Ingezonden persbericht

PERSBERICHT


Consument wil informatie over productie voedsel

Consumenten hebben bij aankoop van voedsel behoefte aan informatie over de wijze waarop dit wordt geproduceerd. Zo wil men weten of het voedsel zonder kinderarbeid is geproduceerd (67%), of het diervriendelijk is geproduceerd (49%) en of het milieuvriendelijk is geproduceerd (44%). Dit blijkt uit consumentenonderzoek dat het Erasmus Food Management Instituut (EFMI) heeft uitgevoerd voor het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de koepelorganisatie van de Nederlandse supermarkten. Het CBL presenteert de uitkomsten van het consumentenonderzoek tijdens het CBL-voedselveiligheidsdebat op dinsdagochtend 25 maart op de Nationale Food Week in de Jaarbeurs te Utrecht. Opvallend is dat bijna tweederde van de consumenten, als men de keuze heeft, liever Nederlandse dan buitenlandse producten eet.

De behoefte aan meer informatie is vooral het geval bij dierlijke producten zoals kip (79%), vlees (78%) en eieren (64%). Men wil het liefst op de verpakking/het etiket of bij het schap de informatie krijgen (resp. 89 en 77%). Ook het huisblad van de supermarkt scoort hoog met 62%. Het supermarktpersoneel vindt men minder geschikt om de informatie over te brengen (21%).

Supermarkten werken momenteel aan allerlei certificeringsprogramma's die de transparantie en voedselveiligheid in de keten moeten vergroten. Een bekend initiatief van de gezamenlijke Europese supermarkten is het EurepGap-programma waarbij voorwaarden zijn opgesteld voor de productie van aardappelen, groente en fruit. Deze voorwaarden zullen ook worden opgesteld voor vlees en zuivelproducten.

Uit het consumentenonderzoek blijkt dat men bij aankoop van voedsel let op een aantal aspecten. De houdbaarheid staat daarbij op de 1e plaats met 92%, gevolgd door de prijs (85%), of het in de aanbieding is (84%), de ingrediënten (51%) en het merk (50%).

83% van de boodschappers maakt zich geen al te grote zorgen over de veiligheid van hun voedsel. 80% is (enigszins) van mening dat Nederlandse producten strenger op voedselveiligheid worden gecontroleerd dan producten uit buitenland. Op de vraag wie er hoofdverantwoordelijk is voor de veiligheid van hun voedsel antwoordde 67% van de ondervraagden de overheid/ keuringsinstanties, 25% boeren en fabrikanten en de supermarkten en de consument zelf elk 4%. 78% is van mening dat supermarkten alleen producten verkopen die 100% veilig zijn om te consumeren. Het vertrouwen in de supermarkt is dus groot.

Tijdens het CBL-voedselveiligheidsdebat op 25 maart debatteren landbouwminister Veerman, Dick Boer (Albert Heijn), Felix Cohen (Consumentenbond), Bart Jan Constandse (The Greenery), Gerard Doornbos (LTO Nederland), Frans Fredrix (Superunie) en Joost Manassen (SMA) onder leiding van Frits Wester. Gesproken wordt over voedselveiligheid, de prijzen van landbouwproducten en consumenteninformatie over de totstandkoming van producten. Het CBL-Voedselveiligheidsdebat duurt van 11.00 tot 12.15 uur en vindt plaats in congreszaal Irene in het Jaarbeurscomplex in Utrecht.

Het hele rapport kunt u vanaf 25 maart downloaden vanaf onze website www.cbl.nl, onder "pers" bij teksten. Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Miranda Boer, tel: 06-51502772.

Met vriendelijke groet,
Miranda M.G. Boer
Hoofd PR en Voorlichting CBL

070-3376200
06-51502772