Keuringsdienst van Waren

Nieuws

Fumonisinen in maïs en maïsproducten

Datum: 24-3-03

Mycotoxinen zijn stofwisselingsproducten die door schimmels in voedsel gevormd kunnen worden. Voor sommige ervan, te weten de aflatoxinen, ochratoxine A en deoxynivalenol (DON) zijn Europese richtlijnen van kracht waarin staat tot welke grens deze stoffen in levensmiddelen mogen voorkomen. Deze richtlijnen worden door de Keuringsdienst van Waren gehandhaafd door regelmatige monstername en het nemen van maatregelen bij overschrijdingen.

Van andere mycotoxinen wordt regelmatig een onderzoek uitgevoerd om een indruk te krijgen van de aanwezigheid ervan in levensmiddelen op de Nederlandse markt.

De Europese Commissie verzamelt die meetresultaten van de verschillende lidstaten in het zogenaamde Scientific Co-operation Programme (SCOOP). Het gecombineerde getallenmateriaal geeft een indruk van de mate waarin deze stoffen in levensmiddelen in de verschillende lidstaten voorkomen.

Het Scientific Committee on Food van de EU combineert gegevens over schadelijkheid met die van inname om zo te beoordelen of er voor bepaalde stoffen een mogelijk gevaar voor de volksgezondheid is. Voor de fumonisinen (schadelijke stoffen die behoren tot de groep van mycotoxinen) is een dergelijke "opinion" te vinden op de website: http://europa.eu.int/comm/food/fs/sc/scf/outcome_en.html#opinions, met als titel: Opinion on Fusarium Toxins Part 3: Fumonisin B1, Expressed on 17 October 2000.

Na zon risicobeoordeling wordt het traject gestart om te komen tot Europese wetgeving.

In het kader van periodiek onderzoek is in december 2002 een survey uitgevoerd naar de aanwezigheid van fumonisinen in 56 monsters maïsproducten. De resultaten ervan zijn weergegeven in bijgaande tabel. Hieruit blijkt dat de som van de drie gemeten fumonisinen (FB1
+ FB2 + FB3) in geen van de monsters boven de 250 µg/kg komt. Voor fumonisinen bestaat op dit moment geen wettelijk maximumlimiet. In Zwitserland is er een norm van 1000 µg voor de som van de fumonisinen B1 en B2 per kilo maïs voor directe menselijke consumptie. In 2002 heeft Duitsland een norm van 500 voorgesteld voor tarwe en maïsproducten en voor cornflakes zelfs 100 µg/kg. Daarmee naar de tabel kijkend leert dat de onderzochte monsters hieraan zouden hebben voldaan.

Door de Europese Commissie wordt gewerkt aan het tot stand brengen van een EU richtlijn. De uitslag van dit onderzoek geeft op dit moment geen aanleiding tot een grootschaliger herhaling ervan. Wel zal elk jaar de nieuwe oogst moeten worden onderzocht, omdat de schimmelgroei
- en daarmee de vorming van mycotoxinen- nogal afhangt van de weersgesteldheid gedurende groei en oogst.

Algemene informatie is b.v. te vinden op de website http://www.mycotoxins.org/


+ betekent: wel aanwezig, maar minder dan 10 µg/kg.

- betekent: helemaal niet aantoonbaar.

foto: parkiet