Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu
Persberichten
Tabaksingrediënten maken roken nog
schadelijker 31 maart 2003
Aldehyden, stoffen die vrijkomen tijdens het verbranden van tabak,
zijn veel schadelijker voor de gezondheid dan tot nu toe werd
aangenomen. Bovendien komen bij het roken meer van deze stoffen vrij
door toedoen van ingrediënten die aan tabak worden toegevoegd. Dat
blijkt uit een onderzoek van het RIVM waarbij voor het eerst alle
beschikbare wetenschappelijke literatuur over dit onderwerp bij elkaar
is gebracht.
Dat tabaksrook duizenden stoffen bevat die veelal schadelijk zijn voor
de gezondheid is bekend. Het literatuuronderzoek van het RIVM levert
echter nieuwe inzichten op over de schade die aldehyden toebrengen aan
de luchtwegen. Aldehyden komen in grote hoeveelheden voor in
tabaksrook en zijn mede afkomstig van aan tabak toegevoegde stoffen
zoals honing en zoethout preparaten.
Het onderzoek levert verder een nieuwe onderzoeksmethode op waarmee de
effecten van aldehyden op de luchtwegen veel nauwkeuriger kunnen
worden bepaald. Het RIVM is op dit moment bezig met nader onderzoek
naar tabak met deze nieuwe methode.
De schade die aldehyden veroorzaken uit zich in een verhoogde
weerstand van de luchtwegen waardoor de ademhaling bemoeilijkt wordt
en in een ernstige beschadiging van de luchtwegen. In proefdieren en
daarmee waarschijnlijk ook in rokers, veroorzaken acetaldehyde en
formaldehyde kanker in de bovenste luchtwegen. Opmerkelijk is dat er
in de literatuur veelal wordt uitgegaan van lange blootstellingen aan
relatief lage concentraties. Rokers worden echter blootgesteld aan
hoge piekconcentraties. Daarmee wordt de in de literatuur beschreven
schade naar verwachting sterk onderschat. In het experimenteel
onderzoek dat het RIVM momenteel uitvoert, wordt wel uitgegaan van
deze hoge piek-blootstelling.
Uit het onderzoek blijkt voorts dat nauwkeuriger in kaart gebracht zou
moeten worden welke bijdrage aan tabak toegevoegde suikers en andere
ingrediënten leveren aan de hoeveelheden aldehyden in de rook.
Ingrediënten waarvan wordt aangetoond dat ze de concentratie aldehyden
in rook verhogen, vergroten de gezondheidsschade.
EINDE BERICHT
---
Dit onderzoek maakt deel uit van breder onderzoek binnen het RIVM dat
in kaart brengt welke bijdrage toevoegingen leveren aan het
gezondheidschadende en verslavende effect van tabaksproducten. Het
meerjarig onderzoeksproject is gestart op 1 januari 2001.
Nederland levert hiermee zijn bijdrage aan het continue proces van
productbeoordeling en evaluatie dat door de Europese Unie is
geïnitieerd door richtlijn 2001/37/EG. Deze richtlijn is
geïmplementeerd in de Nederlandse tabakswet.
De Wereldgezondheidsorganisatie ondersteunt het streven naar zinvolle
productregulering.
Uitgangspunt is het streven om de verslavende en gezondheidsschadende
werking van tabaksproducten zoveel als mogelijk te beperken. Een
belangrijke manier om dit te realiseren is het reguleren van in
tabaksproducten verwerkte ingrediënten (additieven).
Het onderzoek binnen het RIVM, in opdracht van het ministerie van VWS de directie Preventie en Openbare Gezondheidszorg (POG) en de Voedsel en Waren Autoriteit - Keuringsdienst van Waren (VWA-KvW), levert een bijdrage aan het Europese en mondiale streven om het roken te ontmoedigen en te komen tot een zinvolle productregulering.
Postbus 1, 3720 BA Bilthoven, T:030-2749111, F:030-2742971