TNO Arbeid
Aanpak werkstress en burnout door hulpverleners
Vandaag vindt in congrescentrum De Eenhoorn in Amersfoort het symposium 'Preventie van verzuim als gevolg van werkstress, burnout en overige psychische klachten' plaats. Dr. Irene Houtman en dr. John Klein Hesselink geven een bijdrage over respectievelijk 'Aandacht voor werkdruk en het voorkomen van uitval wegens psychische klachten' en 'De aanpak van werkstress en burnout: de stap van werknemer naar organisatie'.
Achtergronden, instrumenten en interventies
Klein Hesselink buigt zich bijvoorbeeld over de vraag hoe hulpverleners, naast het reduceren van de klachten bij werknemers, de werksituatie bij de problematiek kunnen betrekken.
In zijn betoog zet hij uiteen dat externe deskundigen invloed op het organisatieproces kunnen hebben door:
* de werknemer te helpen met het zoeken naar individuele oplossingen, zonder daarbij als hulpverlener of trainer in de werksituatie te treden;
* het inschakelen van derden, zoals vertegenwoordigers van de ondernemingsraad, bestuurders van vakbonden, arbodienst medewerkers of organisatieadviseurs voor het zoeken naar oplossingen;
* organisaties te benaderen voor samenwerking bij oplossingen op organisatieniveau;
* organisatieoverstijgende oplossingen te zoeken, zoals het aansluiten bij branchegerichte aanpakken;
* advisering aan ondernemers en organisaties om hen te wijzen op de nadelige gevolgen van stress en burnout voor de bedrijfsvoering en de structurele aanpak daarvan.