Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Burger tevreden over aandacht voor fileproblematiek

Nederlanders vinden verkeersveiligheid zeer belangrijk en zijn naar verhouding te spreken over het verkeersveiligheidsbeleid van de overheid. Maar hoewel ze zien dat de overheid al veel in de veiligheid op de weg investeert, vragen ze nog meer aandacht voor dit thema. Dat blijkt uit de eerste Belevingsmonitor Rijksoverheid, die in opdracht van de regering is uitgevoerd.

Elke maand wordt aan circa 800 Nederlanders gevraagd in hoeverre zijn bepaalde issues belangrijk vinden, in hoeverre zij zien dat de overheid zich met die issues bezighoudt en hoe tevreden zij zijn over het gevoerde beleid. In tegenstelling tot andere onderzoeken worden de uitkomsten direct openbaar gemaakt.

Op het gebied van Verkeer en Waterstaat komen de themas veiligheid in het verkeer op de weg, geweld en agressie in het openbaar vervoer, aantrekkelijkheid en kwaliteit van het openbaar vervoer, files en langzaam rijdend verkeer op snelwegen en het geregeld en op tijd rijden van treinen aan bod.

Uit het onderzoek blijkt onder meer dat de aandacht van de regering voor de fileproblematiek voldoet aan de verwachting van de burgers. Wel vindt 64 procent van de ondervraagden dat de verkeersregels strenger gehandhaafd moeten worden. Waarschijnlijk heeft dit hoge percentage met de toegenomen agressie in het verkeer te maken. Zaken als bumperkleven, te hard rijden en door rood licht rijden zijn een doorn in het oog.
Verder vinden burgers dat de overheid te weinig doet aan de sociale veiligheid in tram, bus, metro of trein. Daarnaast oordeelt zon tachtig procent negatief over de aantrekkelijkheid en de punctualiteit van het openbaar vervoer.

Aanleiding voor de monitor vormde het rapport van de adviescommissie Wallage over de toekomst van de overheidscommunicatie. Uit dit rapport volgde een actieprogramma, gericht op het meer betrekken van burgers bij het overheidsbeleid en het verbeteren van de communicatie en de relatie met de burger.

Kijk voor meer informatie en de volledige inhoud van de Belevingsmonitor op de
Regeringssite