Gemeente Amersfoort

Aantal meldingen schoolverzuim neemt fors toe

datum: 25 maart 2003

De leerplichtambtenaren reageren de laatste jaren snel en adequaat op alle meldingen van (dreigend) verzuim en schooluitval. Dit voorkomt in een groot aantal gevallen zorgwekkend verzuim. Het motiveert scholen ook om (dreigend) schoolverzuim tijdig te melden. In het schooljaar 2001 - 2002 kwamen 782 meldingen binnen tegen 430 meldingen in het schooljaar daarvoor. Dit blijkt uit het Leerplichtverslag.

Soorten verzuim
Schoolverzuim is onder te verdelen in drie soorten: · absoluut verzuim: de leerplichtige leerling staat niet ingeschreven op een school;
· relatief verzuim: de leerling staat wel ingeschreven, maar bezoekt de school (tijdelijk) niet of onregelmatig;
· dreigend verzuim: omstandigheden kunnen ertoe leiden dat de leerling gaat verzuimen (dit uit zich bijvoorbeeld in 'uurtjes pikken'). Bij de 782 meldingen gaat het in 4% van de gevallen om absoluut verzuim, 26% is relatief verzuim en 70% dreigend verzuim. Het is positief dat dreigend verzuim zo vaak gemeld wordt. Zo worden de leerplichtambtenaren in een vroeg stadium bij het verzuim van leerlingen betrokken. Zij stellen dan alles in het werk om zorgwekkend verzuim of schooluitval te voorkomen.

Problematiek zwaarder
De problematiek waar de leerplichtambtenaren mee te maken krijgen is in vergelijking met voorgaande jaren zwaarder geworden. Een éénmalig vermanend gesprek met de ouders/verzorgenden en vanaf 12 jaar ook met de leerling zelf is vaak niet meer voldoende om de leerling terug op school te krijgen. De samenwerking met andere betrokken organisaties wordt daardoor steeds belangrijker. Bij dit netwerk zijn onder meer de Werkgroep Uitbreiding Leerlingenzorg, Bureau Jeugdzorg, de GGD, Nieuwkomers- en Vluchtelingenwerk, het Blijf van m'n Lijf Huis, Banenplan en het Trajectbureau betrokken.

16- en 17-jarigen
Deze leerlingen verzuimen in verhouding vaker. Circa één op de tien heeft contact gehad met een leerplichtambtenaar. Bij 17-jarigen gaat het vaker om absoluut verzuim, bij 16-jarigen om relatief verzuim. Problemen bij de overgang naar de middelbare school kunnen hierbij een rol spelen. Een aantal leerlingen heeft moeite met zelfstandig leren. Ook de lokroep van het bedrijfsleven is een oorzaak van voortijdig schoolverlaten. Die oorzaak neemt naar verwachting af door de huidige economische situatie. Bij (dreigende) schooluitval worden deze leerlingen doorverwezen naar het Trajectbureau. Daar krijgen zij een op maat gesneden traject naar een opleiding of als dit niet mogelijk is naar werk aangeboden.