Politie Twente

Gezamenlijk Persbericht Staatsbosbeheer en Politie Twente

Maart 2003

Hogere boetes voor overtredingen in natuurgebieden Twente Noord-Oost

Bepaalde natuurgebieden in Noord-Oost Twente zijn uniek in Nederland. Het kleinschalig landschap gelegen op de stuwwal kenmerkt zich door een afwisseling van heideterreinen, brongebieden; akkers; schraalgraslanden; houtwallen en bossen. Een gebied dat je het idee geeft in het buitenland te zijn. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze gebieden in ons dichtbevolkte land vele toeristen en recreanten aantrekken en er bepaalde regels gelden om het gebied voor alle gebruikers aantrekkelijk te houden.

Een aantal dieren en planten die er voorkomen zijn erg zeldzaam, zo broedde er vorig jaar de prachtige ijsvogel en de wespendief en werd de beekprik diverse keren waargenomen. Ook de hazelworm; levendbarende hagedis en zandhagedis profiteren van deze natuurgebieden. Vanwege de afwisseling in dit landschap is het een uniek wandelgebied, maar tevens ook een zeer verstoringsgevoelig gebied.

Om verstoring van deze gebieden zoveel mogelijk te beperken vragen wij de recreanten regels in acht te nemen om deze gebieden voor de toekomst te behouden. Om deze regels te handhaven is in overleg met het Openbaar Ministerie een verhoogd sanctietarief afgesproken voor overtredingen. Dit betekent dat de sancties bij bepaalde overtredingen meer dan verdubbeld zullen worden. Het gaat hier om het overtreden van art. 461 van het Wetboek Strafrecht, het lopen op verboden grond. Op borden staat aangeven of het om een gebied gaat waar artikel 461 SR van kracht is. De volgende verhoogde transactietarieven zijn vastgesteld: Voetgangers 54 euro
Bromfiets 113 euro
Loslopende hand 68 euro
Fietsers 68 euro
Auto/Motor 226 euro
De natuurgebieden waar het verhoogde sanctietarief voor gelden zijn: Het Springendal; Dal van de Mosbeek; Vasser grafveld; Het Hazelbekke en de Tutenberg. Vanaf 1 april 2003 zullen de verhoogde sanctietarieven gehanteerd worden.

Hiermee hopen de natuurbeheerders dat het oneigenlijk gebruik zoveel mogelijk wordt teruggedrongen om zo extra bescherming te bieden aan kwetsbare soorten, zodat iedereen nog lang kan genieten van dieren en planten die in Nederland steeds zeldzamer worden. Verder wordt verwacht dat de bezoekers minder overlast ondervinden van bezoekers die zich niet aan de regels houden. Regelmatig komen er klachten van recreanten en omwonenden over het oneigengebruik van deze gebieden.


---