Openbaar Ministerie

Den Haag, 25 maart 2003

Transactie van 675 duizend euro voor Getru Koeltransport BV

Getru Koeltransport BV te Roelofarendsveen heeft een transactie van 675 duizend euro betaald aan justitie. Het bedrijf voorkomt hiermee verdere strafvervolging door het Openbaar Ministerie te Den Haag. Het Openbaar Ministerie verdenkt Getru BV ervan in de periode van begin 1994 tot eind 1998 onjuiste aangiften omzetbelasting te hebben gedaan en valsheid in geschrift te hebben gepleegd. Daardoor zou Getru BV de Belastingdienst voor een bedrag van ruim 1,1 miljoen euro (ongeveer 2,5 miljoen gulden) hebben benadeeld. Dit bedrag heeft Getru BV inmiddels bij de Belastingdienst 'in depot' gestort, hangende een fiscale procedure over de belastingschuld.
De twee directeuren van Getru BV hebben eveneens transacties (elk ten bedrage van 25 duizend euro) betaald aan justitie; zij worden ervan verdacht leiding te hebben gegeven aan de feiten waarvan Getru BV wordt verdacht.
Het OM kiest onder de gegeven omstandigheden voor afdoening door middel van een transactie omdat het, mede in het licht van het tijdsverloop, niet verwacht dat de rechtbank in de zaken tegen de directieleden nog een gevangenisstraf zal opleggen en directe voldoening van de bedragen zeker is. Bovendien bespaart afdoening van de zaak door het OM zelf de schaarse zittingscapaciteit van de meervoudige kamer van de rechtbank.
Het OM bood betrokkenen eerder de mogelijkheid de zaak met een schikking af te doen. Dat voorstel werd niet geaccepteerd omdat een persbericht als onderdeel van de transactie het imago van de onderneming te zeer zou schaden. Recentelijk kwamen Getru BV en directie terug op dit standpunt. In de tussengelegen periode vonden getuigenverhoren bij de rechter-commissaris plaats, hetgeen mede het lange tijdsverloop van deze procedure verklaart.