Actueel

Nieuwe vreemdelingenkamers Breda, Middelburg en Leeuwarden
Bron: Raad voor de rechtspraak 's-Gravenhage
Datum actualiteit: 31-03-2003

De afgelopen drie jaar zijn er bij negen rechtbanken in ons land Vreemdelingenkamers geïnstalleerd. Deze uitbreidingsfase wordt op 1 april 2003 voltooid met de start van drie nieuwe Vreemdelingenkamers bij de rechtbanken Breda, Middelburg en Leeuwarden. Daarmee vormen zij de laatste in de rij van rechtbanken waar vreemdelingenzaken worden behandeld. Alle negentien rechtbanken in ons land beschikken nu over een Vreemdelingenkamer.

PRODUCTIEF
In 2002 werden er door alle vreemdelingenkamers gezamenlijk in totaal 73.000 zaken afgedaan. Dat waren er bijna 15.000 (25%) meer dan gepland. Deze extra afdoening is voor een deel te danken aan het sneller productief worden van nieuwe vreemdelingenkamers en het relatief grote aantal `standaard' zaken dat is afgedaan zoals de periodieke toetsing in bewaringszaken. De instroom was vorig jaar groter dan de uitstroom. Daardoor is de voorraad verder toegenomen. Indien de instroom van het aantal asielzoekers de komende jaren laag blijft zal naar verwachting de voorraad vreemdelingenzaken gaan dalen. De vreemdelingenkamers kunnen dan de doorlooptijd van zaken uiterlijk per 2005 terug te brengen tot een half jaar. Als knelpunt in de afdoening wordt de beschikbaarheid van tolken gesignaleerd.

NEVENZITTINGSPLAATSEN
De vreemdelingenkamers functioneren als nevenzittingsplaatsen van de rechtbank `s-Gravenhage. Sinds 1994 is alleen deze rechtbank het bevoegde gerecht voor de afhandeling van vreemdelingen-zaken. Aanvankelijk was alleen een beperkt aantal rechtbanken buiten Den Haag als nevenzittings-plaats van de Haagse rechtbank aangewezen. Door de toestroom van zaken is het aantal nevenzittingsplaatsen geleidelijk verder uitgebreid naar andere rechtbanken.

RECHTSGEBIED
Het rechtsgebied heeft te maken met wisselende (veiligheids)situaties in andere landen. De kamers houden zich bezig met de toepassing van de Vreemdelingenwet. Naast bewaringszaken en asielzaken (een asielzoeker gaat in beroep tegen een dreigende uitzetting) behandelt de vreemdelingenkamer een groot aantal reguliere zaken, zoals het verkrijgen van een visum voor tijdelijk verblijf of toelating van buitenlandse familieleden in het kader van gezinshereniging. Het aantal arbeidsplaatsen binnen de vreemdelingenkamers bedraagt inmiddels 854 fte. Daarvan worden er ca. 200 bekleed door rechters.

HOGER BEROEP
Bij de rechtbank `s-Gravenhage bestaat sinds 1994 een Landelijk Stafbureau Vreemdelingenkamers
Deze werd aanvankelijk ingericht als rechtseenheidkamer bij gebrek aan hoger beroep. Inmiddels is hoger beroep bij de afdeling rechtspraak van de Raad van State mogelijk en heeft het stafbureau zich ontwikkeld als kenniscentrum en ter ondersteuning van de vreemdelingenkamers op het gebied van juridische en organisatorische coördinatie. Belangrijk onderdeel van het stafbureau is het CIV, de centrale inschrijving van zaken waarmee verdeling van zaken over de vreemdelingenkamers in het land kan worden gereguleerd. Dit voorkomt grote onderlinge verschillen in de instroom per vreemdelingenkamer.