale Samenwerking in het Hoger Onderwijs Nuffic door adviesbureau ECORYS-NEI is uitgevoerd. Het oplossen van knelpunten bij het vinden van gekwalificeerd personeel en het uitdragen van de boodschap Nederland kennisland in het buitenland zijn twee belangrijke effecten. Korte-termijn baten, zoals inkomsten uit collegegelden en levensonderhoud, zijn van secundair belang.

Het onderzoek wordt op donderdag 3 april gepresenteerd op het voor bestuurders van instellingen voor hoger onderwijs georganiseerde seminar Investeren of achterblijven: het nationaal belang van internationaal onderwijs.

In het studiejaar 1999-2000 studeerden naar schatting 28 duizend buitenlandse studenten in ons land. Dit aantal stijgt nog steeds. Steeds meer Nederlandse onderwijsinstellingen gaan over tot het aanbieden van internationaal onderwijs aan deze studenten. De noodzaak hiertoe is een gevolg van de (toenemende) internationale concurrentie tussen onderwijsinstellingen over de hele wereld en de vraag uit het bedrijfsleven naar internationaal georiënteerd personeel.

Het daadwerkelijk materialiseren van de voordelen van internationaal onderwijs vraagt een inspanning van zowel de onderwijsinstellingen als de overheid en het bedrijfsleven. Daarbij moet de kwaliteit van het onderwijs aan de buitenlandse studenten het leidende principe zijn en mag het vergroten van het aantal buitenlandse studenten geen doel op zich zijn. De onderwijsinstellingen moeten een goede kwaliteit en gedifferentieerd aanbod van internationale opleidingen bieden voor een redelijke prijs. De taken van de overheid liggen op het gebied van het verwijderen van barrières om in Nederland te komen studeren en werken, en het ondersteunen van onderwijsinstellingen bij het aanbieden van internationaal onderwijs. Voor het bedrijfsleven is een rol weggelegd in het aanbieden van beurzen en stages om talentvolle buitenlandse studenten naar Nederland te trekken.

Op het seminar Investeren of achterblijven, georganiseerd door de Nuffic met medewerking van het Ministerie van Economische Zaken/EVD, wordt het onderzoek van ECORYS-NEI in een breder perspectief geplaatst. Het Nederlandse beleid op het gebied van het werven van buitenlandse studenten en onderzoekers wordt vergeleken met dat in enkele andere EU-landen. Bovendien spreekt de Britse onderwijsmarketingexpert professor Colin Giligan. Hij zal de stelling verdedigen, dat een goede onderlinge coördinatie tussen de instellingen zelf bij hun marketingactiviteiten, alsmede duidelijke ondersteuning door de overheid, noodzakelijke elementen zijn in een succesvol onderwijsmarketingbeleid. Zon gezamenlijke aanpak leidde in het Verenigd Koninkrijk binnen enkele jaren tot de komst van vijftigduizend extra studenten uit het buitenland.

Meer informatie
Nuffic, Han van der Horst, tel. 070-4260213, Horst@nuffic.nl.


* Het nationale belang van internationaal onderwijs
* Nationale strategie internationale kenniseconomie
* Website en informatiecentrum waardering buitenlandse diploma's
* Nederland prijst zich uit de markt voor buitenlands talent
* Dit jaar wordt de miljoenste Erasmus beurs verleend
* Nationale week Studeren in het buitenland
* BISON Monitor 2001

* South African Technikon wins sustainability award
* OS schoeit hoger onderwijshulp op nieuwe leest
* Bachelor en mastergraden in het Nederlandse hoger onderwijs
* China krijgt Nederlands onderwijsinformatiecentrum