Ingezonden persbericht


www.jeugdraad.nl

Persbericht

Utrecht, 31 maart 2003

Kamerleden strijden met jongeren

Inzet: een beter milieu

Energie besparen of minder consumeren. Hoe doe je dat eigenlijk? Foot Fight 2003, een wedstrijd georganiseerd door de Nationale Jeugdraad, daagt jongeren en politici uit om in 28 dagen zoveel mogelijk het milieu te ontlasten. De strijd tussen de 46 deelnemers van Foot Fight, waaronder vijf Tweede-Kamerleden, verschillende politici en voorzitters en bestuursleden van landelijke jongerenorganisaties, gaat vandaag van start. Het uiteindelijke doel? Binnen 28 dagen de grootste besparing bereiken. Staatssecretaris van Milieu, Pieter van Geel, steunt de deelnemers in hun aandeel om te strijden voor een beter milieu. Tijdens de startbijeenkomst op 12 maart heeft hij de deelnemers succes gewenst in hun strijd.

Ieder mens gebruikt een gedeelte van de ruimte op aarde. Alles wat men eet, aantrekt of koopt, wordt ergens geproduceerd en moet worden vervoerd. Dit kost energie en is van invloed op de hoeveelheid ruimte die iemand inneemt. Dat noemen we de mondiale voetafdruk, een model bedacht door de Canadese wetenschappers Wackernagel en Rees.

De gemiddelde Nederlander gebruikt 4,7 hectare ruimte per jaar (ongeveer 9,5 voetbalvelden). De hoeveelheid ruimte die beschikbaar is per persoon als we de aarde niet willen uitputten is 1,7 hectare. Dat is een aanzienlijk verschil. Onze voetafdruk moet dus omlaag. En dat kan. Eet wat minder vlees, gebruik minder zuivel, doe de lampen uit in een kamer waar je toch niet bent, kook met de deksel op de pan en pak eens wat vaker de fiets. Dit zijn nog maar een handjevol van de tips die de Jeugdraad de deelnemers meegeeft. Het is dus helemaal niet zo moeilijk.

De deelnemers, voornamelijk jongeren, vinden dat de Nederlandse voetafdruk omlaag moet en zijn ervan overtuigd dat dit kan. Zelf geven zij vast het goede voorbeeld. Onder deze deelnemers bevinden zich tevens vijf Tweede-Kamerleden, Diederik Samsom (PvdA), Boris van der Ham (D66), Liesbeth Spies (CDA), Mirjam Sterk (CDA) en Krista van Velzen (SP). Ook andere vertegenwoordigers van politieke partijen doen mee, zoals Reinier Koppelaar (Christenunie), Eske van Egerschot (VVD), Bas Pastoor (Jong@leefbaar.nl) en Driek van Vugt (SP). Daarnaast zetten bestuursleden en voorzitters van jongerenorganisaties zoals SIB (Studenten Internationale Betrekkingen), JMA (Jongeren Milieu Aktief), Schone Kleren Kampagne en IVN-jong zich in om de wedstrijd te winnen.

Vier weken lang zetten alle deelnemers stappen naar een verkleining van hun mondiale voetafdruk. Iedere week houden zij bij hoeveel energie en ruimte zij besparen. Dit is te volgen op de speciale website www.voetafdruk.nl. Zo laten zij aan hun achterban, maar ook aan andere jongeren, zien dat je best milieubewuster kan leven zonder er veel moeite voor te doen.

Vandaag gaat voor de deelnemers hun eerste besparingsdag in. Over 28 dagen zullen we zien of de politici beter hebben gepresteerd dan de deelnemende jongeren. Op 21 juni 2003 zal de winnaar bekend worden gemaakt tijdens een speciale slotbijeenkomst in Utrecht. De winnaar is de deelnemer die zijn of haar voetafdruk relatief het meest heeft weten te verkleinen.