Voedingscentrum
Bestrijdingsmiddelen aangetroffen op druiven
27 maart
Het ANP meldt dat uit een TNO-onderzoek blijkt dat in 2002 op druiven
van supermarktketens Aldi en Lidl meer resten bestrijdingsmiddelen
zijn aangetroffen dan wettelijk wordt toegestaan. In het bericht over
dit onderzoek wordt niet vermeld om welke hoeveelheden
bestrijdingsmiddelen het gaat. Deze informatie is van belang omdat
juist de hoeveelheid die iemand binnenkrijgt, bepaalt in hoeverre een
bestrijdingsmiddel schadelijk is. Over het algemeen is het eten van
een product met meer resten bestrijdingsmiddelen dan wettelijk is
toegestaan, niet direct gevaarlijk. Dat komt door de ruime
veiligheidsmarge in de wettelijke norm. Een overschrijding van de
wettelijke norm leidt daarom zelden tot hoeveelheden die schadelijk
zijn voor de consument.
Het betreffende onderzoek is eind 2002 uitgevoerd in opdracht van
onder andere Stichting Natuur & Milieu en consumentenorganisatie Goede
Waar & Co. Deze organisaties hebben de supermarktketens gevraagd om
maatregelen ter voorkoming van dit soort overschrijdingen. Dit
onderzoek zegt niets over de mate waarin de druiven die nu te koop
zijn resten bestrijdingsmiddelen bevatten.
Bescherming van producten
Bestrijdingsmiddelen worden in de land- en tuinbouw gebruikt om de
oogst te beschermen tegen onder andere schimmels, onkruid en insecten.
Dit verhoogt de opbrengst en kwaliteit en heeft een lagere prijs van
de producten tot gevolg. Er gelden strenge regels voor de toelating en
het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Ook zijn de maximale
hoeveelheden van resten bestrijdingsmiddelen in producten wettelijk
vastgelegd. Op deze wettelijke normen wordt gecontroleerd. Bij gebruik
volgens de regels is het risico van resten bestrijdingsmiddelen op
groenten en fruit zo gering dat het niet schadelijk is voor de
gezondheid.
Variatie verkleint het risico
Een gevarieerde consumptie van groenten en fruit maakt de kans op te
veel bestrijdingsmiddelen nog kleiner. Variatie beperkt daarnaast de
kans op eventuele schadelijke gevolgen van een incidenteel verkeerd
product. Ook verkleint het eten van voldoende groente en fruit de kans
op hart- en vaatziekten en een aantal vormen van kanker. Het
Voedingscentrum is voorstander van een zo beperkt mogelijk gebruik van
bestrijdingsmiddelen.