Persbericht 26 maart 2003
Werkbezoek Voedselveiligheid in de Horeca
WOERDEN, 26 maart 2003 - Op vrijdag 28 maart nemen CDA-kamerleden
Magreet Smilde, Joop Atsma, Rendert Algra een kijkje in de keuken van
de horecaondernemer. De volksvertegenwoordigers worden door Koninklijk
Horeca Nederland geconfronteerd met de hoeveelheid aan regels en
wetten, waaraan horecaondernemers moeten voldoen als het gaat om
voedselveiligheid en de hoge administratieve lastendruk.
Het programma begint om 13.30 uur met een rondleiding op Landgoed
Lauswolt, Van Harinxmaweg 10 in Beesterzwaag.
Als gevolg van voedselschandalen, crises als BSE en MKZ en de
ijzersterke positie van consumentenorganisaties hebben de Nederlandse
en Europese regelmakers besloten het voedselproces "van grond tot
mond" te willen beheersen en het liefst álle risico's uit te sluiten.
Het resultaat: ons voedsel is nog nooit zó veilig geweest!
Koninklijk Horeca Nederland vindt veilig voedsel een groot goed, maar
vindt ook dat er zo langzamerhand wel voldoende regels zijn op dit
gebied. De horeca wordt nogal eens over één kam geschoren met de
levensmiddelenindustrie en -detailhandel. Met als gevolg nauwelijks
uitvoerbare regels. Zo moet een horecaondernemer al na twee uur een
versgebakken appeltaart weggooien. Die is dan nog niet eens goed op
smaak.
Ook is het niet meer mogelijk nog een uitsmijter te serveren zonder de
salmonellaregels te overtreden. Tijdens dit werkbezoek zal Koninklijk
Horeca Nederland laten zien hoe de veiligheid van voedsel in de horeca
gewaarborgd wordt, en welke mogelijkheden en beperkingen er zijn om
dit proces te verbeteren.
Programma, deel I
Bilderberg Landgoed Lauswolt Bilderberg Landgoed Lauswolt,
Van Harinxmaweg 10
9244 CJ Beesterzwaag
telefoon 0512 - 38.12.45
fax 0512 - 38.14.96
e-mail lauswolt@bilderberg.nl
website: www.lauswolt.nl
13.30 - 14.00 uur Tijdens de rondleiding door het bedrijf zullen
medewerkers van Koninklijk Horeca Nederland en dhr. Cramer van
Landgoed Lauswolt iets vertellen over voedselhygiëne in de horeca en
de huidige issues die zich op dit terrein voordoen.
Programma, deel II
Petit restaurant De Vergulde Turf Petit restaurant De Vergulde Turf
Hoofdstraat 37
8401 BV Gorredijk
website: www.deverguldeturf.nl
14.30-15.30 uur Dhr. De Jong laat zien hoe regels in de praktijk
uitwerken in een klein restaurantbedrijf. Tijdens dit onderdeel komt
de hoge administratieve lastendruk van kleine horecaondernemers aan de
orde.
15.30 uur Afsluiting werkbezoek
Namens Koninklijk Horeca Nederland zullen beleidsmedewerker Ramona
Bakker en Sectormanager Restaurants Harm Heeres aanwezig zijn.
Vertegenwoordigers van de pers zijn van harte uitgenodigd dit
werkbezoek bij te wonen. Wilt u zo vriendelijk zijn u op te geven bij
Ramona Bakker,
06 - 51 58 08 41.
Noot voor de redactie -