Keuringsdienst van Waren
Nieuws
Fumonisinen in maïs en maïsproducten
Datum: 24-3-03
Mycotoxinen zijn stofwisselingsproducten die door schimmels in voedsel
gevormd kunnen worden. Voor sommige ervan, te weten de aflatoxinen,
ochratoxine A en deoxynivalenol (DON) zijn Europese richtlijnen van
kracht waarin staat tot welke grens deze stoffen in levensmiddelen
mogen voorkomen. Deze richtlijnen worden door de Keuringsdienst van
Waren gehandhaafd door regelmatige monstername en het nemen van
maatregelen bij overschrijdingen.
Van andere mycotoxinen wordt regelmatig een onderzoek uitgevoerd om
een indruk te krijgen van de aanwezigheid ervan in levensmiddelen op
de Nederlandse markt.
De Europese Commissie verzamelt die meetresultaten van de
verschillende lidstaten in het zogenaamde Scientific Co-operation
Programme (SCOOP). Het gecombineerde getallenmateriaal geeft een
indruk van de mate waarin deze stoffen in levensmiddelen in de
verschillende lidstaten voorkomen.
Het Scientific Committee on Food van de EU combineert gegevens over
schadelijkheid met die van inname om zo te beoordelen of er voor
bepaalde stoffen een mogelijk gevaar voor de volksgezondheid is. Voor
de fumonisinen (schadelijke stoffen die behoren tot de groep van
mycotoxinen) is een dergelijke "opinion" te vinden op de website:
http://europa.eu.int/comm/food/fs/sc/scf/outcome_en.html#opinions, met
als titel: Opinion on Fusarium Toxins Part 3: Fumonisin B1, Expressed
on 17 October 2000.
Na zon risicobeoordeling wordt het traject gestart om te komen tot
Europese wetgeving.
In het kader van periodiek onderzoek is in december 2002 een survey
uitgevoerd naar de aanwezigheid van fumonisinen in 56 monsters
maïsproducten. De resultaten ervan zijn weergegeven in bijgaande
tabel. Hieruit blijkt dat de som van de drie gemeten fumonisinen (FB1
+ FB2 + FB3) in geen van de monsters boven de 250 µg/kg komt. Voor
fumonisinen bestaat op dit moment geen wettelijk maximumlimiet. In
Zwitserland is er een norm van 1000 µg voor de som van de fumonisinen
B1 en B2 per kilo maïs voor directe menselijke consumptie. In 2002
heeft Duitsland een norm van 500 voorgesteld voor tarwe en
maïsproducten en voor cornflakes zelfs 100 µg/kg. Daarmee naar de
tabel kijkend leert dat de onderzochte monsters hieraan zouden hebben
voldaan.
Door de Europese Commissie wordt gewerkt aan het tot stand brengen van
een EU richtlijn. De uitslag van dit onderzoek geeft op dit moment
geen aanleiding tot een grootschaliger herhaling ervan. Wel zal elk
jaar de nieuwe oogst moeten worden onderzocht, omdat de schimmelgroei
- en daarmee de vorming van mycotoxinen- nogal afhangt van de
weersgesteldheid gedurende groei en oogst.
Algemene informatie is b.v. te vinden op de website
http://www.mycotoxins.org/
+ betekent: wel aanwezig, maar minder dan 10 µg/kg.
- betekent: helemaal niet aantoonbaar.
foto: parkiet