Gemeente 's-Hertogenbosch

27-03-2003

Samenwerkingsovereenkomst daderhulpverlening ondertekend

De vijf betrokken organisaties: Maatschappelijke Dienstverlening, Maatschappelijke Opvang/ Vrouwenopvang, Slachtofferhulp, GGZ en het Jeroen Bosch Ziekenhuis locatie Carolus hebben vandaag een samenwerkingsovereenkomst getekend in het kader van de Daderhulpverlening. Daarmee maken zij zichtbaar, verantwoordelijkheid te nemen om gezamenlijk te werken aan een veiligere samenleving. Medewerkers zijn getraind en ontvangen hiervan een certificaat. Zij zijn in staat om gezamenlijk hulp te verlenen aan mensen, die onvoldoende hun eigen grenzen kennen en hier ook naar handelen. Hiermee wordt in 's-Hertogenbosch een eerste stap gezet om de meest voorkomende geweldsvorm in onze samenleving daadwerkelijk aan te pakken.

Huiselijk geweld
Op 27 maart 2003 vindt de officiële start plaats van de Daderhulpverlening, als onderdeel van het project Huiselijk Geweld, waarvan de uitvoering 1 mei 2002 is gestart in de gemeente 's Hertogenbosch. Huiselijk geweld is de meest voorkomende geweldsvorm in onze samenleving. Bij geen enkele geweldsvorm vallen zo veel slachtoffers als bij huiselijk geweld. Afname van het geweld in onze samenleving kan alleen worden gerealiseerd als geweld in de privé-sfeer krachtig wordt aangepakt. De overheid hecht veel waarde aan deze krachtige aanpak, als onderdeel van een veiligere samenleving, niet alleen in de publieke ruimte, maar ook achter de voordeur.

Aandacht en energie voor daderaanpak
Vanuit de visie geen daders, geen geweld heeft de gemeente 's-Hertogenbosch gekozen om extra veel aandacht en energie te steken in daderaanpak, omdat slachtoffers daarmee het eerst gebaat zijn. Meldingen en aangiften zullen niet meer individueel aandacht krijgen, maar zullen worden bekeken binnen de relatie. Veel mensen die hun partner bedreigen of geweld tegen hem gebruiken komen in een spiraal terecht. Zij grijpen steeds sneller en vaker naar de oplossing van geweld. Vaak doen ze dat omdat ze diep in hun hart bang zijn dat hun relatie stuk loopt en dat hun partner bij hen weggaat. Meestal is het gevolg averechts: hoe harder iemand met geweld probeert zijn partner bij zich te houden, hoe banger die wordt en hoe meer redenen hij of zij heeft om weg te lopen. Geweld in huwelijk of relatie levert daarom nooit winnaars op. Alleen verliezers: men verliest elkaar en soms ook de kinderen.

"De Aanpak"
In het najaar 2002 zijn medewerkers vanuit vijf organisaties getraind vanuit de landelijke organisatie Transact om meer inzicht te krijgen in de mechanismen van geweld én om vanuit een melding, een aangifte of een opvangsituatie de beide partners te motiveren deel te gaan nemen aan een hulpverleningstraject, genaamd de Aanpak.

In dezelfde periode werden er binnen de politie ook honderden medewerkers opgeleid om niet langer geweld binnen een relatie te sussen en het daarbij te laten. De methode van deze Aanpak wordt vanuit het Ministerie van Justitie momenteel in drie steden uitgezet: Amsterdam, Zwolle en 's Hertogenbosch. Ervaringen hiermee zullen in een latere fase in andere steden worden gebruikt in het kader van de landelijke aanpak van Huiselijk Geweld.