Gemeente Capelle a/d IJssel

Uit de collegevergadering van 25 maart 2003

Op dinsdag 25 maart 2003 heeft het college van burgemeester en wethouders onder andere de volgende besluiten genomen:

Burgerhandvest Zo zijn onze manieren
Het college heeft de tekst vastgesteld van het Burgerhandvest Zo zijn onze manieren. Ook heeft het college ingestemd met het toetsingskader. In het Burgerhandvest is vastgelegd wat de gemeente levert aan de Capelse burger (producten) en wat de burger van de gemeente mag verwachten (servicenormen). Daarmee wordt inhoud gegeven aan een van de toezeggingen uit het collegewerkplan. Het Burgerhandvest vermeldt ca. 90 producten.

Jaarverslag interne klachtregeling 2002
Het college heeft het concernjaarverslag interne klachtregeling 2002 vastgesteld. De gemeentelijke klachtregeling bestaat uit een interne en een externe procedure. Volgens de interne procedure worden klachten eerst behandeld en beoordeeld door de gemeente zelf. Voor de uitvoering hiervan zijn per sector van de gemeentelijke organisatie klachtencoördinatoren aangesteld. Als de klager niet tevreden is over de behandeling van de klacht, dan kan hij of zij de klacht voorleggen aan de (externe) gemeentelijke Ombudsman. Uit het jaarverslag over de interne klachtregeling in 2002 blijkt dat het klachtenniveau vrijwel op hetzelfde niveau ligt als vorig jaar. 80% van de afgehandelde klachten is afgedaan binnen de wettelijke termijn van zes weken. Het jaarverslag wordt geagendeerd voor de vergadering van de commissie Bestuurszaken van 14 april, samen met het jaarverslag van de gemeentelijke Ombudsman. Begin april 2003 biedt de Ombudsman beide verslagen aan aan de gemeenteraad.

Bestuursopdracht onderzoek besluitvorming inzake al dan niet verwerven Blinkertcomplex
Op 3 december 2002 heeft het college een bestuursopdracht vastgesteld om een onderzoek uit te voeren naar de besluitvorming in raad en college rond het al dan niet verwerven van het Blinkertcomplex. Dit naar aanleiding van vragen van de raad op 28 oktober 2002. Het onderzoeksrapport is onlangs afgerond en het college heeft besloten de conclusies uit het rapport over te nemen en de aanbevelingen te onderschrijven. Het rapport wordt direct na besluitvorming toegezonden aan de raad.

Startnotitie herbezinning wijk- en buurtbeheer Het college heeft ingestemd met de concept-startnotitie Herbezinning op het wijk- en buurtbeheer in Capelle aan den Ijssel. In deze notitie wordt ondermeer ingegaan op de bevoegdheden van de Wijk Overleg Platforms, de rol van de wijkcontactfunctionaris en de noodzaak van bewonersondersteuning. De startnotitie vormt onderdeel van de totale discussie over wijk- en buurtbeheer. Meningen van onder andere WOP-vertegenwoordigers en leden, WoningPartners, Politie en Stichting Jongerenwerk vormen een evenzo belangrijke basis voor de discussie. De discussie moet leiden tot een einddocument wat door de diverse partijen wordt onderschreven. Voor het begeleiden van de discussie over het einddocument is een bedrag van 4.000 euro nodig. Het college heeft ingestemd met dekking hiervan uit het algemene budget wijk- en buurtbeheer. Belangrijk onderdeel van de startnotitie is het ontwikkelen van de WOPs van een klankbordgroep naar een organisatie met gekwalificeerd adviesrecht. Op deze manier kan beter invulling worden gegeven aan het idee van interactief beleid en de uitvoering hiervan op wijkniveau. De startnotitie wordt geagendeerd de eerstkomende vergadering van de commissie Ruimte.

Reactie voorontwerp Regionaal Verkeers- en Vervoersplan (RVVP) Het dagelijks bestuur van de Stadsregio Rotterdam heeft de gemeente haar standpunt gevraagd over het voorontwerp van het Regionaal Verkeers- en Vervoersplan (RVVP). Het college heeft ingestemd met het verzenden van de opgestelde reactie aan het dagelijks bestuur van de Stadsregio. Het college kan zich in grote lijnen vinden met de beleidslijnen uit het voorontwerp. Voor een aantal punten vraagt het college extra aandacht. Zo vraagt het college onder meer om meer rekening te houden met milieu-aspect bij de keuze welke wegen voor subregionale route in aanmerking komen. In tegenstelling tot het voorontwerp dat zowel de Capelse weg als de Prins Alexanderlaan een subregionale functie toekent, is het college van mening dat primair de Prins Alexanderlaan een dergelijke functie moet hebben. Tevens stelt het college voor om ook de mogelijkheden voor een grootschalige P+R-locatie in de Krimpenerwaard te onderzoeken. Ook een directe busverbinding vanuit de Krimpenerwaard met station Alexander is wenselijk. Het college benadrukt de noodzaak van onderzoek en uitvoering van maatregelen om de doorstroming op de lokaties Kralingseplein en Algeracorridor te verbeteren. Ook wordt gewezen op een toekomstig doorstromingsprobleem rondom het Hoofdwegplein. Tot slot wordt in de brief gepleit om in het RVVP het Rivium als halteplaats op te nemen voor de Fast Ferry. De brief is ter kennisname aangeboden aan de raadscommissie Ruimte van 19 maart 2003.

Europees subsidieverzoek Interreg IIIB (Vuykterrein) Het college heeft voor de ontwikkeling van het Vuykterrein ingestemd met een hernieuwd subsidieverzoek Interreg IIIB bij de Euroepese Unie en heeft de Letter of Intent (intentiebrief) ondertekend. De raad wordt geïnformeerd over dit nieuwe subsidieverzoek. Een hernieuwd subsidieverzoek is onder meer nodig omdat de Europese Unie minder subsidie beschikbaar stelt voor het betreffende project.

SEV-regeling voor begeleid wonen Arubaanse en Antilliaanse jongeren

Het Ministerie van Justitie heeft ingestemd met de subsidieaanvraag van de gemeente voor de implementatie van het project Un Bon Paso Pa Futuro. De gemeente krijgt hiervoor 359.750,-. Het college heeft daarom ingestemd met het starten van de uitvoering van dit project.

Un Bon Paso Pa Futuro valt onder de regeling Stimulering Experimentele Volkshuisvesting (SEV). De gemeente wil samen met Woningpartners twintig wooneenheden in Schollevaar realiseren waarin kansarme Antilliaanse en Arubaanse jongeren begeleid kunnen wonen. Met het ondertekenen van het huurcontract gaat de jongere de verplichting aan om aan activiteiten deel te nemen voor school en/of werk.

Verslag informele informatieavond bouwplan Van Kinsbergenstraat 1-1a en opstarten inspraakprocedure
Het college heeft kennisgenomen van het verslag van de informele informatieavond over het bouwplan Van Kinsbergenstraat. Het verslag wordt ter kennisname gestuurd aan de raadscommissie Ruimte. Ook is besloten de inspraakprocedure rondom dit bouwplan te starten en de bewoners hiervan per brief op de hoogte te stellen.

Verkoop bouwgrond t Zandrakpark (grondstuk B) Het college heeft besloten twee grondstukken van het Zandrakpark met een totale grootte van 373m2 te verkopen aan Amstelland Ontwikkeling Wonen B.V. Dit besluit zal op de agenda van de raadscommissie Ruimte worden geplaatst onder het kopje mededelingen.

Verkoop van enkele percelen bouwgrond in Fascinatio Het college heeft besloten een aantal percelen bouwgrond in Fascinatio te verkopen aan Bouwfonds Ontwikkeling B.V. De percelen worden bebouwd met 107 koopwoningen. Dit besluit zal op de agenda van de raadscommissie Ruimte worden geplaatst onder het kopje mededelingen.