Provincie Overijssel

Stuurgroep positief over exploitatie regionaal bedrijventerrein in Twente

Dinsdag 18 maart jl. heeft de stuurgroep RBT - met daarin bestuurders van Almelo, Borne, Enschede en Hengelo en de provincie - unaniem uitgesproken dat het verantwoord is om gezamenlijk het RBT te gaan ontwikkelen, exploiteren en beheren. De stuurgroep wil, o.a. met subsidies, een sluitende grondexploitatie realiseren. De stuurgroep stelt voor dat de deelnemers gaan participeren in de grondexploitatie volgens een verdeelsleutel: Provincie, Almelo, Hengelo en Enschede elk 23% en Borne 8%.

De stuurgroep RBT legt haar standpunt nu voor aan de colleges van Burgemeester en Wethouders van de deelnemende gemeenten en Gedeputeerde Staten. Deze colleges zullen dit vervolgens ter bespreking voorleggen aan de betrokken gemeenteraden en Provinciale Staten. Deze zullen nog voor de zomer een beslissing nemen. Stemmen ze met het voorstel in dan wordt meteen ook een zogenaamd Openbaar lichaam RBT opgericht. Daarna start de bestemmingsplanprocedure.

Eind december 2002 waren alle onderzoeken afgerond op basis waarvan de stuurgroep RBT een standpunt kon bepalen. In de maanden daarna (tot nu) richtte de stuurgroep zich nog eens extra op de vraag hoe de financiële risico?s zo goed mogelijk beheerst kunnen worden voor een gefundeerd definitief standpunt. Bij de uitwerking van de exploitatie en het beheer is het opgestelde stedenbouwkundige ontwerp van 4 december 2002 het uitgangspunt. De stuurgroep heeft ook een samenwerkingsovereenkomst opgesteld in de vorm van een conceptregeling voor een Openbaar Lichaam.

Al met al is gedeputeerde Thijs Bennink (voorzitter van de stuurgroep RBT) verheugd over de positieve stellingname van de stuurgroep RBT. ?Er ligt een prima stedenbouwkundig ontwerp dat een duurzaam en kwalitatief hoogwaardig bedrijventerrein mogelijk maakt. Met dat als uitgangspunt heeft de stuurgroep in de afgelopen maanden nog eens zorgvuldig gekeken naar de financiële risico?s, kansen en de exploitatie van het te ontwikkelen RBT. De uitkomst hiervan is voor de deelnemende gemeenten in de stuurgroep RBT en de provincie een prima basis voor een succesvolle ontwikkeling van het RBT. De wethouders van de deelnemende gemeenten en de provincie vinden dat van groot belang voor de regionale economische ontwikkeling van Twente. Dit is des te belangrijker in een tijd waar het economisch toch minder gaat en banen op het spel staan.?

Inmiddels is er al een subsidie beschikbaar voor de ontwikkeling van het RBT van ruim 2 miljoen euro uit de zogenoemde landelijke TIPP-gelden (Tender investeringsprogramma?s provincies). Daarnaast is er een subsidieverzoek ingediend van 2,2 miljoen euro om in aanmerking te komen voor de zogenoemde EFRO-gelden (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling).

Thijs Bennink verwacht dat de ontheffing die voor de ontwikkeling van het RBT nodig is op grond van de Flora- en Faunawet, binnenkort verleend wordt. Het ministerie van LNV heeft namelijk een positief advies uitgebracht.


---

Dat is een publiekrechtelijke samenwerkingsvorm op grond van de Wet gemeenschappelijke regelingen.

Bron: Petra Timmer


© 21-03-2003 Provincie Overijssel